, , , , , , ,

Nový Zéland: Navrhované změny koronerova zákona jsou pokusem zakrýt náhlá úmrtí

Zpráva vytvořená novozélandskými lékaři mluvícími s vědou (“NZDSOS”) o novele zákona o koronerovi přinesla vážné otázky ohledně vyšetřování úmrtí na Novém Zélandu.

Zesnulá osoba je obvykle odkázána na koronera, když lékař není schopen sepsat úmrtní list, protože si není jistý příčinou smrti nebo mu okolnosti smrti nevyhovují.

Tento návrh zákona navrhuje umožnit právně vyškolené osobě podepsat příčinu smrti jako „nezjištěné přirozené příčiny“, pokud to lékařsky vyškolená osoba není schopna. To zní podrážděně a lidé na Novém Zélandu si to také myslí, pokud jsou příspěvky k něčemu.

Mluvčí NZDSOS řekl , že „je jasné, když se podíváme na příspěvky [vybranému výboru pro spravedlnost], Novozélanďané vidí tento dodatek jako pokus o zakrytí, ať už náhodou nebo záměrně“.

Navrhované změny Coroners Act 2006

Návrh zákona, který v současné době prochází sněmovnou, má za cíl urychlit proces koronárního vyšetřování, aby rodinní příslušníci nezůstali roky bez odpovědi. Mezi navrhovaná doporučení patří:

  • Zřízení nové pozice „koroniálního spolupracovníka“;
  • Zaznamenávání příčiny smrti jako „ nezjištěné přirozené příčiny “ za určitých okolností;
  • Umožnění koronerům vést koronární vyšetřování výhradně v komorách, kde je to vhodné;
  • Umožnění vydávání písemných nálezů s uvedením pouze příčiny smrti, kde je to vhodné, nikoli okolností.

Písemná podání měla být předložena 28. září 2022. Ústní podání k návrhu zákona byla předložena výběrovému výboru pro spravedlnost dne 6. října. Je zajímavé poznamenat, že v tomto výběrovém výboru nejsou žádní lékaři a že koroniální službu provozuje ministerstvo spravedlnosti.

„Reakce některých členů Výboru byly přinejmenším smíšené, ale nyní vědí, že jsou pod drobnohledem za jakékoli pochybení,“ uvedla mluvčí NZDSOS.

Několik předkladatelů hovořilo o „kluzkém svahu“. Jedna navrhla, že spíše než posoudit úmrtí jako „nezjištěné přirozené příčiny“, správnější klasifikace by byla „náhlá smrt – nevyšetřovaná“.

Několik patologů a forenzních patologů vyjádřilo své obavy z nedostatku lékařského vstupu a navrhlo, aby byl patolog nebo soudní patolog zahrnut do koronální služby nebo s ní spojen.

Několik lidí hovořilo o sebevraždě a vleklé, nepodporované, nevyvážené, nepřátelské povaze současného koroniálního systému.

Bylo předloženo přes 2 600 písemných podání , z nichž drtivá většina se zdála být proti návrhu zákona. Z pohledu na náhodný výběr je jasně vidět, že Kiwi, kteří předložili, jsou silně toho názoru, že tato vláda se v tuto chvíli snaží něco skrýt předložením tohoto zákona, uvedl NZDSOS .

Některé z ústních příspěvků od 6. října 2022 můžete sledovat na Facebooku ZDE (začátek 35 minut) a zbytek na Vimeu ZDE .

Role koronerů by měla být posílena, nikoli oslabena

Existují minimálně dva velmi dobré důvody, proč by měl být zákon koronera a role koronera v tuto chvíli spíše posíleny než oslabeny.

Nový Zéland a země po celé planetě jsou uprostřed fáze 4 klinického hodnocení nebo postmarketingového sledování injekcí Covid, včetně injekce Pfizer používané na Novém Zélandu. Pokračuje také zkušební fáze 3 společnosti Pfizer zahrnující původních 44 000 účastníků. Dokončení má být až v únoru 2023.

„Ve čtvrté fázi klinického hodnocení by se každé úmrtí osoby, která dostávala léky, obvykle vyšetřovalo a hlásilo,“ uvedl mluvčí NZDSOS. „To se zjevně neděje a pravděpodobně se to stane ještě méně, pokud koronární společník může označit smrt za „nezjištěné přirozené příčiny.“

Mnoho dalších zemí, včetně Nového Zélandu, zažívá alarmující nárůst úmrtnosti ze všech příčin, který nebyl dostatečně vysvětlen. „Role komplexní koronální služby se schopností provádět důkladné vyšetřování zvýšeného počtu zemřelých lidí je nyní důležitější než kdykoli předtím,“ uvedla mluvčí NZDSOS.

Přečtěte si celý článek ZDE s podrobnostmi o Výběrovém výboru pro spravedlnost, odkazy na ústní a písemná podání spolu s výběrem Kiwiho názorů a tiskovou zprávu NZDSOS najdete ZDE .

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *