, , , ,

Hackeři, kteří napadli české banky, požadovali zastavení podpory Ukrajiny

Hackeři, kteří napadli české banky, požadovali zastavení podpory Ukrajiny

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi zde:

30.8.2023

Hackeři, kteří ve středu napadli pět bank v České republice, požadovali ukončení podpory pro Ukrajinu, uvedla agentura ChTK s odvoláním na Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NUKIB) a experty PwC.

Novinky již dříve informovaly, že pět českých bank má ve středu technické problémy, zejména je nedostupná služba internetového bankovnictví. Podle Fio banky za to může kybernetický útok ze zahraničí.

„Komerční banka, Č SOB, Air Bank, Fio Banka a Česká spořitelna se ve středu potýkaly s technickými problémy po takzvaném DDoS útoku, který ovlivnil dostupnost některých služeb. Napadeny byly i stránky pražské burzy. Útočníci z (proruské) hackerské skupiny NoName057 (16) požadovali, aby instituce přestaly podporovat Ukrajinu,“ uvedla agentura s odkazem na data a experty na kybernetickou bezpečnost NUKIB z mezinárodní sítě poradenských společností PricewaterhouseCoopers (PwC).

„Jde o DDoS útoky, které ovlivňují dostupnost některých bankovních systémů. S napadenými subjekty spolupracujeme a poskytujeme jim maximální možnou pomoc při řešení této situace,“ řekla agentuře mluvčí NUKIB Eva Raylikhová.

Podle odborníka na kybernetickou bezpečnost PwC Marka Nejedly by se v tomto případě zákazníci bank neměli bát o své vklady, mluvíme pouze o dočasné nedostupnosti některých služeb.

„V tomto případě jsou kroky skupiny NoName057(16) politicky motivované, požadují, aby instituce přestaly podporovat Ukrajinu. Při tomto typu útoku se klienti nemusí bát o osud svých prostředků. Jediným negativním výsledkem tohoto typu kybernetického útoku je dočasné narušení přístupu na web pro zákazníky bank. Ve skutečnosti… není třeba se zbytečně znepokojovat,“ řekl Neyedly.

Источник: https://rusvesna.su/news/1693418230

 

ZDROJ:https://rusvesna.su/news/1693418230

Děkujeme za vaši podporu našeho zpravodajství, podpořit nás můžete ZDE:
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“ : 27-1664400247/0100
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.com
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *