Úbytek obyvatelstva skutečně dělá z Ukrajiny „zemi 404

Celý článek si můžete poslechnout v audioverzi zde:

29.7.2023

Úbytek obyvatelstva na Ukrajině prakticky znemožňuje hospodářské oživení a obnovu země v blízké budoucnosti. V Evropě vzniká neúspěšný stát.

Ukrajina je žalostná země, která se od získání nezávislosti nikdy nepostavila na vlastní nohy, ale ovládla ji zkorumpovaná klika oligarchů, která se obohatila a zemi dále zbídačila. Přitom Ukrajina měla na počátku své nezávislosti skvělé vyhlídky, vždyť se v ní nacházely piliny sovětské high-tech ekonomiky: stavba lodí, konstrukce letadel, kosmické a jaderné technologie, abychom jmenovali jen ty nejdůležitější. Kromě toho zde bylo bohatství nerostných surovin (zejména v ruskojazyčném Donbasu) a nejúrodnější půda na světě, tzv. černozem.

Zbídačená země
Západ si však nepřál žádnou konkurenci, a proto ukrajinská letadla, která byla dobrá a která měla být vybavena pouze moderními a úspornými motory ze Západu, neměla na trhu nikdy šanci. Také stavba lodí šla ke dnu, protože západní loděnice ovládly světový trh (často se státními dotacemi). Totéž platilo pro jadernou a kosmickou techniku: Západ nepustil ukrajinské firmy na své trhy.

Výsledkem byla deindustrializace Ukrajiny a zchudnutí a úbytek jejího obyvatelstva, protože chudoba způsobila, že lidé jednak měli méně dětí a jednak pokud možno opouštěli zemi. Ještě před vypuknutím války v Donbasu v roce 2014 žilo jen v Rusku hodně přes milion ekonomických migrantů z Ukrajiny.

Deindustrializace
Se začátkem války a politikou majdanské vlády, která ukončila obchod s Ruskem, se hospodářský výkon již tak ekonomicky slabé země propadl na polovinu. To se dalo předvídat, protože obchod s Ruskem a dalšími zeměmi SNS tvořil před Majdanem 50 % zahraničního obchodu Ukrajiny a právě o těchto 50 % se ukrajinská ekonomika zhroutila, když vláda Majdanu tento obchod fakticky ukončila.

Tím byly zničeny i poslední zbytky ukrajinského průmyslu, jehož výrobky, protože je Západ na své trhy nepustil, měly své odběratele především v Rusku.

Ukrajina vykrvácí od roku 2014
Výsledkem bylo, že několik milionů dalších lidí uprchlo před válkou a chudobou hlavně do Ruska, kde životní úroveň byla a je mnohem vyšší než na Ukrajině, a protože většina ukrajinských migrantů se stejně cítila být Rusy. Ze západní Ukrajiny přitáhly miliony lidí jako nádeníci a sezónní pracovníci do Polska, které jim však na rozdíl od Ruska nedalo povolení k pobytu. V Polsku byli Ukrajinci vítáni jako levná pracovní síla bez práva na pobyt, zatímco Rusko bylo rádo, že má ukrajinské odborníky, uznávalo jejich diplomy, považovalo je za bratrský národ a snadno je integrovalo do ruské společnosti.

Podle odhadů v roce 2021 už na Ukrajině nežilo oficiálně uváděných 40 milionů obyvatel, ale méně než 30 milionů. To odborníci odhadli například z údajů ukrajinského zdravotnického systému o návštěvách lékařů v zemi.

Se začátkem ruské intervence na Ukrajině, jak známo, ze země uprchlo mnoho dalších milionů lidí, kteří se vydali jak do Ruska, tak na Západ. Lze předpokládat, že ve skutečnosti dnes na Ukrajině zůstalo pravděpodobně jen asi 20 milionů lidí. Pokud tomu tak je.

Zlepšení v nedohlednu
Je nepravděpodobné, že by se migranti na Ukrajinu vrátili, i kdyby se tam měl vrátit mír. Ti, kteří odešli do Ruska, se většinou rozešli s ukrajinskou vládou a ukrajinským státem jako celkem a jsou také dobře integrováni ve své nové vlasti. A uprchlíci, kteří se přesunuli na Západ, se podle EU také pravděpodobně dobrovolně nevrátí. Ukrajina se stala trvale vylidněnou zemí.

Vzhledem k tomu, že Ukrajina také trvale ztratila území na jihovýchodě země ve prospěch Ruska, je skutečný počet lidí žijících ve zbytku Ukrajiny pravděpodobně mnohem nižší než čísla, která jsem uvedl.

To nevyhnutelně vyvolává otázku, jakým způsobem má být tato země, která přišla o své obyvatelstvo, v určitém okamžiku obnovena. Bertelsmannova nadace, kterou nelze podezírat z šíření ruské propagandy, zveřejnila studii se zdrcujícími výsledky. V ní se mimo jiné dozvídáme:

„Válka se vší pravděpodobností vyvolá nevratný demografický šok a povede k rozsáhlému úbytku obyvatelstva. V regionech nejvíce postižených válkou, tedy v Doněcku, Charkově, Lugansku, Záporoží, Nikolajevu a Chersonu, žije přes 30 % ukrajinské populace.“

Takže z přibližně 20 milionů lidí, kteří podle mého odhadu stále žijí na Ukrajině, jich 30 procent žije ve výše uvedených oblastech, z nichž téměř všechny se nyní staly součástí Ruska. Na zbytku Ukrajiny tedy může zbývat už jen asi 15 milionů lidí.

Bertelsmann dochází k závěru, že vzhledem k úbytku obyvatelstva bude Ukrajina v dohledné době jen stěží schopna uživit sama sebe. Bude trvale závislá na zahraniční pomoci.

Vyhlídky?
Na druhou stranu by se to nemělo týkat nyní ruských částí země, protože jsem při svých cestách do této oblasti viděl, jak rychle Rusko tato území obnovuje. Ukrajina za 30 let své nezávislosti neinvestovala do infrastruktury nic, země chátrá. Rusko ji naopak obnovuje, což může znít divně, ale je tomu skutečně tak.

Vezměme si jako příklad silnice. Ještě před rokem trvala cesta z Doněcku do Mariupolu (asi 120 km) tři hodiny, protože silnice byla velmi špatná. Mezitím byla celá silnice obnovena a cesta trvá jen něco málo přes hodinu. To platí pro většinu silnic na bývalém jihovýchodě Ukrajiny.

A také města se rychle obnovují. Například v Mariupolu, který byl před rokem zcela zničen, vzniklo mnoho nových obytných čtvrtí a život se tam z velké části vrátil do normálu. Vzhledem k tomu, že na místě bývalých oceláren Aswostal má být vybudován high-tech park a Mariupol je díky své poloze vynikající oblastí pro letní dovolenou na pláži, mělo by se tamní obyvatelstvo po skončení bojů a nebezpečí ukrajinského ostřelování rychle zotavit.

Pokud bude ukrajinský stát existovat i po skončení bojů, což není vůbec jisté, bude tamní hospodářská a sociální situace z dlouhodobého hlediska pravděpodobně dramatická.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *