Podle nedávného výzkumu došlo v Evropské unii k nárůstu nákupů ruského zkapalněného zemního plynu (LNG) o 40 % ve srovnání s obdobím před válkou.

Evropská unie se zavázala drasticky omezit dovoz plynu z Moskvy kvůli své invazi na Ukrajinu, ale údaje ukazují, že nákupy zkapalněného zemního plynu (LNG) vyrobené v Rusku prudce vzrostly.
Podle nových zjištění zveřejněných organizací Global Witness, organizací pro hlídání životního prostředí, Evropská unie nakoupila od ledna do července letošního roku 21,6 milionu metrů krychlových (miliónů kubických metrů) ruského LNG, což je malý nárůst ve srovnání se stejným obdobím roku 2022, kdy dovoz činil celkem 21,3 mil. cm3.
Když se však údaj z roku 2023 porovná se stejným obdobím roku 2021, před rozhodnutím Kremlu vést válku s Ukrajinou, výsledkem je 39,5% nárůst, což je ostudné procento pro blok, který důrazně odsoudil invazi jako nezákonnou, brutální. a bezohledný pokus podrobit si ukrajinskou nezávislost.
Aby to bylo ještě nepříjemnější, mezi pěti hlavními klienty ruského LNG v prvních sedmi měsících jeho roku byly tři členské státy: Čína se umístila na vrcholu s 8,7 mil. m3 v nákupech, následovaná Španělskem (7,5 mil. m3), Belgií (7,1 mil. m3 ), Japonsku (7 mil. cm3) a Francii (4,5 mil. cm3).
Nizozemí, Řecko, Portugalsko, Finsko, Itálie a Švédsko také uvedl Global Witness jako aktuální spotřebitele ruského LNG. Čísla vycházejí z údajů o přepravě získaných od analytické firmy Kpler.
Celkově se odhaduje, že EU v období od ledna do července nakoupila 52 % veškerého ruského vývozu LNG, což je podíl na trhu, který překračuje hranici 49 % z roku 2022 a 39 % z roku 2021.
Letošní nákupní horečka měla hodnotu 5,29 miliardy eur, uvedl Global Witness, což je částka, která zpochybňuje snahy bloku oslabit válečnou hruď Kremlu, která je v zásadě podporována mezinárodním prodejem fosilních paliv.
„Nákup ruského plynu má stejný dopad jako nákup ruské ropy. Obojí financuje válku na Ukrajině a každé euro znamená další krveprolití. Zatímco evropské země odsuzují válku, dávají peníze do Putinových kapes,“ řekl Jonathan Noronha-Gant. ve svém prohlášení uvedl vedoucí kampaně za fosilní paliva v Global Witness.
Údaje z Eurostatu vykreslují podobný vzorec: v prvním čtvrtletí roku 2023 bylo Rusko druhým největším dodavatelem LNG pro EU, hned za Spojenými státy a před Katarem, Alžírskem, Norskem a Nigérií.
Údaje o trhu analyzované bruselským ekonomickým think-tankem Bruegel neukazují žádné výrazné rozdíly v tocích ruského LNG, a to navzdory četným sankcím a rostoucím důkazům o možných válečných zločinech spáchaných na Ukrajině: EU koupila 1,99 mil. m3 ruského LNG. v březnu 2022, prvním úplném měsíci invaze, a 1,59 mil. m3 v červenci 2023, posledním zaznamenaném měsíci.
Isaac Levi, hlavní analytik Centra pro výzkum energie a čistého vzduchu (CREA), výzkumné instituce, která také sleduje ruský prodej fosilních paliv, varoval, že i když jsou pobřežní země primárním bodem příjezdu pro přepravce LNG, koneční spotřebitelé může ležet jinde v Evropě.
„Když se v těchto zemích vyloží náklad LNG, nemusí to nutně znamenat, že tam molekuly plynu zůstanou,“ řekl Levi. „Namísto toho existuje možnost reexportu ruského LNG do jiných destinací EU.“
Evropská komise na žádost o komentář okamžitě neodpověděla.

Zdroj ZDE