, , , , , ,

Dohoda s USA o obraně je téměř hotová, má v budoucnu umožnit i pobyt amerických vojáků na české půdě

Dohoda s USA o obraně je téměř hotová.

Dohoda s USA o obraně je téměř hotová, má v budoucnu umožnit i pobyt amerických vojáků na české půdě

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

3. 1. 2023

Dohoda o obranné spolupráci má v budoucnu mimo jiné umožnit i pobyt amerických vojáků na české půdě, například pro potřeby společného výcviku.

Česko s USA již ladí poslední detaily smlouvy o obranné spolupráci. V rozhovoru se to řekla diplomatka Veronika Kuchyňová Šmigolová, která má na Ministerstvu zahraničních věcí na starosti vztahy s USA a je součástí vyjednávacího týmu s Američany.

„Bude to dobrá dohoda, i v rámci těch existujících – a USA mají tuto dohodu dojednanou s 24 členskými zeměmi NATO – bude patřit k těm silnějším,“ říká diplomatka. Podle ní bude finální text hotový do konce února, podepsat by ji ministryně obrany Jana Černochova (ODS) mohla u příležitosti chystané cesty premiéra Petra Fialy do Washingtonu.

Silný text dohody s USA

Jak daleko jsme s dohodou o obranné spolupráci?

Řekla bych, že jsme daleko. Překonali jsme zásadní sporné body, zbývá několik detailů, které už jsme chtěli dořešit pomocí videokonference na přelomu roku. Věřím, že do konce února budeme mít plně dohodnutý text. Domnívám se, že tato dohoda bude podepsána brzo. Na americké straně ji podepisuje ministr zahraničí, u nás je hlavní vyjednavač Ministerstvo obrany, podepisovala by to tedy paní ministryně Černochová. Pokud by se to povedlo termínově sladit, mohla by  paní ministryně dohodu podepsat během návštěvy premiéra ve Washingtonu.

Jaké byly ty sporné body? U obdobných smluv to bývá například jurisdikce případných trestných činů spáchaných americkými vojáky na cizím území.

Evergreeny se trochu objevovaly. Měli jsme výhodu, že USA mají tuto dohodu dojednanou s 24 členskými zeměmi NATO. My se mohli podívat na ty již podepsané a jako na talíři si vybírat různé formulace. Zároveň jsme věděli, že nemůžeme jít příliš daleko za to, co ostatní země vyjednaly, protože jde o nějaký rámec. Bude to dobrá dohoda, i v rámci těch existujících bude patřit k těm silnějším.

Jaké jsou česko-americké vztahy na začátku roku 2023 a jak je formovala ruská operace na Ukrajině?

Vztahy s USA jsou dlouhodobě dobré, z globálního hlediska je to náš hlavní a nejdůležitější strategický partner a sdílíme stejné hodnoty. V některých obdobích je obtížné najít, čím vztahy naplnit. Začátek války na Ukrajině ale jednoznačně vnesl do vztahů úplně novou dynamiku. Už před začátkem invaze USA nám, stejně jako dalším spojencům z NATO, poskytovaly bezprecedentní množství informací, které ukazovaly, že by invaze měla začít. To bylo posílení či potvrzení důvěry, která nemusela být dříve tímto způsobem demonstrována.

Fiala míří do Washingtonu

Česko patří k evropským lídrům pomoci Ukrajině, česká vláda Kyjevu pomáhá od prvních dní invaze a věnovala tomu z velké části i své předsednictví Evropské unii. Jak je to vnímáno ve Washingtonu, má to druhotný význam v posilování české pozice na mezinárodní scéně?

USA to nepochybně zaznamenaly a i postupem času, když už se rozjela sama americká mašinerie vojenské pomoci, na to nezapomínají. Velmi pozitivně je v USA kvitováno i to, že jsme velmi rychle přijali velké množství ukrajinských uprchlíků.

Toto sblížení by měla završit cesta premiéra Fialy do Washingtonu, mluví se o ní už delší dobu, je už možné specifikovat termín?

O termínu je lepší zatím nemluvit. Doufáme, že to bude během prvního pololetí tohoto roku.

Nový velvyslanec? Je nadšený

Nový velvyslanec USA je technologický startupový investor. Co to podle vás říká o tom, jak USA vidí Česko a naše vztahy?

Ale v zásadě nakonec bude řešit „staré dobré“ stíhačky, o nichž vláda s Washingtonem jedná.

Ano, i ty. Všichni, co s ním mluvili, říkají, že je velmi nadšený, moc se do České republiky těší a všechna témata se velmi rychle učí a proniká do nich.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *