Spolek pro dostavbu JETE

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi zde:

Spolek pro dostavbu Jaderné elektrárny Temelín byl založen v červnu 2020. Účelem Spolku je podpora urychlení rozhodnutí o dostavbě Jaderné elektrárny Temelín (JETE), podpora informovanosti o potřebnosti dostavby, přispění k zajištění podílu dodávek českých, zejména regionálních firem, na dostavbě JETE. Dalším účelem je podpora rozvoje jaderné energetiky v České republice. Spolek dále podporuje správné rozhodnutí o výběru hlubinného úložiště jaderného paliva.
Důraz je kladen na podporu informovanosti o potřebnosti dostavby JETE, zprostředkování informací o bezpečnosti jaderné energetiky obecně ve vztahu k občanům a na podporu urychlení rozhodnutí o dostavbě JETE ve vztahu k politikům, zejména poslancům Parlamentu ČR.

Spolek se zabývá zejména těmito činnostmi:

a) organizování a realizace projektů, akcí a seminářů spojených s problematikou dostavby JETE, a to zejména na území regionu;
b) sdružování a organizování setkávání fyzických a právnických osob, které se zabývají problematikou podpory jaderné energetiky;
c) zajištění zpracování informačních materiálů pro fyzické a právnické osoby zabývající se problematikou podpory jaderné energetiky;
d) podpora medializace a činností v oblasti Public Relations (PR) dostavby JETE;
e) součinnost při realizaci charitativních akcí, souvisejících s dostavbou JETE, zejména na území jihočeského regionu.

Kontakt:

Ivana Kerlesová, předsedkyně Spolku, tel.: 773 300 270

Marian Vacval, tajemník Spolku, tel.: 602 523 354

Podpořte nás!

Číslo účtu: 2201836006/2010

Bez Temelína se za elektřinu nedoplatíme

Ivana Kerlesová
Ivana Kerlesová

V České republice se nyní řeší dostavba jaderné elektrárny Dukovany. Přesto je ale nejvyšší čas zahájit přípravu výstavby nového jaderného bloku i v naší druhé jaderné lokalitě – Temelíně.

Vůle postavit jeden blok v Dukovanech se spuštěním po roce 2035 totiž zcela nenaplňuje předpoklady platné energetické koncepce. Státní energetická koncepce počítá s tím, že podíl jaderné energetiky na výrobě elektřiny po roce 2040 bude vyšší než 50 procent. Jeden nový blok ale nahradí pouze polovinu výkonu nynějších čtyř bloků elektrárny Dukovany, které budou i při optimistickém předpokladu prodloužení životnosti na 60 let odstavovány po roce 2045.

Při předpokladu neklesající spotřeby ČR (na úrovni 70 TWh) by výroba elektřiny z jádra měla činit alespoň 35 TWh (koncepce počítá až s 46 TWh). V současnosti výroba z jádra představuje necelých 30 TWh. Při uvážení faktu, že jeden GW blok vyrobí cca 7 TWh za rok, bude zajištění výroby na úrovni schválené v koncepci vyžadovat výstavbu dalších jaderných bloků. V ČR totiž bude výhledově ukončen provoz uhelných elektráren a bude nutné nahradit současných cca 40TWh jinými zdroji. I při optimistických výhledech ekologů by výroba z obnovitelných zdrojů energie mohla celkově činit 20 TWh. Stále nám tedy nezbývá nic jiného, než další rozvoj jádra.

Jádro patří mezi nejbezpečnější a nejčistší zdroje, navíc v našich přírodních podmínkách je ideální jako základ energetického mixu. Elektřina z jádra je o 50 procent levnější než z uhlí. Jde o šetrnou energii, která chrání klima. Dostavba jaderných elektráren v Česku je zárukou toho, že se cena elektrické energie v naší zemi nebude rapidně zvyšovat. A pokud do stavby elektráren zapojíme české firmy jako subdodavatele, přínos pro zemi bude obrovský i z hlediska ekonomiky.

Abychom podpořili urychlení rozhodnutí o dostavbě jaderné elektrárny Temelín, iniciovala jsem vznik spolku Pro dostavbu JETE. Jeho cílem je vedle podpory dostavby elektrárny také prosazování podílu jihočeských firem na rozšíření JETE. Ke spolku se může připojit každý, komu je tato myšlenka blízká. Každý, kdo považuje za důležitou soběstačnost naší země při výrobě energie.

Ivana Kerlesová
Předsedkyně spolku Pro dostavbu JETE

Aktuality:

Proč neříkáte k energiím pravdu, pane premiére?

Publikoval Ivana Kerlesová v 

Premiér Petr Fiala před chvílí pronesl projev k národu. Mluvil v něm o energetické krizi a opatřeních, které jeho kabinet přijal a dále chystá. Za spolek Pro dostavbu JETE přinášíme vyjádření:

Proč neříkáte ohledně cen energií pravdu, pane premiére? 

Není pravda, jak uvádíte, že:

„…stát nemůže nic dělat s rostoucími ceny energie. Často se mne ptáte, proč prostě nenařídíme ČEZu, aby prodával elektřinu levněji, když ji vlastní stát. Odpověď je jednoduchá: v ČEZu jsou 30 % vlastníkem soukromí akcionáři a ti mají své zájmy chráněné zákony. Zatímco zájmem státu je dostatek energií za přijatelné ceny, zájmem soukromého investora je zisk. A tyto dva přístupy se nyní dostávají do konfliktu. Toto ale chceme změnit. Součástí naší strategie je, aby stát získal v blízké budoucnosti pod kontrolu celou síť tuzemských klíčových elektráren, tedy vlastní výrobu elektřiny. Není to řešení pro tuto zimu. Bude to proces, jenž chvíli potrvá, ale chceme s tím začít co nejdříve.“

Pravdou je, že:

stát (vláda) může bránit rostoucím cenám energií a navíc musí! A to okamžitě. Pokud je pro ČEZ jako polostátní podnik problematické vystoupení z burzy, nechť to učiní samotný stát!

Jste pokrytec, když tvrdíte, že: 

„…naším hlavním cílem musí být energeticky suverénní Česká republika. Tedy republika, která bude schopna vyrobit maximum energie sama a za přijatelné ceny. A v případě dovozu plynu a ropy se bude schopna sama suverénně rozhodnout, od koho a za kolik je nakoupí. Je zřejmé, že výsledky těchto kroků nepocítíme okamžitě. Podle našich rozumných odhadů to potrvá minimálně 2 až 5 let. Mezitím budeme čelit nejen nejistotě dodávek z východu ale zejména vysokým cenám, které jsou výsledkem naší současné závislosti na Putinově Rusku. I tady mám ale pro vás dobrou zprávu.“

Pravdou je, že:

energeticky soběstační jsme už nyní! Takže pro zvyšování cen energií není jediný objektivní důvod. V republice máme dostatek elektřiny a v širším slova smyslu i energie. V její výrobě jsme soběstační Elektřinu nám zdražuje obchodování na německé burze, emisní povolenky a přenosová soustava. Jednu kilowatthodinu si vyrobíme za 25 haléřů. Přes energetickou burzu v Lipsku ji překupujeme za 16 korun

Opravdu si myslíte, že Češi jsou tak naivní, aby vám věřili, když veřejně prohlašujete, že:

„… stát nemá dostatek peněz na to, aby plošně tento nárůst kompenzoval v plné výši a všem. Žádný evropský stát to nedělá. Ale všemi kroky, které jsem zmínil, říkáme zřetelně – nenecháme vás padnout.“

Pravdou je, že:

například Francie cenu elektřiny pro občany a firmy reguluje. Odběratelé za ni platí v přepočtu 2 koruny (za kWh). Proč se tak nechová ČR?

Za spolek Pro dostavbu JETE říkám: 

abychom zabránili dalšímu růstu ceny energie, musíme zvolit jen radikální řešení: jednak opustit burzu s elektřinou, jednak ustoupit od emisních povolenek, jednak opustit Green Deal. Stát musí pro své občany zajistit dostupnou energii, dostupnou vodu… Ačkoliv je spotová cena pro různé země v Evropě v podstatě stejná, my – Češi – ji máme nejdražší v přepočtu na kupní sílu.

Pro zvyšování cen energií přitom není jediný objektivní důvod. Uranu je dost, uhlí také a stejně tak i plynu. Žádná katastrofa, která by vyřadila elektrárny z provozu nenastala. Rozhodnutí jsou pouze politická. Problém mají pouze ty státy (Německo, Švédsko apod.), které podlehly zelenému šílenství, odstavily si jaderné a uhelné elektrárny a teď nemají proud. My zatím máme vše v provozu. Proud jim tedy vyvážíme.

Pokud stát neudělá výše uvedené kroky, hrozí nám chudoba, hlad a nepokoje.Ohromná ekologická katastrofa. Lidé totiž místo plynem a elektřinou začnou topit odpadem a vším možným.Podniky už teď krachují, nevyrábí, protože náklady vzrostly tak, že i když zdraží o 100 procent, budou ve ztrátě. Když zdraží více, lidé jejich výrobky nekoupí, protože na ně nebudou mít.

Přesně takhle začala hospodářská krize ve 30. letech minulého století. Co následovalo, všichni víme.Nám krizi zavinila hloupá politika EU a chamtivost finančních spekulantů, kteří jsou se zkorumpovanými politiky jedna ruka.

A ještě něco, pane premiére: 

ve svém dnešním projevu jste zapomněl připomenout, že obchodování na burze prosadil tehdejší šéf ČEZ Martin Roman s podporou ministerstva průmyslu, vedeného vaším stranickým kolegou Martinem Římanem (ODS). Od tohoto okamžiku může ČEZ tvrdit: „My neurčujeme cenu elektřiny, vytváří ji poměr nabídky a poptávky na burze.“ Stejně, jako to dnes říkáte občanům vy. Styďte se!

Ivana Kerlesová

předsedkyně spolku

Více se dočtete zde v odkaze https://spolekprodostavbujete.cz/

Děkujeme za vaši podporu našeho zpravodajství, podpořit nás můžete ZDE:
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“ : 27-1664400247/0100
IBAN: CZ82 0100 0001 1549 7792 0247
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.com
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *