, , , , , , ,

Viktor Orbán prodal své veto proti zahájení přístupových rozhovorů EU s Ukrajinou za odblokování 10 miliard EUR, které Brusel od loňského prosince zadržoval Budapešti ve fondech EU kvůli maďarským zákonům proti neziskovkám!

Viktor Orbán prodal své veto proti zahájení přístupových rozhovorů EU s Ukrajinou za odblokování 10 miliard EUR, které Brusel od loňského prosince zadržoval Budapešti ve fondech EU kvůli maďarským zákonům proti neziskovkám! Orbán nakonec ve čtvrtek před půlnocí během nočního zasedání Rady EU vetoval alespoň balík 50 miliard EUR pro Ukrajinu! Orbána se prý pokusí v lednu obejít!

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi zde:

 

15.12.2023

Maďarský premiér Viktor Orbán ve čtvrtek překvapivě ustoupil a couvl ze svého postoje, že vetuje zahájení přístupových rozhovorů EU s Ukrajinou, protože během klíčového jednání Rady EU se zvedl a odešel ze sálu. Podle informací bruselských novinářů se tak stalo po jednání s německým kancléřem Olafem Scholzem, který o den dříve ve středu dojednal s Orbánem obchodní kšeft století, alespoň z pohledu nacistické junty v Kyjevě, která začala bouřlivě slavit. Orbán se totiž podle exkluzivních informací [1] listu Politico nechal ve středu de facto uplatit, když mu Olaf Scholz nabídl obchod.

&

;

Řekl mu, že Brusel odblokuje Budapešti více než 10 miliard EUR, které od loňského prosince Brusel nechtěl proplatit z fondů EU kvůli sankcím za maďarské zákony namířené proti Georgi Sorosovi, jeho synu Alexanderovi, jejich neziskovce Open Society, která v Maďarsku dostala na základě nového zákona nálepku jako “rizikový zahraniční agent” a také za zákony namířené proti migraci. EU tak ve středu Maďarsku tyto peníze odblokovala výměnou za to, že Orbán nebude na oplátku ostatním 26 zemím EU blokovat jejich snahu o zahájení přístupových rozhovorů s Ukrajinou, tedy se zemí ve válečném stavu.

Orbán nechal 26 zemí EU, aby zahájily přístupové rozhovory se zemí ve válečném stavu – s Ukrajinou!

Viktor Orbán souhlasil a ve čtvrtek před hlasováním v Radě EU se zvedl a odešel ze sálu, čímž snížil hlasovací kvorum a zbývajících 26 zemí Evropské unie poté jednomyslně odsouhlasilo zahájení přístupových rozhovorů s Ukrajinou [2], což je symbolický akt byrokratického kolečka, kdy budou otevírány jednotlivé diskusní přístupové kapitoly a bude se ověřovat, jestli předpisy a podmínky v jednotlivých kapitolách Ukrajina splnila, nebo ještě ne. Z politického hlediska vlastně o nic nejde, ale z hlediska konceptuálního jde o obrovský průser, protože Orbán zradil vlastní integritu, dal přednost penězům z fondů EU před vlastní politickou linií.

Viktor Orbán, premiér Maďarska

Tohle je naprostá tragédie, protože bez ohledu na to, jak těch 10 miliard EUR Maďarsko potřebuje nebo ne, tak se jedná prostě o politickou korupci nedozírného rozměru, protože to vysílá děsivý precedens. Jaký? Tak se zkuste zamyslet. Od teď budou bestie v EU vědět, jak na Orbána zatlačit a jak na něj. Když bude EU očekávat, že Budapešť bude v blízké budoucnosti něco blokovat, tak EU dopředu a v předstihu něco Maďarsku zablokuje, nějaké fondy, převody, peníze, nárokové platební tituly, a to pod nějakou záminkou, lidská práva členů LGBT v Maďarsku apod. Uteče nějaký čas, dojde na hlasování v EU, třeba o snížení laťky pro Ukrajinu, aby nemusela v přístupových kapitolách splnit všechno hned před přijetím, ale třeba s odkladem do 10 nebo 15 let od vstupu do EU.

Orbán alespoň zablokoval 50 miliard EUR pro Ukrajinu z rozpočtu EU

A vedení EU přijde k Orbánovi a nabídne mu, že Brusel odblokuje Maďarsku peníze a zruší sankce uvalené na Budapešť za diskriminaci třeba non-binárních individuí. A co udělá Orbán? Odteď už víme, že Orbán má určitou cenu a hodnotu, v tomto případě stačilo odblokovat Maďarsku 10 miliard EU z fondů EU. Vydírání a korupce jsou jako dvě sestry, které se drží za ruce. Nejprve Brusel vydírá Maďarsko, že když nezruší zákony proti neziskovkám a LGBT individuím, tak Maďarsko přijde o peníze. A když se objeví odpor Maďarsku při nějakém hlasování, tak pro změnu přijde korupce a nabídka, že to co jsme vám zablokovali, vám grátis odblokujeme, jenom vy nebudete vetovat to, co potřebujeme prohlasovat.

Olaf Scholz, německý kancléř

Viktor Orbán věděl, co provedl a proto není divu, že ve čtvrtek před půlnocí musel napravit dojem nejen před svými voliči, protože v Radě EU vetoval [3] změnu unijního rozpočtu, která spočívala ve vyhrazení 50 miliard EUR pro Ukrajinu, které měla dostat postupně v několika tranších do roku 2027. Maďarský premiér se tak postavil proti návrhu Bruselu poskytnout Ukrajině do roku 2027 těchto 50 miliard eur z pokladny EU, k čemuž je zapotřebí jednomyslného souhlasu všech vedoucích představitelů EU. Podívejme se, co o celé věci a o zablokování peněz pro Ukrajinu napsal server Euronews:

Nástroj pro Ukrajinu” ve výši 50 miliard eur, který se skládá z 33 miliard eur ve formě nízkoúročených půjček a 17 miliard eur ve formě nenávratných grantů, je spojen s širší revizí dlouhodobého rozpočtu EU ve výši 100 miliard eur, známou jako víceletý finanční rámec (VFR). Skupina severských zemí se ostře postavila proti vysokému objemu navýšení a vyjednala si menší rozsah revize. Předseda Evropské rady Charles Michel v pátek brzy ráno novinářům řekl, že všech 26 zemí EU, kromě Maďarska, dospělo k dohodě o “všech složkách” revize rozpočtu, včetně peněz pro Ukrajinu.

Švédsko muselo před udělením konečné zelené konzultovat svůj parlament. “Jeden lídr se na tom nedokázal shodnout,” řekl Michel v narážce na Maďarsko. Druhou šanci uzavřít dohodu dostanou lídři na mimořádném summitu, který se má konat v lednu v Bruselu. “K této záležitosti se vrátíme počátkem příštího roku a pokusíme se promítnout jednomyslnost, abychom ji mohli realizovat,” řekl Michel a zároveň ponechal otevřené dveře možnosti, že 26 členských států prosadí dohodu bez výslovné podpory Maďarska.

Několik vedoucích představitelů rovněž naznačilo, že by mohli podpořit podpůrný balíček, který by nezahrnoval Maďarsko, aby se obešlo Orbánovo veto. Estonská premiérka při příchodu na druhý den summitu novinářům řekla, že “na těchto myšlenkách pracujeme“. “Ale samozřejmě je to mnohem obtížnější, protože musíte vymyslet nové nástroje, a to znamená také jít do parlamentů, získat mandát, a to je takto více, více obtížné,” poznamenala. Irský premiér Leo Varadkar uvedl, že “je možné, aby 26 členských států poskytlo peníze na bilaterální bázi, ne prostřednictvím víceletého finančního rámce, ne prostřednictvím struktur Evropské unieAle není to místo, kde bychom chtěli být,” dodal.

Brusel již v má plánu, jak Orbána obejít a poskytnout Ukrajině těch 50 miliard EUR

Jak vidíte, tak v Bruselu mají další plán, a to je obejití Viktora Orbána a jeho veta tak, že všech 26 zemí EU poskytne ze svých zdrojů část z toho balíku 50 miliard EUR Ukrajině na bilaterální bázi, každá země uzavře s Ukrajinou bilaterální smlouvu a ty peníze by potom jednotlivé země EU nějakým mechanismem, zatím není jasné jakým, dostaly zpátky. Ale taky třeba ne, protože nástroj na takovéto obejití zdrojů EU zatím neexistuje. Proto se tomu chtějí v Bruselu vyhnout.

Viktor Orbán v Kottelu u Zdi nářků v Jeruzalémě

Každopádně v Kyjevě se ve čtvrtek večer bouřlivě slavilo, protože Ukrajina, nejzkorumpovanější země v Evropě a možná i na světě, se právě vydala na cestu do EU, která bude určitě nestandardní, na to můžete vzít jed. Bláboly o tom, že země EU budou vyžadovat, aby Ukrajina splnila podmínky stejně, jako je musely splnit současné země EU, je naivní a stupidní představa. Ukrajina není připravena splnit ani 10% přístupových kapitol. Třeba kapitola o lidských právech a ochraně menšin, jedna z prvních kapitol, je pro Ukrajinu vlastně nesplnitelná, protože má v zákonech zákaz ruského jazyka, zákaz ruštiny ve školách, na úřadech, v obchodním styku a v tisku.

Ukrajina se do EU dostane nestandardně a podivně, to je již prakticky jisté

Ukrajina má zákon zakazující Ukrajincům s ruskou národností zastávání veřejných funkci. Rusové nesmí pracovat ve školství a ve státní správě. Tohle všechno by musela Ukrajina ze svých zákonů vyškrtnout, anebo… anebo Evropská unie kapitolu odloží a udělí Ukrajině výjimku ve smyslu, že tuto kapitolu musí Kyjev splnit do 15 let od přijetí za člena, nebo třeba do 10 let od ukončení války apod. A takových nesplnitelných kapitol tam budou mraky, třeba kapitola o bezpečnosti, kde se země zavazuje, že její obrana, politika a demokratické hodnoty vylučují blízký či střednědobý horizont vypuknutí války se sousední zemí.

Viktor Orbán s Petrem Fialou na summitu Evropské komise v Bruselu, 14. prosince 2023

Nedovedu si představit, jak by Ukrajina jako země ve válce mohla uzavřít přístupovou kapitolou o bezpečnosti. Prostě a zkrátka platí, že Ukrajina buď nebude přijata do EU vůbec, což podle mého názoru je skoro vyloučené, protože plánem je naopak přijetí Ukrajiny za každou cenu, anebo bude přijata za nestandardních podmínek. A to se všemi důsledky. Orbán tomu ve čtvrtek nasadil korunu. Za 10 miliard, které Maďarsku patří tak jako tak, neuplatnil své veto. Zablokoval ale balík 50 miliard pro Ukrajinu, který ale možná Ukrajina dostane oklikou, až země EU obejdou Orbána. Není nic horšího, než když politik zradí a prodá své vlastní proklamace, a navíc takto okatě.

-VK-

Šéfredaktor AE News

 

ZDROJ:https://aeronet.news/viktor-orban-prodal-sve-veto-proti-zahajeni-pristupovych-rozhovoru-eu-s-ukrajinou-za-odblokovani-10-miliard-eur-ktere-brusel-od-lonskeho-prosince-zadrzoval-budapesti-ve-fondech-eu/

 

Děkujeme za Vaší podporu, moc si vážíme Vaší přízně. Dar bude použit na provoz a rozvoj našich nezávislých informačních platforem.
Podpořte nás, prosím, i finančně, překlady a vysílání opravdu stojí hodně peněz. Děkujeme.
Podpořit ZDE 👇👇👇:
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“: 27-1664400247/0100
IBAN: CZ82 0100 0001 1549 7792 0247
SWIFT: KOMBCZPP
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.com
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *