, , , ,

V Maďarsku věří vládě více než na Slovensku nebo v Rumunsku

V Maďarsku věří vládě více než na Slovensku nebo v Rumunsku

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi zde:

 

5.9.2023

Na Slovensku (73 procent) a v Rumunsku (83 procent) je obyvatelstvo nejvíce nespokojeno s prací vlastní vlády, naopak v Srbsku a Maďarsku si nejvíce cení výkonu vedení země – podle průzkumu veřejného mínění Nézőpont Institute, který byl proveden v Maďarsku a sousedních zemích.

Vnitropolitická stabilita a důvěra ve vládu jsou i v dobách míru, ale zejména v dobách mezinárodních konfliktů, hodnoty, které si ne každá země může prohlásit za své, upozorňují analytici. Jak píší: vleklá rusko-ukrajinská válka dnes staví téměř celý svět před neustálé výzvy, ale země středoevropského regionu musí čelit ještě výraznějším potížím. Kvůli bezpečnostním výzvám způsobeným energetickou krizí, válečnou inflací a ozbrojeným konfliktem je ještě důležitější, aby současná vláda byla stabilní a její aktivity byly akceptovány. Když se rozhlédneme po okolních zemích, vyvstane pestrý obrázek o mínění obyvatel.

Podle výzkumu, který v letních měsících provedl institut Nézőpont, jsou ze zemí regionu s výkonem své vlády nejvíce nespokojeni Rumuni a Slováci. 

 

Změna vládní nálady na Slovensku

Po vládní krizi a před předčasnými volbami převládá na Slovensku nálada na změnu vlády, protože sedm z deseti dotázaných vyjádřilo svou nelibost s výkonem vedení vlastní země, spokojeno je pouze 22 procent. 

Kromě změny vlády je tedy ve volbách 30. září v sázce, zda se maďarská strana z vysočiny dostane do parlamentu sousední země a zda to může být jazyk bilance, tedy vládní faktor. .

 

V Rumunsku není vláda nejstabilnější institucí

V Rumunsku je podle průzkumu situace ještě ničivější. Pozitivně se o fungování kabinetu vyjádřilo pouze 16 procent dotázaných, 83 procent vyjádřilo spíše svou nespokojenost, i když je nepochybným faktem, že v poloprezidentském systému, kde je prezident aktivní součástí výkonné moci vláda není tradičně považována za nejstabilnější instituci.

 

Negativní tendence u sousedů

Negativní trendy lze pozorovat také u našich tří dalších sousedů: 

V Chorvatsku (71 procent nespokojených) a Slovinsku (57 procent) a dokonce i v Rakousku (55 procent) je s výkonem tamních lídrů nespokojeno více lidí než těch, kteří zastávají opačnou pozici.

V Srbsku a Maďarsku důvěřují vládě 

Pouze Srbsko a Maďarsko jdou proti negativním tendencím regionu, protože v obou zemích je většina těch, kteří hodnotí výsledky vlády příznivě. 

U našeho jižního souseda je s kabinetem spokojena nadpoloviční většina (54-41 procent), v Maďarsku relativní většina (49-44), 

tedy pouze tyto dvě země v regionu mohou říci, že lidé pozitivně hodnotí své zvolené vůdce.

Titulní obrázek: Magyar Nemzet graphics (Zdroj: Nézőpont Institute)

ZDROJ:https://magyarnemzet.hu/belfold/2023/09/magyarorszagon-jobban-biznak-a-kormanyban-mint-szlovakiaban-vagy-romaniaban

 

Děkujeme za vaši podporu našeho zpravodajství, podpořit nás můžete ZDE:
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“ : 27-1664400247/0100
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.com
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *