, , ,

Záhada rakoviny s nárůstem případů mezi mladšími lidmi po celém světě

Záhada rakoviny s nárůstem případů mezi mladšími lidmi po celém světě

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

Počet lidí mladších 50 let s rakovinou se v mnoha zemích zvyšuje u mnoha různých typů nádorů. Proč k tomu dochází, není zcela jasné, ale může to být způsobeno některými aspekty moderního života

Od Clare Wilson 29. 3. 2023

Pokud jde o výzkum rakoviny, pravidelně slýcháme dobré zprávy o počtu lidí, kteří mají prospěch z pokroků v léčbě. Existuje však jedna špatná zpráva o stavu, kterému se věnuje jen malá pozornost. Po tři desetiletí postupně narůstá počet lidí do 50 let s diagnózou rakoviny – a my úplně nevíme proč.

Nárůst je nejstrmější u rakoviny tlustého střeva , ale ke zvýšení incidence dochází u nádorů téměř všech hlavních orgánů těla. Je to tak alarmující, že se to stalo hlavní prioritou výzkumu ve společném přezkumu financování rakoviny Spojeného království a USA začátkem tohoto měsíce. Jaké mohou být příčiny?

Výskyt rakoviny s věkem stoupá, a to především proto, že buňky starších lidí měly delší dobu na získání genetických mutací způsobujících nádory.

Přesto je tento trend znepokojivý, částečně proto, že nevykazuje žádné známky zastavení. Mladí lidé by měli být na vrcholu svého života a často se starají o děti, říká Marios Giannakis z Dana-Farber Cancer Institute v Bostonu, Massachusetts.

„Je to naprosto zničující den, když vidíte mladé pacienty s diagnózou rakoviny,“ říká. Giannakis vyzval k prošetření důvodů nárůstu rakoviny tlustého střeva konkrétně ve svém stanovisku v časopise Science dne 16. března.

U většiny typů nádorů byl jejich nárůst u lidí do 50 let zatím poměrně mírný. Například výskyt všech druhů rakoviny dohromady mezi 25 až 49letými ve Spojeném království vzrostl mezi lety 1993 a 2018 o 22 procent, ze 133 případů na 100 000 lidí na 162 na 100 000 .

Ale skutečnost, že stejný trend je vidět u mnoha různých typů rakoviny v zemích s vysokými, středními a nízkými příjmy, naznačuje, že by to mělo být vnímáno jako vznikající globální epidemie, řekl Shuji Ogino z Harvard Medical School v přehledu Světové zdravotnické organizace . čísla v loňském roce . „Věřím, že trend se v dohledné době nezastaví a může se zrychlit,“ říká.

Čísla týkající se rakoviny tlustého střeva jsou nejvíce alarmující, například ve Spojeném království od 90. let 20. století došlo k přibližně 50% nárůstu u lidí ve věku 25 až 49 let . Podobný vzorec existuje v USA, Kanadě, Austrálii, Jižní Koreji a několika evropských zemích, včetně Švédska, Finska a Nizozemska.

Na první pohled by se tento fenomén dal připsat relativně nedávné praxi screeningu rakoviny, který našel nádory, které by jinak nebyly zaznamenány, ale to by mohlo způsobit pouze část nárůstu. Ve většině zemí je screening nabízen pouze lidem přibližně od 50 let v závislosti na typu nádoru. Většinu zhoubných nádorů, které přibývají, také nelze vyšetřovat.

Kromě toho se zdá, že nárůst rakoviny tlustého střeva je nejstrmější u lidí v nejmladších věkových skupinách, kterým je screening nabízen jen zřídka. Ve 20 evropských zemích dochází k nárůstu přibližně o 2 procenta ročně u lidí ve věku 40 let, o 5 procent u lidí ve věku 30 let a o 8 procent u lidí ve věku 20 let.

To naznačuje, že ať už je příčina jakákoli, je stále intenzivnější, říká  Manon Spaander z lékařského centra Erasmus University v Rotterdamu v Nizozemsku, která pomohla demonstrovat tento vzorec založený na desetiletí v analýze z roku 2019 .

 

Zaměstnanci organizace Fight Colorectal Cancer na shromáždění pro zvýšení povědomí o kolorektálním karcinomu, jehož cílem je předvést případy u mladých dospělých 13. března ve Washingtonu, DC

Zaměstnanci organizace „Boj s rakovinou tlustého střeva a konečníku“ na osvětovém shromáždění k předvedení případů u mladých dospělých 13. března ve Washingtonu, DC

Paul Morigi/Getty Images

 

Dalším důvodem k obavám je, že některé druhy rakoviny, které se objevují u lidí mladších 50 let, se zdají být agresivnější než u starších lidí. To je případ nádorů střev, prsu a prostaty. To může být částečně způsobeno tím, že mladším lidem trvá diagnostika déle, možná proto, že v této věkové skupině je méně pravděpodobné, že bude rakovina podezřelá. Nádory u lidí mladších 50 let mají také větší pravděpodobnost, že budou mít určité vrozené rysy, jako jsou genetické mutace, které se hůře léčí.

Ve většině případů se předpokládá, že rakovina se vyvine několik desetiletí, protože buňky postupně získávají více a více mutací, které jim umožňují uniknout přirozeným brzdám našeho těla při replikaci buněk. Pokud se u lidí vyvíjejí nádory ve věku 20, 30 a 40 let, je to pravděpodobně kvůli věcem, kterým byli vystaveni v dětství nebo dokonce v děloze, říká Ogino.

Nejzjevnějším podezřením je, že tento nárůst případů souvisí se změnami v naší stravě , zejména proto, že největší nárůst je u nádorů střev, kdy náš trávicí systém přichází do přímého kontaktu s jídlem, které jíme . Ve skutečnosti ze 14 typů rakoviny, u kterých byl zaznamenán nárůst u osob mladších 50 let, jich osm postihuje nějakou část trávicího systému, jako je jícen (nebo potravinová trubice), žaludek a žlučník.

Již se předpokládalo, že některé aspekty západní stravy, jako je konzumace velkého množství červeného nebo zpracovaného masa, mohou zvýšit riziko rakoviny střev. Na podporu této skutečnosti došlo k největšímu nárůstu rakoviny tlustého střeva u lidí ve věku 18 až 49 let – klasifikované jako časný nástup – u nádorů, které vznikají v dolní části střeva a konečníku, vedle řitního otvoru, a tyto typy rakoviny jsou nejčastější . spojené s konzumací zpracovaného červeného masa , říká Giannakis.

Ale tvrzení o rakovinotvorných vlastnostech červeného masa jsou zpochybňována a existuje mnoho dalších rysů stravy západního stylu, které by mohly být zodpovědné, včetně cukru, tuku, ultrazpracovaných potravin a rafinovaných sacharidů, jako je bílý chléb, a také nedostatek vlákniny. Dalším podezřelým je to, co je pravděpodobně jedním z čistých účinků západní stravy: nárůst úrovně obezity . Některé studie naznačují, že lidé s nadváhou nebo obezitou mají vyšší míru výskytu určitých druhů rakoviny.

Příčina nemusí přímo souviset s tím, jaké jídlo lidé jedí, ale s nějakým jiným aspektem moderního života, včetně přechodu k sedavějšímu životnímu stylu nebo našeho rostoucího vystavení některým znečišťujícím látkám v životním prostředí .

Další možnou příčinou je užívání  antibiotik kvůli jejich potenciálnímu dopadu na naše střevní bakterie. Načasování sedí, protože antibiotika se začala používat v 50. letech 20. století a lidé, kteří byli tehdy dětmi, by dosáhli 40 let v 90. letech, kdy začal nárůst rakoviny s časným nástupem, říká Spaander.

S tolika možnými příčinami musí být nalezení odpovědi prioritou pro výzkum rakoviny, shodli se dva hlavní financující organizace – CRUK a americký National Cancer Institute. Začátkem tohoto měsíce organizace učinily tento cíl jednou ze svých devíti společných výzkumných priorit, které nazývají Cancer Grand Challenges .

Potřebujeme rozsáhlé dlouhodobé studie, které sledují lidi od mladého věku a zaznamenávají jejich případný výskyt rakoviny, sledují jejich životní styl a prostředí – někdy nazývané jejich exposom – a zároveň odebírají pravidelné vzorky krve a v ideálním případě i stolice, říká Sherene Loi z University of Melbourne, Austrálie, který pomohl vytvořit Cancer Grand Challenges.

Naštěstí tento herkulovský výzkum není třeba začínat od nuly, protože existuje mnoho takových studií, které již byly vytvořeny, aby zkoumaly vztah mezi naším zdravím a životním stylem. Vědci zabývající se rakovinou by mohli využít své úsilí k získání relevantních dat, říká.

Prozatím by bylo předčasné radit veřejnosti, aby se vyhnula jakémukoli z uvažovaných rizikových faktorů, než budeme mít odpovědi, říká Loi. „Zatím nerozumíme žádnému z důvodů,“ říká. „V tuto chvíli se jen tak hrabeme ve tmě.“

ZDROJ: https://www.newscientist.com/article/2366565-cancer-mystery-as-cases-rise-among-younger-people-around-the-world/

Děkujeme za Vaší podporu, moc si vážíme Vaší přízně. Dar bude použit na provoz a rozvoj našich nezávislých informačních platforem.

Jsme nezávislé médium bez reklam, bez cenzury, bez propagandy, bez mainstreamu.
Přispějte na tvorbu a překlad videí i zpráv ze světa, z domova.
Děkujeme za vaši podporu našeho zpravodajství, podpořit nás můžete ZDE:
https://volnyblog.news/podporit-provoz-volny-blog-cz/

Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“ : 27-1664400247/0100
Další zajímavé články najdete ZDE:
https://volnyblog.news

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *