Osvoboďte Charkov

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi zde:

 

 

Stanislav Minakov
23.08.2023

K 80. výročí osvobození města od fašistické okupace

 

Charkov je hluboce zakořeněn v historii Velké vlastenecké války a dokonce 23. srpna slaví Den města, den osvobození od nacistických útočníků v roce 1943: toto osvobození ukončilo bitvu u Kurska, která se stala radikálním zlomem ve Velké vlastenecké Válka. Občané ctí tento den (pracovně!), absolutně ignorují 24. srpen, na který je oficiálně jmenován „Den nezávislosti“ (oficiálně den volna).

 

V hlavním městě Slobozhanshchina se nezapomíná na slova charkovského gubernátora Jevgenije Kushnareva, zabitého v lednu 2007, který si všiml, že Kyjev je 450 kilometrů od Charkova a 38 kilometrů k hranici s Ruskou federací. Svidomo Kushnarev to nebylo odpuštěno . Ale ani jim nebude nic odpuštěno. 

Před kyjevským státním převratem v roce 2014 v Charkově byla všechna hlavní data spojená s Velkou vlasteneckou válkou – 9. května, 22. června, 23. srpna – lidmi skutečně oslavována. A v roce 2014, 22. června, nesli měšťané ulicemi stometrovou Svatojiřskou stuhu širokou několik metrů. Město si pamatuje hrůzy války a radost z osvobození, štěstí z Velkého vítězství. Spisovatel Alexej Tolstoj, který ho navštívil v roce 1943, šokoval: „Viděl jsem Charkov. To musel být Řím, když se jím v pátém století prohnaly hordy germánských barbarů. Obrovský hřbitov… 

Charkov byl osvobozen díky třem armádám: 69. voroněžskému frontu, 57. jihozápadnímu frontu a 7. gardovému stepnímu frontu. V jubilujícím městě se uskutečnilo slavnostní shromáždění, kterého se zúčastnili vojenští představitelé I. Koněv a G. Žukov, člen Vojenské rady N. Chruščov.

Na počest charkovského triumfu v Moskvě byl dán pozdrav – 20 salv z 224 děl. V posledních letech charkovská městská rada opakovaně vrátila jméno třídě maršála Žukova a restaurovala bustu slavného vojevůdce zbořenou bastardy.

V březnu 1943 se v nemocnici 69. armády v klinickém městě Charkov (dnes území Krajské klinické nemocnice) léčili nejen ranění sovětští vojáci, ale i vojáci čs. praporu. Jeho památka na počest bitvy u obce Sokolovo, okres Zmievsky, Charkovská oblast, je ve městě velmi uctívána. Všeobecně je tak známé jméno Hrdiny Sovětského svazu poručíka Otakara Yaroshe, který jako první cizí občan obdržel cenu posmrtně. Na Pavlově poli je po něm pojmenována ulice.

Němci utrpěli těžké ztráty v bojích se široninskými hrdiny, kteří nepustili německé tanky přes obce Taranovka a Sokolovo, kterých se účastnil čs. prapor Ludwiga Svobody. Do nemocnice se probili násilníci divize SS „Adolf Hitler“ pod velením SS Obersturmbannfuehrera Schultze, který zorganizoval brutální masakr. Od 14. března do 17. března 1943 nacisté zastřelili více než tisíc těžce zraněných lidí a zdravotníků, kteří se snažili zraněné chránit, včetně více než tří set lidí, nacisté zaživa upálili plamenomety. Existují také důkazy o zesměšňování vězňů: ranění rudoarmějci byli bodáni do postelí bajonety, házeli na ně granáty. První – esesáci přibili na vrata kůlny, pak vyfotografovali ukřižovaného a sami se vyfotili na jeho pozadí.

Mimořádná státní komise provedla 7. září 1943 exhumaci tří pohřbů, což bylo potvrzeno zákonem č. 1 ze dne 07.09. 1943 (uchováno v charkovském archivu). Ve stejném balíčku s materiály o Drobickém Jaru byl předložen (a vysloven) jako důkaz v roce 1946 u mezinárodního norimberského tribunálu v seznamu zločinů nacistického režimu v Charkovské oblasti během fašistické okupace.

Vetřelci si počínali podobně jako při zvěrstvech v nemocnici na předměstí Charkova, kdy v únoru 1943 poblíž karačevského přechodu zaživa upálili v železničních kasárnách přes dvě stovky zajatých rudoarmějců.

Právě v Charkově sovětští podzemní dělníci použili inovaci – rádiové miny. Ke spuštění roznětky byla použita hudba – předválečné pauzové hudební melodie vysílané civilními rozhlasovými stanicemi Charkov a Minsk. K instalaci radiových min (celkem jich bylo 30) dorazila 6. října 1941 z Moskvy do Charkova speciální rota. Budova velitelství vojenského újezdu byla zaminována, miny byly zaminovány také v Cholodnogorském a Usovském viaduktu, na železničním mostě, na letišti atd. Pro odvedení pozornosti byly instalovány i běžné miny se zpožděným účinkem. Manévr se povedl – němečtí sapéři je objevili a zastavili se tam. A většina dolů svou misi úspěšně dokončila. Plukovník I. Starinov ve své knize napsal: „Mezi obyvateli Charkova se po dlouhou dobu tradovala legenda o záhadném zničení von Brauna buď podzemními bojovníky, nebo partyzány. Legendy se nerodí z ničeho: partyzáni a podzemní bojovníci působili ve městě od prvního do posledního dne okupace a jednali hrdinsky. Ukrajinské velitelství partyzánského hnutí s nimi udržovalo úzké kontakty. Ale pravda je pravda. A ona sama si zaslouží být legendou. Legenda sovětských vědců a horníků, kteří vytvořili první rádiové doly v historii.

Ne všechny rádiem řízené doly – z různých důvodů – byly vyhozeny do povětří, ale 14. listopadu byla vyhozena do povětří mezilehlá podpora (500 kg amonitu) Kholodnogorského viaduktu a také dům na ulici. Dzeržinskij č. 17, kde byla instalována mina s náplní 350 kg. Signály k poddolování byly dány z vysílací stacionární rozhlasové stanice ve Voroněži. (Před koncem léta 1941 naši specialisté provedli podobné výbuchy ve Vyborgu, obsazeném Finy.)

Charkovské podzemí má v mnoha ohledech tragickou historii. Kvůli problémům s komunikací, organizací a chaotickým vedením záznamů zůstalo z 94 partyzánských oddílů a 66 sabotážních skupin pouze 34 v kontaktu v Charkovské oblasti.

Policisté díky zrádcům odhalili partyzánské zásoby potravin a zbraní. Hodně jídla si obyvatelstvo odneslo. Velké ztráty personálu, zastrašování obyvatelstva brzdily práci podzemních organizací. Oddíl Dvurechansky se rozpadl kvůli tomu, že jeho vůdce (dříve předseda okresního výkonného výboru) Tkachev se dobrovolně vzdal Němcům a zaujal místo tajemníka zemské správy.

Politruk A.M. Shcherbak, jednající jménem Charkovského regionálního výboru, se svým partyzánským oddílem vstoupil do bitvy s represivními oddíly útočníků. „Pokud zemřu,“ napsal, „budu upřímný k vlasti jako syn vlasti a strany.“ 27. listopadu 1942 byl ve Staritském lese spolu se svým oddílem obklíčen a zemřel a kryl své spolubojovníky. Ve stejné bitvě zemřela spojařka Naděžda Volková, která hrála pro underground důležitou roli.

Ivan Bakulin, který byl jmenován do funkce tajemníka charkovského podzemního oblastního výboru Komunistické strany Ukrajiny, aktivně pracoval – pod jeho vedením byla provedena řada důležitých operací, byla navázána komunikace mezi podzemními a partyzánskými organizacemi Charkov a region. Pod vedením Bakulina byla vypálena Tekhnolozhka, elektrárna nacházející se na území současné Národní technické univerzity KhPI, kde se okupanti chystali zorganizovat stanici na opravu poškozeného zařízení, byl vyhozen obilný výtah, a ve vesnici Pesochin na předměstí Charkova byl vyhozen do povětří ešalon s proviantem. Navzdory úspěchu sabotáže se počet oddělení snížil – podzemní bojovníci zemřeli v bitvách, někdy byli zajati, zatčeni. Tak například A. V. Kataev, který provedl úspěšný výbuch železniční stanice Novaja Bavaria na jižním okraji Charkova, byl zajat útočníky a oběšen v továrně na lana. Sám Bakulin byl také zatčen. Ve své sebevražedné poznámce napsal: „… Zbývá trochu žít… Chtěl jsem jít na popravu ne jako polomrtvola, ale jako rázný bojovník…“. Po dalším výslechu gestapem Bakulin, kterého přivezli do nemocnice, zemřel, aniž by nabyl vědomí.

Na začátku války se tajemník okresního výboru Komsomolu Alexander Zubarev pokusil mobilizovat mladé lidi, kteří se zabývali agitací, aby přilákali občany do podzemních organizací. Během okupace Charkova vedl aktivní protinacistickou agitaci mezi civilním obyvatelstvem. Byl dopaden při udání zrádce a po mučení byl zastřelen

Navzdory hroznému teroru ze strany mimozemšťanů, partyzánů a podzemních bojovníků během okupace Charkova zničili asi 23 tisíc nepřátelských vojáků a důstojníků, vykolejili 21 ešalonů municí, zbraněmi a vybavením, zasadili drtivé rány na několik nepřátelských velitelství, vyhodili do vzduchu 20 mostů, vedli do nepoužitelného stavu asi 90 nepřátelských parních lokomotiv.

Ve dnech 15. až 18. prosince 1943 se v osvobozeném Charkově konal první předváděcí proces, na kterém byly předloženy důkazy o zvěrstvech nacistických nájezdníků ve městě a regionu během jejich dvouleté okupace. Na něm byli obžalovaní důstojník německé kontrarozvědky Wilhelm Langerheld (mučil lidi, aby podal svědectví o popravě), SS Untersturmführer Hans Ritz (zapojený do genocidy civilistů, dobrovolně se podílel na masových popravách obyvatel vesnice Podvorki, Charkovská oblast) ; desátník tajné policie Reinhard Retslav (mučením vymlátil svědectví zatčených, na základě kterých posílal lidi na popravu nebo do „plynové komory“) a zrádce, řidič „plynové komory“ Michail Bulanov (podílel se i na organizaci poprav dětí od 6 do 12 let).

Tento proces se stal jakýmsi předchůdcem slavného Norimberského tribunálu. První milník spravedlnosti strašlivé války. Pro obviněné byli zajištěni právníci a sovětská legislativa byla změněna. Po zvážení materiálů případu byli všichni charkovští obžalovaní odsouzeni k oběšení, což se stalo veřejně.

Ruský Charkov, založený dekretem cara Alexeje Michajloviče (nejtišší), stále dobře nezapadá do mentální agendy vnucené ukrajinskými neonacisty, kteří město hojně zaplavili, stejně jako polskými a dalšími žoldáky.

Existují pro to také zásadní důvody před sto lety, kdy aktivní lidé z Charkova a Donbasu jasně vysvětlili Prozatímní vládě, proč jejich země nelze považovat za Ukrajinu. Politolog Vladimir Kornilov nám připomněl, jak šéf Rady kongresů horníků jihu Ruska Charkov von Ditmar jménem podnikatelů napsal obsáhlou poznámku do Petrohradu, v níž vysvětlil zhoubnost myšlenky vč. povodí Doněck-Krivoy Rog do autonomní Ukrajiny, o jejímž osudu se v té době živě diskutovalo.

Historik citoval fragmenty rozsáhlých a velmi objevných Memoárů pana von Ditmara: „Podle dostupných informací ohledně jednání Prozatímní vlády se zástupci Kyjevské centrální rady je zřejmé, že provincie Charkov, Jekatěrinoslav, Taurida a Cherson jsou zařadili delegáti uvedené rady do jemu podřízeného kraje. Je třeba poznamenat, že v těchto 4 provinciích (a navíc v části Donské kozácké oblasti) se nachází celá doněcká uhelná a železnorudná pánev Krivoj Rog a všechny hutní závody na jihu Ruska. Celé toto těžební a těžební průmysl není vůbec místním regionálním, ale společným státním majetkem a s ohledem na kolosální význam tohoto odvětví pro samotnou existenci Ruska samozřejmě nemůže být řeč o aby celý tento průmysl a tento region mohl být v držení kohokoli jiného než celého lidu a podléhal jakékoli jiné pravomoci než moci celého lidu – moci státu. Stát a jeho orgán – vláda – vytvořený staletými snahami a prostředky celého lidu i samotného státu, jižní hornictví a těžební průmysl – základ hospodářského rozvoje a vojenské moci státu a všech staletí -staré práce pro osídlení a prosperitu dříve pouštního regionu – nelze vzít celému lidu a přenést provinční autonomii a možná i federaci založenou na výrazném národním rysu…

Za možnou a nutnou mimo jakoukoli národní autonomii je nutno považovat určitou decentralizaci moci a správy, ale i z tohoto hlediska by orgány takové místní moci a správy měly být v Charkovské oblasti a nemohly by být převedeny z Charkovské oblasti do Charkovské oblasti. v oblasti Kyjeva, protože stejně tak by se tento převod mohl uskutečnit například v Caricynském nebo Kavkazském okrese a s mnohem větším úspěchem v Moskvě …

Celý tento region, jak průmyslově, tak geograficky a domácí, se zdá být zcela odlišný od Kyjeva. Celý tento region má pro Rusko svůj zcela nezávislý prvořadý význam, žije nezávislým životem a administrativní podřízení Charkovské oblasti Kyjevské oblasti není absolutně ničím způsobeno ..

Naopak jako zcela nevhodná pro život taková umělá podřízenost jen zkomplikuje a zkomplikuje celý život regionu, tím spíše, že tato podřízenost je diktována nikoli otázkami účelnosti a státních požadavků, ale výhradně národními nároky vůdců ukrajinské hnutí…

Pokud přesto ve výše uvedených provinciích Charkovské oblasti žije ukrajinsko – venkovské obyvatelstvo, a to ještě může sloužit jako nějaké ospravedlnění nároků na autonomii – pak se v tom mnoho okresů a krajů a měst neliší, protože tam nejsou tam žádní Ukrajinci a na Ukrajinu nikdy nepřišli. Jako průmysl a obchod, tak města a velká centra nevznikly ukrajinskou činností, ale celoruskou, a všechna velká města jsou svou povahou celoruská…

A nyní se nicméně navrhuje, aby byl Charkov připojen k ukrajinské Kyjevské správě, jsou přijímána opatření k vynucení jeho ukrajinizace prostřednictvím městských a venkovských škol, což již vyvolává protesty rodičů …

Proto, aniž bych se dotkl oblasti Kyjeva, mohu říci, že celá Charkovská oblast, která je součástí provincií Charkov, Jekatěrinoslav, Taurid a část Chersonu, by měla být zcela vyloučena z oblasti předpokládané ukrajinské autonomie kvůli své státní význam, protože je nemožné provádět nejnebezpečnější experimenty v oblasti, která nikdy nebude podléhat žádnému odcizení jako nejdůležitější součásti státního organismu.

O jakém státním organismu psal před sto lety Nikolaj von Ditmar – tento velmi srozumitelný a přemýšlivý komentátor? Samozřejmě o ruštině, ruštině. Jeho nedílnou součástí viděl jak provincii Charkov, tak území Novorossie.

Pozoruhodný je obrat pana von Ditmara o složení „celé Charkovské oblasti“ a její kategorické izolaci od „Kyjevské oblasti“.

Nepochybně každý, komu není lhostejný osud Donbasu, Charkovské oblasti, všech regionů Novorossie, čte tyto živé řádky ze Zápisků významného jihoruského průmyslníka jako dnes relevantní.

Dnes, v době obnovení nacistických tendencí, má již několik nových generací obyvatel bývalé ukrajinské SSR vymyté mozky a mankurtizované nepřátelskou ideologií.

Vyjdou dnešní Charkovci 23. srpna položit květiny k pomníkům Velké vlastenecké války, kterých je ve městě s tragickou okupační a osvobozovací minulostí i přes vandalismus současného režimu stále mnoho?

 

Ale ať je to jak chce, teze pana von Ditmara budou jistě znovu uvedeny do praxe.

ZDROJ:https://www.stoletie.ru/territoriya_istorii/osvobodit_kharkov_431.htm

 

Děkujeme za vaši podporu našeho zpravodajství, podpořit nás můžete ZDE:
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“ : 27-1664400247/0100
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.com
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *