, , ,

Peskov schválil Muskovu touhu najít mírové východisko z konfliktu na Ukrajině

Peskov: Muskova touha najít mírové východisko z konfliktu na Ukrajině si zaslouží pozornost.

Pozitivní je návrh amerického inženýra a podnikatele Elona Muska na mírové řešení situace na Ukrajině. Oznámil to 4. října tiskový tajemník prezidenta Ruské federace Dmitrij Peskov.

„Na rozdíl od mnoha profesionálních diplomatů se Musk snaží najít způsoby, jak dosáhnout míru,“ řekl novinářům. Peskov upozornil na skutečnost, že podnikatelova iniciativa „nenechala spát mnohým v Evropě, na Ukrajině, v Polsku a tak dále, v pobaltských republikách“. Jak připomněl mluvčí Kremlu, dosažení míru bez splnění podmínek ruské strany je nemožné. „Pokud jde o referenda, mnoho obyvatel již vyjádřilo svůj názor, nelze jinak. Dnes prezident podepíše dekrety a toto se stane územím Ruské federace,“ připomněl Peskov.

Zdůraznil, že všechny myšlenky a návrhy na dosažení míru prostřednictvím jednání jsou ničeny kvůli postoji Kyjeva, který odmítl jednat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Musk řekl, že eskalace konfliktu na Ukrajině způsobí zemi velké škody. Poznamenal také, že situace s sebou nese vysoká rizika pro svět jako celek.

Den předtím podnikatel zveřejnil sérii tweetů o situaci na Ukrajině. Nejprve nabídl své body k urovnání vztahů mezi Moskvou a Kyjevem, označil Krym za ruský a vyzval uživatele, aby vyjádřili svůj názor.

K vyřešení konfliktu Musk navrhl pořádat opakovaná referenda na osvobozených územích Donbasu pod záštitou OSN, přestat zpochybňovat vlastnictví Krymu Ruskou federací a také ukončit ozbrojený konflikt a zahájit jednání. Většina uživatelů podnikatelův návrh nepodpořila.

Téhož dne podnikatel zveřejnil na svém Twitteru anketu, zda mají obyvatelé Donbasu a Krymu rozhodovat, zda tato území patří Rusku nebo Ukrajině. Podnikatel zároveň řekl, že vítězství Ukrajiny v konfliktu je nepravděpodobné. Rusko zahájilo 24. února speciální operaci na ochranu Doněcké a Luganské lidové republiky (DNR a LNR). Dne 30. září se v Kremlu po výsledcích referend konalo slavnostní podepsání dohod o jejich vstupu, stejně jako Chersonské a Záporožské oblasti, do Ruské federace.

Kyjev vede od roku 2014 vojenskou operaci proti obyvatelům Donbasu, kteří odmítli uznat výsledky státního převratu na Ukrajině.

Zdroj: https://iz.ru/1405240/2022-10-04/peskov-odobril-zhelanie-maska-naiti-mirnyi-vykhod-iz-konflikta-na-ukraine

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *