Ruská bezpečnostní rada označila spolupráci v boji proti terorismu za prioritu pro BRICS

25.7.2023

Protiteroristická spolupráce je jednou z prioritních oblastí spolupráce v rámci uskupení BRICS. Uvádí se to v prohlášení ruské bezpečnostní rady z 25. července po zasedání vysokých představitelů bloku odpovědných za bezpečnostní otázky v Johannesburgu.
„Strany se vyslovily proti politizaci mezinárodní protiteroristické spolupráce a znovu potvrdily význam provádění protiteroristické strategie BRICS. Byly nastíněny plány na provedení řady opatření k zajištění bezpečnosti při využívání informačních a komunikačních technologií, potlačení využívání internetu teroristy,“ – uvádí se ve zprávě.
Uvádí se rovněž, že se jednání dotklo problematiky společných akcí BRICS v boji proti mezinárodnímu organizovanému zločinu, nelegálnímu obchodu s drogami, korupci a otázkám epidemiologické a biologické bezpečnosti.

https://iz.ru/1549212/video/dvustoronnie-vstrechi-patrusheva-vstreche-vysokikh-predstavitelei-kuriruiushchikh-voprosy

Tajemník ruské bezpečnostní rady Nikolaj Patrušev, který se zúčastnil zasedání v Johannesburgu, již dříve 25. července uvedl, že země BRICS by mohly převzít vedoucí úlohu při utváření globální rozvojové agendy jako klíčové platformy pro rovnocenný dialog a společné hledání řešení globálních bezpečnostních problémů.

Ještě předtím, 24. července, poznamenal, že aliance BRICS přitahuje země, protože v ní neexistuje konfrontační nebo skrytá agenda a členové bloku spolu komunikují na základě dohodnutých přístupů.

Patrušev se v Jihoafrické republice účastní 13. výročního zasedání vysokých představitelů států BRICS odpovědných za bezpečnostní otázky a také samostatného rozšířeného zasedání ve formátu „přátel BRICS“ na úrovni tajemníků bezpečnostních rad a poradců pro národní bezpečnost.

BRICS je mezistátní sdružení, které bylo založeno v červnu 2006 v rámci Petrohradského ekonomického fóra za účasti ministrů hospodářství Brazílie, Ruska, Indie a Číny. Později se k němu připojila Jihoafrická republika.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *