, , , ,

Letiště chce, aby se Wellington stal vzorem pro elektrická letadla

Letiště chce, aby se Wellington stal vzorem pro elektrická letadla

4.1.2023

Wellington Airport doufá, že bude světovým lídrem v přijímání elektrických letadel .

Matt Clarke , generální ředitel letiště, je nadšený z nejnovějšího vývoje v oblasti udržitelného letectví – včetně 30místného designu od švédské společnosti Heart Aerospace, který by mohl být použit pro „další krok nahoru“ z krátkých letů přes Cookův průliv.

Polovina letů v zemi by mohla být poháněna elektřinou do deseti let, říká majitel dvoumístného elektrického letadla.

Hlavní město by „nepochybně“ mělo do roku 2040 100% uhlíkově neutrální lety na krátké vzdálenosti, řekl Clarke.

Nyní přirovnává elektrická letadla k elektromobilu asi před 15 lety, kdy byli lidé překvapeni, když na ulici viděli Prius.

„Tehdy to byla zvláštní, neotřelá věc… jsme v podobném bodě obratu v tomto odvětví.“

Funkční elektrická letadla přicházela mnohem dříve, než si lidé uvědomovali, a byla klíčovým cílem tohoto odvětví, řekl Clarke. 19místná letadla, která by Sounds Air používala z Blenheimu do Wellingtonu, by měla dorazit v roce 2026 a flotila Sounds Air by mohla být do roku 2030 zcela elektrická.

ES-30 – 30místné letadlo vyvíjené společností Heart Aerospace – by bylo „dalším krokem vpřed“ a bylo to největší elektrické letadlo, které se v současné době vyvíjí, řekl Clarke. Zkušební lety pravděpodobně dokončí v roce 2028.

ES-30, 30místné letadlo, je v současnosti největším elektrickým letadlem ve vývoji.
HEART AEROSPACE/DODÁVÁNO

ES-30, 30místné letadlo, je v současnosti největším elektrickým letadlem ve vývoji.

Wellington Airport , Sounds Air, Christchurch Airport a Air New Zealand jsou všichni v Industry Advisory Board pro vývoj většího letadla.

Závislost Nového Zélandu na krátkých letech poskytuje dokonalé prostředí pro elektrická letadla, která jsou z hlediska délky letu omezená. Clarke to viděl jako skvělou příležitost pro Wellington, který se nachází ve středu země.

„Máme téměř jedinečnou pozici na světě, protože Cookův průliv je obrovský, ale na opravdu krátkých sektorových letech.“

Při prezentaci na letadle ES-30 společností Heart Aerospace na začátku roku byl Wellington použit jako pozadí prezentace, řekl.

„Máme přirozené výhody být průkopníky celého hnutí. Bude to dobré pro celou zemi.“

Na Wellington se pohlíží jako na místo pro testování velkých objemů elektrických letadel v místě, kde není stejná konkurence ze strany vlaků a trajektů.

Oči celého odvětví budou upřeny na to, zda to vyšlo, řekl Clarke. „Je to důležité pro všechny ostatní, konektivita je klíčem k tomu, jak svět funguje.“

Wellington také poskytoval zpětnou vazbu technické skupině, která zkoumala nejlepší způsob nabíjení letadla a jaký druh infrastruktury by byl zapotřebí.

Skutečným problémem bylo najít udržitelný způsob cestování na dlouhé vzdálenosti, řekl Clarke. A dokonce i tehdy byl přechod na udržitelná letecká trysková paliva a vodíková paliva středem zájmu tohoto odvětví.

Wellingtonské letiště je členem Industry Advisory Board společnosti Heart Aerospace, která vyvíjí elektrická letadla.
HEART AEROSPACE/DODÁVÁNO
Wellingtonské letiště je členem Industry Advisory Board společnosti Heart Aerospace, která vyvíjí elektrická letadla.

Tým z letiště navštívil továrnu Boeing na začátku roku a „nejchytřejší mozky na světě sedí v místnostech a snaží se vyřešit tento problém“.

„Hodně věřím, že najdou způsob, jak to udělat.“

Letecký průmysl se musel stát udržitelnějším, aby přežil, řekl Clarke.

„Všichni na tom pracují a změna se skutečně děje. Akce by měly prokázat záměr.“

Pro Wellingtona považuje elektrické letadlo za příležitost.

„Máme opravdu velkou šanci být první pravidelnou linkou pro lety s naprosto neutrálními emisemi uhlíku. To je to, na co mám oči, chceme tu pásku přestřihnout.“

„ Vize do roku 2040 “ letiště – která bude stát několik miliard dolarů, včetně zdvojnásobení cestujících na 12 milionů ročně, zvýšení počtu denních letů z 250 na 375 a zvýšení půdorysu na východ – vyvolala velkou kritiku . jeho dopad na životní prostředí.

Clarke plán obhajuje tím, že se letiště zavázalo ke snížení emisí o 30 % do roku 2030.

„ Klimatická komise pro změnu uznává , že letectví je pro Nový Zéland kvůli jeho geografii tak životně důležité, že [doporučuje] způsob, jak řešit emise z letectví, neomezovat používání letectví, ale pracovat na zavádění nových technologií.

ZDROJ: STUFF https://www.stuff.co.nz/travel/green-travel/130759289/airport-wants-wellington-to-be-the-poster-child-for-electric-planes

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *