Facebook cenzuruje příspěvky, které ukazují pobřežní větrné farmy jako hrozbu pro přežití velryb.

Celý článek si můžete poslechnout zde:

21.8.2023

Mezinárodní fond na ochranu zvířat (“IFAW”) Spojené království již několik týdnů na Twitteru žádá veřejnost, aby podepsala svou petici za záchranu severoatlantické pravé velryby. 

V únoru jsme v článku zdůraznili, že průzkum, výstavba a provozování průmyslových projektů větrných elektráren na moři by mohlo poškodit nebo zabít velryby – skutečnost, kterou se IFAW rozhodla bagatelizovat a dokonce ignorovat. 

Ještě horší je, že Facebook cenzuruje příspěvky, které spojují hrozbu pobřežních větrných elektráren s velrybami.

Větrný průmysl přivede do oblastí více lodí, které by mohly zasáhnout a zabít velryby. Hluk z ponorek z konstrukce a provozu větrné farmy a zapletení do zařízení rovněž zvyšují riziko. Také turbulence vzduchu generované turbínami by mohly poškodit nebo zničit živiště zooplanktonu.

Petice IFAW se nezmiňuje o ničení pobřežních větrných elektráren. Jeden uživatel Twitteru odpověděl na jeden z tweetů IFAW, v němž navrhl, aby pobřežní větrné farmy byly zastaveny, protože představují hrozbu pro velryby. IFAW odpověděl: „Doporučujeme, aby tlak na rozvoj větrné energie na moři zahrnoval zvýšenou kapacitu a zdroje věnované identifikaci a minimalizaci negativních dopadů na životní prostředí.“

Ale dopady už byly identifikovány.

IFAW tvrdí, že „zkoumá nové způsoby, jak zlepšit podmínky pro zvířata, lidi a místo, které nazýváme domovem“, a že „ukazují cestu již více než 50 let“. Proč tedy nechtějí uznat, že snaha o „obnovitelnou energii“ ve jménu vykonstruované klimatické krize by mohla zdecimovat zbývající populaci severoatlantických pravých velryb?

IFAW nejsou jediní, kdo ignoruje hrozbu pro divokou zvěř a životní prostředí, kterou představuje „obnovitelná energie“. Facebook cenzuruje příspěvky, které říkají, že rozvoj větrných elektráren na moři ohrožuje velryby.

Facebook znovu cenzuruje – nesmíte říkat, že rozvoj větrných elektráren na moři vystavuje velryby riziku

Následující text je převzat ze zprávy Freedom Research’s News Round-Up

Novinář Michael Shellenberger píše  , že Facebook cenzuruje informace spojující zvýšený počet úmrtí velryb, delfínů a dalších velkých mořských živočichů s rozvojem velkých pobřežních větrných elektráren. Týká se to konkrétně mořské oblasti v severním Atlantiku u východního pobřeží Spojených států. Shellenberger zveřejnil příspěvek související s dokumentárním filmem Jonaha Markowitze, který bude brzy uveden do kin „Hozen do větru“, který ukazuje, jak se od roku 2016 zvýšil počet úmrtí velryb v této oblasti. Film vytváří spojení mezi úmrtími a rozvojem větrných elektráren na moři. Shellenberger je také jedním z producentů filmu.

Film ukazuje, jak mocný sonar se používá k mapování mořské oblasti, se silnými zvukovými vlnami, které matou velryby, mohou oddělit matky od telat a vystavit mladší jedince riziku. To je může zavést do oblastí s hustou lodní dopravou nebo do chudších krmných míst. Velryby a další mořští živočichové jsou také ohroženi silnou lodní dopravou, která začala v dříve klidných oblastech, kde se nyní staví větrné elektrárny. Jinými slovy, dokument přímo spojuje zvýšený úhyn velryb s rozvojem větrných elektráren.

Public News Video: „Hozeno do větru“ – Trailer k novému dokumentu o ohrožení velryb větrným průmyslem, 12. srpna 2023 (1 min)

Další čtení: Již brzy: Dokument obsahující koalici Save Right Whales a proč tento dokument může zachránit velryby

Shellenbergerovy příspěvky na Facebooku a Instagramu však platformy označily za nepravdivé. Rozhodnutí bylo založeno na článku zveřejněném na blogu „fact-check“  FactCheck.org  v březnu tohoto roku, který se zcela opírá o zdroje spojené s americkou vládou. Potvrzuje, že velryby mají od roku 2016 u pobřeží Atlantiku neobvykle vysokou míru úmrtnosti, ale že příčiny je třeba hledat spíše ve srážkách velryb s loděmi a zapletení do rybářského vybavení. Článek nevidí souvislost mezi jejich úmrtími a rozvojem větrných elektráren, i když uznává, že je třeba problém prošetřit.

Tento druh cenzury není na Facebooku neobvyklý a Freedom Research o takových příkladech psal opakovaně. Sám zakladatel a majitel společnosti  Mark Zuckerberg například  před časem přiznal, že během „pandemie“ covid požádali představitelé Facebook o cenzuru příspěvků, které se později ukázaly jako pravdivé. Navzdory tomuto přiznání platforma stále zavádí cenzuru Covid.

Děkujeme za vaši podporu našeho zpravodajství, podpořit nás můžete ZDE:
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“ : 27-1664400247/0100
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.com
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *