, , , , , ,

Blinken oznámil konec světového řádu po studené válce

Blinken oznámil konec světového řádu po studené válce

14.9.2023

Světový řád po studené válce skončil, řekl americký ministr zahraničí Antony Blinken ve svém projevu na School of Advanced International Studies na Johns Hopkins University.

„To, čemu nyní čelíme, je víc než jen zkouška síly světového řádu, který se objevil po studené válce. Toto je jeho konec, který nenastal přes noc,“ řekl.

Podle jeho slov „desetiletí komparativní geopolitické stability ustoupily zvýšené rivalitě s autoritářskými státy a revizionistickými mocnostmi“.

Šéf ministerstva zahraničí přesvědčil přítomné, že ruské vedení speciální vojenské operace (SVO) na Ukrajině je „nejbezprostřednější a nejnaléhavější hrozbou pro mezinárodní pořádek zakotvený v Chartě OSN“.

„Zároveň Čína představuje nejvážnější výzvu z dlouhodobého hlediska, protože se nejen snaží změnit mezinárodní řád, ale má k tomu také rostoucí ekonomickou, diplomatickou, vojenskou a technologickou sílu,“ dodal s tím, že „Moskva a Peking prostřednictvím svého partnerství bez hranic stále více spolupracují na tom, aby se svět stal bezpečnějším místem pro autokracie.“

„Takže jsme u toho, co [prezident USA Joe] Biden nazývá zlomovým bodem. Jedna éra končí, druhá začíná. A rozhodnutí, která nyní učiníme, budou utvářet budoucnost na desetiletí,“ domnívá se diplomat. 

Ruský prezident Vladimir Putin opakovaně hovořil o nutnosti vytvořit nový, „multipolární světový řád, skutečně spravedlivý a založený na mezinárodním právu při dodržení klíčových principů Charty OSN“.

„Bez ohledu na to, jak se západní a takzvané nadnárodní elity snaží zachovat stávající řád věcí, nová éra, nová etapa světových dějin stále svítá a pouze skutečně suverénní státy mohou zajistit vysokou dynamiku růstu,“ poznamenal. .

Peking je připraven spolu s Moskvou „bdít nad světovým řádem založeným na mezinárodním právu“ a bránit „unicentrický mezinárodní systém“, řekl čínský vůdce Si Ťin-pching.

 

Na základě materiálů od TASS , RBC

ZDROJ:https://www.stoletie.ru/lenta/blinken_zajavil_o_konce_slozhivshegosa_posle_kholodnoj_vojny_miroporadka_786.htm

 

Děkujeme za vaši podporu našeho zpravodajství, podpořit nás můžete ZDE:
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“ : 27-1664400247/0100
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.com

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *