OSN protestuje proti nepodmíněným trestům uloženým klimatickým extremistům, kvůli jejichž blokádě silnice zemřely dvě ženy

Celý článek si můžete poslechnout v audioverzi zde:

22.11.2023

Za způsobení smrti dvou žen svoboda? Ano, přesně to si myslí OSN, zločinecká organizace, podle které by měli být někteří pachatelé tak závažných trestných činů zcela vyviněni.

Zhruba před rokem došlo k případu, kdy dva klimatičtí extremisté (viz titulní obr.) zablokovali londýnskou dálnici. V důsledku toho došlo k nehodám, při nichž zemřely dvě ženy (jedna z nich – viz titulní obr.).

Více jste si o případu mohli přečíst zde.

Mezitím s oběma extremisty proběhl soud a za způsobené újmy, které utrpěly nejen uvedené ženy, ale i mnoho lidí, kteří se díky blokádě nedostali tam, kam směřovali, dostali zcela oprávněně nepodmíněný trest.

OSN nyní proti trestu protestuje a chce, aby byli klimatičtí extremisté prakticky beztrestní.

Britská vláda byla dnes varována OSN, že udělování dlouhých trestů odnětí svobody klimatickým demonstrantům by mohlo potlačit veřejné projevy nesouhlasu.

Zmínění demonstranti Just Stop Oil způsobili dopravní zácpu poté, co v říjnu loňského roku téměř 40 hodin šplhali po mostě Dartford Crossing Bridge.

Později byli obviněni z toho, že mají „krev na rukou“ poté, co dvě ženy zemřely při autonehodách, ke kterým došlo v důsledku blokády.

BBC uvádí, že čtyřicetiletý Morgan Trowland byl odsouzen na tři roky do vězení a čtyřiatřicetiletý Marcus Decker na dva roky za narušování veřejného pořádku.

V reakci na OSN zpráva BBC uvedla, že vláda trvá na tom, že právo na protest je základní součástí britské demokracie, ale zákona dbalá většina musí mít možnost věnovat se svým každodenním záležitostem.

Při odvolacím slyšení, které se konalo minulý měsíc, předsedkyně Nejvyššího soudu Lady Carrová obhajovala rozsudky s tím, že splňují „legitimní“ cíl odradit ostatní od takového trestného činu. Ekoteroristům bylo odepřeno povolení napadnout rozhodnutí u Nejvyššího soudu.

Varování přichází v dopise, který  zaslal vládě zvláštní zpravodaj OSN pro podporu a ochranu lidských práv Ian Fry 15. srpna tohoto roku.

„Tresty jsou výrazně přísnější než předchozí tresty uložené za tento typ trestného činu v minulosti,“ poznamenává Fry a dodává, že se obává „uplatňování jejich práv na svobodu projevu a svobodu pokojného shromažďování a sdružování.“

V dopise se dále uvádí, že nový zákon o veřejném pořádku, který vstoupil v platnost v červenci, se zdá být přímým útokem na právo na svobodu pokojného shromažďování.

Nová legislativa zahrnuje opatření zaměřená na potlačení rušivých protestů.

Dopis zaslaný v polovině srpna požadoval odpověď do 60 dnů, ale žádnou neobdržel, což zvláštní zpravodaj OSN označil za znepokojující.

„Většina zemí bere tyto dopisy vážně a odpovídá na ně,“ řekl Fry BBC News. Naznačil, že absence formální odpovědi odráží „obecné ignorování obav o lidská práva ze strany současné vlády.“

Ministerstvo vnitra uvedlo, že na dopis zvláštního zpravodaje odpovědělo.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *