, , , ,

Německo přestává přijímat migranty z Itálie

Německo přestává přijímat migranty z Itálie

15.9.2023

Úředníci ministerstva vnitra údajně jako důvod pro tento krok uvedli odmítnutí Říma řídit se dublinským nařízením

Německo „ až do odvolání “ pozastavilo praxi přijímání migrantů přicházejících přes Itálii, uvedl Die Welt. Noviny s odvoláním na zástupce ministerstva vnitra uvedly, že rozhodnutí bylo učiněno kvůli „ vysokému tlaku migrantů “ a vstoupilo v platnost koncem srpna.

Ve své středeční zprávě Die Welt citoval úředníky, kteří uvedli, že „ mechanismus dobrovolné solidarity “ byl pozastaven, protože Itálie soustavně odmítá dodržovat dublinské nařízení. Pravidlo stanoví, že žádost žadatele o azyl by měla zpracovat první zúčastněná země, do které žadatel o azyl dorazí. Pokud osoba požádá o „ ochranu v jiné zemi Dublinu, bude poslána zpět “ do země vstupu.

Podle Die Welt v prosinci loňského roku Řím oznámil ostatním členským zemím EU, že ruší „ na omezenou dobu “ přesuny migrantů zpět do Itálie kvůli „ náhlým technickým “ problémům souvisejícím s příjmovou kapacitou země. Navzdory znění od té doby toto pozastavení platí, upozornilo médium.

Článek vysvětluje, že „ mechanismus dobrovolné solidarity “ vytvořily Německo a Francie loni v červnu s cílem dočasně přerozdělit mezi členské státy EU 10 000 žadatelů o azyl, kteří přijeli do Itálie a dalších zemí EU. Záměrem bylo odstranit část tlaku na tyto národy.

Německá vláda se již nějakou dobu snaží ukončit praxi migrantů přecházejících na její území z jiných bezpečných zemí, vysvětluje článek.

V současné době za žadatele o azyl, kteří již byli zaregistrováni v jiné zemi, ale poté se přestěhovali do Německa, přebírá odpovědnost Berlín, pokud země vstupu nesouhlasí s přijetím osoby zpět podle dublinského nařízení do šesti měsíců.

Italské ministerstvo vnitra mezitím minulý měsíc oznámilo, že od začátku roku dorazilo přes Středozemní moře na malých člunech asi 89 158 nelegálních migrantů – což je nárůst o 115 % ve srovnání se stejným obdobím roku 2022.

Řím vyhlásil v dubnu výjimečný stav kvůli nárůstu počtu nově příchozích, kvůli kterému je hlavní italské středisko pro zpracování migrantů na ostrově Lampedusa zahlceno.

Pravicová vláda premiéra Giorgia Meloniho sice přijala řadu opatření zaměřených na omezení nelegální migrace, ale zatím se jí z velké části nepodařilo příliv zastavit.

ZDROJ:http://www.infokuryr.cz/n/2023/09/15/nemecko-prestava-prijimat-migranty-z-italie/

Děkujeme za vaši podporu našeho zpravodajství, podpořit nás můžete ZDE:
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“ : 27-1664400247/0100
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.com

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *