, , ,

VELKÁ VÝHRA! Nejvyšší soud Delaware: Hlasování poštou a registrace ve stejný den jsou protiústavní

Dalším obrovským vítězstvím pro integritu voleb tento týden Nejvyšší soud v Delaware rozhodl, že hlasování poštou a registrace voličů ve stejný den porušuje ústavu státu.

V červenci 2022 Valné shromáždění v Delaware schválilo zákon, který zavádí neomluvené hlasování poštou a registraci voličů ve stejný den. Public Interest Legal Foundation (PILF) podala žalobu proti zákonu jménem Michaela Mennella, volebního inspektora pro volební oddělení v Delaware, a tvrdila, že takový zákon je protiústavní (zákon státu Delaware uvádí pouze konkrétní případy, kdy může osoba hlasovat poštou ).

Takový zákon byl vytvořen po dalším zákonu o hlasování poštou z roku 2020, který Valné shromáždění schválilo v rámci svých mimořádných pravomocí během pandemie COVID-19 a umožnilo Delaware hlasovat poštou během voleb v roce 2020. Zákon byl zpochybněn, ale byl potvrzen kvůli klauzuli o mimořádných pravomocích . Platnost zákona vypršela v lednu 2021.

Páteční rozhodnutí ruší příkaz kancléřského soudu , který v září rozhodl, že nový zákon Delaware o hlasování poštou je protiústavní, ale potvrdil zákon o registraci voličů ve stejný den. Nejvyšší soud v Delaware zrušil rozhodnutí nižšího soudu o registraci voličů ve stejný den a potvrdil část hlasování zaslanou poštou.

„Je to vítězství pro vládu zákona ve volbách v Delaware,“ řekl prezident PILF J. Christian Adams v tiskové zprávě. „Tento zákon porušil prostý text delawarské ústavy, který uvádí konkrétní důvody, proč mohou lidé hlasovat v nepřítomnosti a kdy může proběhnout registrace voličů. Pokud chtějí zákonodárci v Delaware nechat hlasovat poštou, musí schválit ústavní dodatek.

Ústava státu Delaware zakazuje registraci voličů méně než 10 dní před volbami, zákon z roku 2022 umožňující registraci voličů ve stejný den toto ustanovení porušil.

Zatímco rozsudek je obrovskou výhrou pro volební integritu v Delaware, boj za zakázání hlasování bez omluvy poštou pokračuje po celé zemi. Například v Pensylvánii nižší soud rozhodl, že jeho zákon o hlasování bez omluvy v nepřítomnosti je protiústavní . Nejvyšší soud pro demokratickou většinu v PA však rozhodnutí nižšího soudu zrušil a potvrdil neomluvenou poštu při hlasování právě včas pro pololetí 2022. Ostatní klíčové státy bojiště, jako je Michigan, Arizona, Georgia, Wisconsin, Severní Karolína a Florida, všechny umožňují hlasování bez omluvy.

Mluvčí PILF Lauren Bowman Bisová řekla listu The Federalist, že „budeme nadále podávat žaloby proti všem státům, které porušují jejich volební zákony a procedury“.

Zdroj:https://gellerreport.com/2022/10/huge-win-delaware-supreme-court-no-excuse-mail-in-voting-same-day-registration-are-unconstitutional.html/

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *