, , , ,

Vědci potvrdili podezření, že chemoterapie podporuje další šíření rakoviny

Vědci potvrdili podezření, že chemoterapie podporuje další šíření rakoviny

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi zde:

 

18. prosince 2023

Dr. Lee Cowden říká, že většina lidí neumírá na rakovinu, ale na vedlejší účinky léčby. Zatímco „válka proti rakovině“ postupuje vpřed léčebnými postupy zaměřenými na přesnější cílení nádorů, nadále se v široké míře používá starý spolehlivý model „vyřež, otrav a spal“.

Jinými slovy, prostřednictvím chirurgického zákroku, chemoterapie a ozařování, které jsou považovány za standardní péči ve většině případech rakoviny.

Největší problém chemoterapie

Jeden z hlavních problémů u chemoterapie je její nerozlišující toxicita, otravující systémově vaše tělo ve snahě zničit rakovinné buňky.

Již dlouho se však ukazuje, že tento model má katastrofální chyby a může způsobit více škody než užitku.

Například, v případě chemoterapeutického přípravku Tamoxifen na rakovinu prsu, musí pacientky vyměnit jedno riziko za jiné, protože než možná redukuje rakovinu prsu, více než dvojnásobně u nich zvyšuje riziko rakoviny dělohy.

Závažné, občas smrtící vedlejší účinky (či, výstižnější, jednoduše následky) chemoterapie jsou běžné, a také vážné nepředvídané účinky, které mohou prognózu vaší rakoviny namísto zlepšování zhoršovat.

V článku v časopise Science Translational Medicine výzkumníci z Albert Einstein College of Medicine napsali, že podávání chemoterapie před chirurgickým zákrokem při rakovině prsu může podporovat metastázování onemocnění nebo růst a šíření rakoviny do jiných částí těla.

To zase značně zvyšuje riziko úmrtí žen na toto onemocnění.

Díky chemoterapii se rakovina prsu může stát agresivnější a snadněji se šířit

Předoperační chemoterapie, známá jako neoadjuvantní chemoterapie, se ženám často nabízí proto, že může pomoci zmenšit nádory, což zvyšuje pravděpodobnost, že místo úplné mastektomie absolvují lumpektomii.

Po provedení testů na tkáni myší a lidí však výzkumníci zjistili, že tento postup může zvyšovat pravděpodobnost metastázy množením takzvaných „nádorových mikroprostředí metastázy“.

Jak vysvětluje portál Stat News:

„Tato nástupiště, zvaná ‚nádorová mikroprostředí metastázy‘, jsou místa v krevních cévách, kde se shromažďují zvláštní imunitní buňky.

Když se imunitní buňky spojí s rakovinovou buňkou, zavedou ji do krevní cévy, jako když taxislužba Bolt vyzvedne zákazníka. Jelikož krevní cévy jsou dálnicemi ke vzdáleným orgánům, výsledkem je metastáza, nebo šíření rakoviny na vzdálená místa.“

Když byla myším s rakovinou prsu podávána chemoterapie, měnila nádorové mikroprostředí způsoby, které je dělaly náchylnějšími k šíření rakoviny.

K těmto způsobům, jak uvedl portál Stat News, patřilo:

  • zvýšení počtu imunitních buněk transportujících rakovinové buňky do krevních cév
  • umožnění lepší prostupnosti krevních cév pro rakovinové buňky
  • umožnění vyšší mobility nádorových buněk

Ve srovnání s myšmi, které léčbu nedostaly, chemoterapeutická léčba u myší zdvojnásobila počet rakovinných buněk v krevním řečišti a plicích. Navíc, iu 20 lidských pacientů, kteří dostávali běžné chemoterapeutické léky, se stala nádorová mikroprostředí příznivější pro šíření rakoviny.

Jak uvedl portál The Telegraph:

 „Usuzuje se, že toxická léčba zapíná v těle jakýsi opravný mechanismus, který nakonec umožňuje nádorům znovu zesílit. Zvyšuje i počet ‚dveří‘ v krevních cévách, umožňujících rakovině šířit se tělem.“

Kromě toho výzkumníci v roce 2012 v úvodu časopisu Journal of Clinical Oncology napsali:

„Naneštěstí se zdá, že neoadjuvantní chemoterapie zhoršuje celkové přežití, jak bylo mimo jiné demonstrováno v pokusu B18 pracovní skupiny National Surgical Adjuvant Breast and Bowel Project (NSABP).“

To znamená, že ženy možná vyměňují potenciálně zvýšené riziko rakovinové metastázy za léčbu, která jejich šance přežití vůbec nezlepšuje.

Již léta je známo, že chemoterapie může vyvolat růst nádoru

I když zpráva, že chemoterapie může přispívat k šíření rakoviny, může znít překvapivě, nejedná se o nový objev.

V roce 2012 výzkumníci zjistili, že chemoterapie na rakovinu prostaty vyvolala poškození DNA ve zdravých buňkách a způsobila, že vylučovaly více bílkoviny zvané WNT16B, která podporuje růst nádoru a může povzbudit rakovinové buňky k vytvoření řezi.

„Při vylučování bílkoviny WNT1B bude tato vzájemně reagovat se sousedními nádorovými buňkami a způsobovat, že budou růst, útočit a, co je důležitější, vzdorovat následné léčbě“, řekl AFP News spoluautor studie Dr. Peter Nelson z Výzkumného centra pro rakovinu Freda Hutchinsona.

V časopise Nature Medicine výzkumníci dále uvedli:

„Vylučování bílkoviny WNT16B v mikroprostředí nádoru prostaty oslabovalo in vivo účinky cytotoxické chemoterapie, podporujíc přežití nádorové buňky a progrese onemocnění“ a „…Odezvy na poškození v benigních buňkách… mohou přímo přispívat k růstu“.

Zatímco výzkum dále odhaluje, že účinky chemoterapie jsou pro zdravé buňky rozsáhlé a zničující, ukázalo se také – přinejmenším již v roce 2004 – že „chemoterapie k přežití rakoviny přispívá jen málo .“

Studie Klinické onkologie zjistila, že co se týče pětileté míry přežití v případech rakoviny dospělých, má chemoterapie úspěšnost pětiletého přežití jen 2,3 procenta v Austrálii a 2,1 procenta v USA.

Jiný výzkum zjistil, že z přibližně 2 000 pacientů, kteří dostávali chemoterapii, nastalo 161 úmrtí během 30 dnů léčby. Téměř 8 procent jich bylo klasifikováno jako souvisejících s chemoterapií (a dalších téměř 16 procent nebylo klasifikováno kvůli nedostatečným informacím).

Navíc, jak bylo zmíněno, chemoterapie může zvyšovat riziko následné rakoviny, jako je akutní myeloidní leukémie související s předchozí terapií (t-AML), „vzácná, ale vysoce smrtelná komplikace cytotoxické chemoterapie“.

Výzkumníci uvedli, že k případům t-AML dochází téměř pětkrát častěji u dospělých, kteří jsou léčeni chemoterapií, než u běžné populace.

Je nepravděpodobné, že by mnohé možnosti léčby vysvětlovali konvenční onkologové

Mnozí lidé, když jim diagnostikují rakovinu, se domnívají, že jejich jedinými možnostmi léčby jsou chemoterapie, operace nebo ozařování.

Pouze vy a váš tým poskytovatelů zdravotní péče můžete učinit rozhodnutí o nejlepším postupu léčby, ale měli byste vědět, že je nepravděpodobné, že konvenční poskytovatelé budou uvažovat nekonvenčně.

Onkologie je jediné odvětví medicíny, kterému je dovoleno a je dokonce vybízeno k prodeji léků s velkým ziskem – obvykle přesahujícím marži 50% – a především léky proti rakovině, jako obecná kategorie, jsou těmi nejdražšími léky v celé medicíně.

Za chemoterapeutické léky, které prodávají, dostávají ve skutečnosti onkologové provize, a při takovém druhu stimulu je téměř nemožné si představovat, že budou aktivně hledat jiné alternativy.

Kromě toho jsou onkologové vázáni „standardními protokoly péče“, předepsaným onkologickými lékařskými komisemi a lékovým průmyslem. Pokud jdou proti zavedenému standardu péče, hrozí jim důtku či dokonce odebrání licence.

V důsledku toho jsou pacienti, kteří se nechtějí ubírat konvenční cestou, obvykle nuceni jednat sami, což je politováníhodné, neboť existuje mnoho slibných alternativních způsobů léčby.

Pochopení vašich možností volby pro léčbu rakoviny

Zcela přírodním přístupem k boji s rakovinou by bylo udělat vaše tělo natolik zdravým, jak jen to lze – za použití detoxikace, strategií na zlepšení fungování vaší imunity, změn ve stravování a dalších cílených strategií v závislosti na vašich potřebách.

Například Annie Brandtová, která před 16 lety překonala rakovinu a je autorkou knihy „Léčivá platforma: vytvořte si svou vlastní léčbu!“, uvádí jako nápomocné proti metastatickým rakovinným buňkám tyto látky:

  • berberin/metformin
  • intravenózní vitamín C
  • sulforan (tloušťová zelenina)
  • kurkumin (kurkuma)
  • výhonky brokolice
  • glukorafan
  • myrosináza
  • čaj Essiac
  • kořen lopuchu
  • jilm hladký
  • reveň
  • šťávička obyčejná
  • rybí olej
  • modifikovaný citrusový pektin (PectaSol-C)
  • heparin

Vtip je v tom, že existuje mnoho strategií proti rakovině, které konvenční medicína přehlíží. Mnohé dokonce fungují jako doplněk konvenční léčby. Například vitamín C v kombinaci s nutriční ketózou a hladovkou před podáním chemoterapie radikálně zlepšují účinnost chemoterapie.

Onkologové v Turecku, pro které americká omezení neplatí, používají i obsáhlý protokol ketogenické léčby, který vykazuje šokující remise u mnoha pacientů ve 4. stadiu rakoviny. Léčebný protokol v tureckém onkologickém centru ChemoThermie obsahuje:

  • metabolicky podporovanou chemoterapii (využívání chemoterapie s řadou intervencí na podporu její účinnosti)
  • hypertermii
  • hyperbarickou kyslíkovou terapii
  • inhibitory glykolýzy, zejména 2-deoxyglukózu (2DG) a dichloracetát (DCA)
  • ketogenickou dietu s fytofarmaceutickými doplňky

V centru mají všichni pacienti ketogenickou stravu, která vytváří v rakovinných buňkách metabolický stres. Potom se před podáním chemoterapie pacient 14 hodin postí, což v rakovinových buňkách vytváří další metabolický stres.

V tomto bodě budou mít pacienti hladinu krevní glukózy obvykle kolem 80 miligramů na decilitr (mg/dl). Potom se použijí inhibitory glykolýzy ke zpomalení glykolýzy v rakovinných buňkách, což vytváří obrovské množství metabolického stresu, protože rakovinové buňky již trpí nedostatkem glukózy.

Tehdy se aplikuje inzulín ke snížení hladiny krevní glukózy na přibližně 50 či 60 mg/dl, aby se vyvolala mírná hypoglykémie. V tomto bodě se použije chemoterapie, často v daleko menší dávce, než by se použila jinak, čímž se snižuje riziko vedlejších účinků.

Ve dnech po podání chemoterapie se aplikují hypertermie a hyperbarická kyslíková terapie, k tomu každodenní léčba infuzí inhibitoru glykolýzy s vysokými dávkami vitaminu C (50 gramů) a dimethylsulfoxidu (DMSO).

V následujícím textu jsou uvedeny ukázky dalších cílených terapií, obsažených v knize Brandtové.

Poly-MVA, koloidní minerální komplex, který překračuje krevně-mozkovou bariéru a pomáhá znovu vyživovat vaše tělo a mozek na buněčné úrovni. Pomáhá také nahradit živiny, ztracené během chemoterapeutické a .

AvéULTRA (Metatrol), fermentovaný produkt z pšeničných klíčků.

Selen, vitamin D a jod, neboť většina pacientů s rakovinou má málo těchto tří živin. Pokud provádíte pravidelně saunovou terapii, užívejte každý den 200 mikrogramů selenu.

(Při pocení máte sklon vylučovat selen.) Selen zvyšuje glutathion, důležitý metabolický antioxidant, nezbytný pro detoxikaci. Podněcuje také změnu tyroidního hormonu T4 na T3, což může být prospěšné, když máte problémy se štítnou žlázou.

Modifikovaný citrusový pektin (MCP) – prokázalo se, že dokáže zvrátit rakovinu a zastavit metastázovou rakovinu.

Koloidní stříbro je netoxická, širokospektrá antimikrobiální léčba s žádnou známou toxicitou a žádným známým mechanismem k získání rezistence.

Salicin, extrakt rostlinného původu, zpomalující produkci nagalázy – enzymu, vytvářeného rakovinovými buňkami – přičemž současně stimuluje vlastní imunitní buňky.

Závěr

Takže, jak bylo zmíněno, existuje mnoho slibných cest boje s rakovinou. A i když pracujete s konvenčním onkologem, Onkologické centrum ChemoThermia vydalo protokoly, které váš onkolog může použít bez ohledu na to, kde žijete.

Pokud váš onkolog není ochoten začlenit tyto alternativní strategie do vašeho léčebného režimu, možná budete chtít zvážit vyhledání nového lékaře.

 

ZDROJ:https://domacaliecba.sk/vedci-potvrdili-podozrenie-ze-chemoterapia-podporuje-dalsie-sirenie-rakoviny/

 

 

Děkujeme za Vaší podporu, moc si vážíme Vaší přízně. Dar bude použit na provoz a rozvoj našich nezávislých informačních platforem.
Podpořte nás, prosím, i finančně, překlady a vysílání opravdu stojí hodně peněz. Děkujeme.
Podpořit ZDE 👇👇👇:
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“: 27-1664400247/0100
IBAN: CZ82 0100 0001 1549 7792 0247
SWIFT: KOMBCZPP
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.com
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *