Těšínské Slezsko

Životická tragédie

Celý článek si můžete poslechnout zde:

Zatímco většina velkých českých měst se může pochlubit staletou historií, pro Havířov to neplatí. Průmyslová metropole vznikla až v polovině 20. století z rozhodnutí socialistických plánovačů – nevyrostla ale na zelené louce. Mezi sídlišti vystavěnými ve stylu sorely a paneláky tak najdete příběhy, které se datují ještě před založení města. Tím asi nejdramatičtějším je osud drobné vísky Životice, jež se roku 1944 stala terčem nacistického teroru.

Bylo nad ránem 6. srpna 1944, když Životice obklíčilo gestapo a začalo legitimovat kohokoli, kdo se objevil v okolí. Netrvalo dlouho a zazněly první výstřely. Muže, kteří neprokázali německou státní příslušnost, gestapáci na místě popravili – aniž by jim vysvětlili důvod nebo se více zajímali, o koho jde. Výsledkem tohoto běsnění bylo 36 mrtvých, z toho 8 Čechů a 28 Poláků. Dalších 31 lidí skončilo v koncentračních táborech, odkud se po válce vrátili jen čtyři přeživší.

Největší represe vůči obyvatelům protektorátu Čechy a Morava po vyhlazení Lidic a Ležáků byla reakcí na přestřelku v životické hospodě Isidora Mokrosze. Odbojáři z polské sabotážní skupiny Armia Krajowa tu 4. srpna zaútočili na příslušníky gestapa a tři z nich zastřelili. Vedle toho při incidentu zahynul i jeden z partyzánů a hostinský. Odplata Němců na sebe nenechala dlouho čekat, dopadla však na bezbranné civilisty, kteří se střelbou v hospodě neměli vůbec nic společného.

„Vtrhli k nám kolem půl šesté ráno. Dva v uniformách gestapa a jeden četník. Tatínka odvedli kousek od chalupy k lesu a tam ho střelili zezadu do hlavy. My jsme vyběhli za nimi ven a před našima očima jeden z Němců do něho opět střelil, aby měl jistotu, že je mrtvý.“

(Zdeněk Duda, svědek životické tragédie)

Počátky města souvisejí s výstavbou hornických sídlišť v poválečných letech, Havířov byl zbudován jako satelitní město Ostravy na spojnici Ostravy a Českého Těšína. Administrativně se Havířov stal městem v roce 1955 a jádro města, postavené ve stylu socialistického realismu, bylo již v roce 1992 vyhlášeno chráněnou památkovou zónou. | © Eva Kořínková

Počátky města souvisejí s výstavbou hornických sídlišť v poválečných letech, Havířov byl zbudován jako satelitní město Ostravy na spojnici Ostravy a Českého Těšína. Administrativně se Havířov stal městem v roce 1955 a jádro města, postavené ve stylu socialistického realismu, bylo již v roce 1992 vyhlášeno chráněnou památkovou zónou. | © Eva Kořínková

Další stopa „předhavířovských časů“ vás překvapí přímo v centru města. Kotulova dřevěnka, usazená v parčíku u potoka Stružník, působí mezi masou činžáků jako zjevení. Jedna z nejstarších roubenek Těšínska z roku 1781 byla při stavbě sídliště záměrně zachována a dnes je v ní malý skanzen, který ukazuje, jak se v kraji žilo na přelomu 19. a 20. století. | © Eva Kořínková

Další stopa „předhavířovských časů“ vás překvapí přímo v centru města. Kotulova dřevěnka, usazená v parčíku u potoka Stružník, působí mezi masou činžáků jako zjevení. Jedna z nejstarších roubenek Těšínska z roku 1781 byla při stavbě sídliště záměrně zachována a dnes je v ní malý skanzen, který ukazuje, jak se v kraji žilo na přelomu 19. a 20. století. | © Eva Kořínková

Co možná ještě nevíte…o životické tragédii

S událostmi v Životicích je úzce spojena odbojová činnost jediné diverzní a sabotážní skupiny Zemské armády (Armia Krajowa, AK), která působila v dnešní české části Těšínska. Právě její ozbrojené střetnutí s příslušníky gestapa se pro nacisty stalo záminkou ke krvavé odplatě, jež postihla nevinné obyvatele Životic a okolních obcí.

Odpoledne 4. srpna 1944 přijela do Životic vyšetřovací skupina těšínského gestapa. Nejprve se zastavili v „horním“ hostinci u Henryka Mokrosze, večer pak odjeli do „dolní“ hospody Izydora Mokrosze, spojené podle zmínek svědků s posezením při alkoholu. Hostinec obklíčili partyzáni a vnikli dovnitř. Při ozbrojeném střetnutí, které probíhalo podle svědků skoro dvě hodiny, byli zastřeleni tři těšínští gestapáci Sponagel, Weiss a Gawlas, hostinský Izydor Mokrosz a na straně partyzánů Antoni Krótki „Kowal“.

V neděli 6. srpna 1944 gestapo v doprovodu četníků obklíčilo Životice a skoro v každém domě provedli prohlídku a u přítomných mužů požadovali, aby se prokázali potvrzením o zápisu do volkslisty (listina germánů). Každému, kdo takový průkaz nevlastnil, nařídili, aby se s nimi odebral k výslechu. Zadržení nebyli vyslýcháni, nebyl jim čten žádný rozsudek, odvedli je jen kousek od domu a vzápětí je zastřelili. Často ani nekontrolovali, zda zadržená osoba je v jejich seznamu; stačilo, že se nemohla prokázat volkslistou. Nebyly to tedy popravy ani podle říšskoněmeckého právního systému, nýbrž promyšlené vraždy. Smrtící střely přicházely k obětem zezadu. Někteří ze zadržených byli přímo nuceni k pokusu o útěk, jak o tom svědčí výpovědi svědků. Nikdo ze zavražděných se neúčastnil přepadení, ani o něm předem nevěděl, nikdo nebyl členem partyzánské skupiny ani s partyzány nespolupracoval, jak dokázalo mj. též vyšetřování gestapa v září a v říjnu 1944 po zatčení některých příslušníků skupiny. Je tedy zřejmé, že šlo o nacistickou odvetnou vyhlazovací akci, vedenou nikoliv snahou potrestat pachatele útoku, nýbrž pomstychtivostí a národnostní záští okupantů. Ještě v neděli večer byly oběti společně uloženy do hluboké jámy, zasypány vápnem a hrob byl zamaskován větvemi a drny.

Výsledkem tohoto běsnění bylo 36 mrtvých, z toho 8 Čechů a 28 Poláků. Dalších 31 lidí gestapo odvedlo do koncentračních táborů, odkud se vrátili jen čtyři. Nejmladšímu ze zastřelených nebylo ještě 17 let.

Několik týdnů po tragédii byli příbuzní obětí vyzvání k vyzvednutí úmrtních listů. Přetvářka německých úřadů zašla ve věci životických vražd až do krajnosti. Matriční záznamy bludovického obecního úřadu uvádějí jako příčinu smrti ve 25 případech náhlou srdeční smrt, v 7 případech srdeční mrtvici, ve 3 případech srdeční slabost a v 1 případě kombinovaně srdeční slabost i srdeční mrtvici.

Zdroj: Svědectví ze Životic, Mečislav Borák, Muzeum Těšínska 1999.

Po válce byly ostatky obětí masakru převezeny do Životic a uloženy do společného hrobu nevinných obětí. Nad hrobkou v roce 1949 vznikla pamětní socha od malíře a akademického sochaře Franciszeka Swidera z Karviné. K ní ještě v 80. letech minulého století přibyl památník a muzeum, kde se lze blíže seznámit s pohnutými dějinami protinacistického odboje na Těšínsku.  Správcem Památníku životické tragédie je Muzeum Těšínska. Podle vyjádření Moravskoslezského kraje (idnes.cz 19.1.2019) jsou provozní náklady vzhledem k malé návštěvnosti vysoké. Pokud kraj pro tyto prostory nenajde jiné využití nebo si je pod sebe nevezme obec, existence muzea je nejistá.

Děkujeme za Vaší podporu, moc si vážíme Vaší přízně. Dar bude použit na provoz a rozvoj našich nezávislých informačních platforem.
Jsme nezávislé médium bez reklam, bez cenzury, bez propagandy, bez mainstreamu.
Přispějte na tvorbu a překlad videí i zpráv ze světa, z domova.
Děkujeme za vaši podporu našeho zpravodajství, podpořit nás můžete ZDE:
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“ : 27-1664400247/0100
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protomnail.com
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *