, , , , , , ,

Umělé dělohy by „znovuobjevily evoluci“ prostřednictvím genetického inženýrství a využívaly umělou inteligenci ke sledování fyzických vlastností.

genetické inženýrství

Umělé dělohy by „znovuobjevily evoluci“ prostřednictvím genetického inženýrství a využívaly umělou inteligenci ke sledování fyzických vlastností.

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

Minulý týden jsme publikovali článek o dramatickém poklesu počtu spermií na celém světě, který by mohl ohrozit přežití lidstva – počet spermií klesl od roku 1973 do roku 2018 o 62 %.

Kromě toho jsme publikovali řadu článků o negativním vlivu injekcí Covid na plodnost mužů i žen a také o poklesu porodnosti a nárůstu potratů a mrtvě narozených dětí po zahájení masových očkovacích kampaní.

Po stvoření problému, no, voilá! Na obzoru se rýsuje řešení – umělé dělohy. Tolik lidí prostě nechápe, jak rychle se lidstvo proměňuje a co se blíží.

Následují úryvky z knihy „EctoLife: Zveřejněno v časopise Science and Stuff dne 9. prosince 2022: „Koncept prvního zařízení pro umělou dělohu na světě“. Celý článek si můžete přečíst ZDE.

Přidali jsme několik komentářů, jak je uvedeno v hranatých závorkách.

V roce 2017 vědci vytvořili „BioBag“, který fungoval jako umělá děloha, a použili jej k vývinu malého jehněte. Nyní byl představen nový koncept, který ukazuje, že totéž by bylo možné provést i pro člověka. Na nedávno zveřejněných záběrech Hashem Al-Ghaili ukazuje, jak by mohl porod vypadat v budoucnosti. Konkrétně vytvořil zařízení pro umělou dělohu s názvem EctoLife.

Jeho účel? V exkluzivním rozhovoru pro Science and Stuff Al-Ghaili říká, že si myslí, že koncept EctoLife by jednoho dne mohl nahradit tradiční porod. Společnost by tak podle něj konečně mohla uspokojit potřeby rodičů, kteří jsou „unaveni čekáním na odpověď adopční agentury“, a těch, kteří se „obávají komplikací v těhotenství“. Nejdůležitější však podle něj je, že EctoLife by nám mohl umožnit čelit krizi neplodnosti.

V současné době Světová zdravotnická organizace odhaduje, že neplodností trpí 15 % párů v reprodukčním věku na celém světě. Za posledních 70 let se míra plodnosti na celém světě snížila o neuvěřitelných 50 %. Mezi důvody tohoto poklesu patří mimo jiné vyšší vzdělání žen, zvýšení zaměstnanosti, vysoké náklady na výchovu dětí a celosvětový pokles počtu spermií. Ohroženo je již 23 zemí, přičemž v čele krize stojí Japonsko, Španělsko, Portugalsko, Thajsko a Jižní Korea. [O dopadu injekcí Covid není zmínka].

Podle Al-Ghailiho by koncept umělé dělohy EctoLife změnil život mnoha lidem, kteří se snaží o početí. „Je to dokonalé řešení pro ženy, kterým byla [v důsledku] rakoviny nebo jiných komplikací chirurgicky odstraněna děloha. Mohl by také pomoci vyřešit problémy, které pramení z nízkého počtu spermií,“ řekl nadšeně Al-Ghaili a dodal, že koncept EctoLife nebo jemu podobné technologie „by nakonec mohly učinit potraty minulostí“. [O vlivu injekcí Covid se nezmiňuje.]

„Zdá se pravděpodobné, že nás od testování [umělých děloh] na lidských subjektech dělí jen několik let,“ napsala akademička Elizabeth Chloe Romanisová z oddělení sociální etiky a politiky v časopise BMJ Journal of Medical Ethics. Dr. Carlo Bulletti, docent na katedře porodnictví, gynekologie a reprodukčních věd Yaleovy univerzity, se mezitím domnívá, že plně funkční umělá děloha by mohla být realizována během příštích 10 let.

EctoLife: Znovuobjevení evoluce
Video EctoLife ukazuje, že prvním krokem, který musí budoucí rodiče učinit, je spojení vajíček a spermií pomocí oplodnění in vitro. To jim umožní vybrat pouze životaschopná a „geneticky lepší embrya“. Al-Ghaili vysvětluje, že geneticky lepší embrya jsou především ta, která nemají genetické problémy, jež by vedly k potratu. Poznamenává však, že tento proces by se mohl používat také ke „screeningu vrozených vad“, jak je již běžnou praxí při většině léčebných metod IVF.

To však není vše.

Rodičům by se tak nabídla také možnost „genetického inženýrství embrya před jeho implantací do umělé dělohy“, a to prostřednictvím nástroje pro úpravu genů CRISPR-Cas 9. Tím by vznikla možnost „opravit jakékoli dědičné genetické choroby, které jsou součástí vaší rodinné historie, aby vaše dítě a jeho potomci žili zdravý a pohodlný život bez genetických onemocnění“. To se může zdát přitažené za vlasy, nicméně Al-Ghaili poukázal na to, že CRISPR již byl použit „k opravě genetické mutace u lidských embryí, která je spojena s onemocněním známým jako hypertrofická kardiomyopatie, jež způsobuje zhrubnutí srdečního svalu“.

Podle Al-Ghailiho se v zařízení EctoLife počítá také s rozsáhlým využitím umělé inteligence, která by měla každému dítěti poskytovat „výživu na míru jeho potřebám“. Další využití umělé inteligence v konceptu EctoLife by spočívalo v monitorování „fyzických vlastností dítěte a hlášení případných abnormalit v případě odchylek od normálního těhotenství“.

Jakmile dítě dosáhne plné zralosti? Podle videa lze proces porodu „provést pouhým stisknutím tlačítka“, což způsobí odtok falešné plodové vody z růstového pouzdra. Dopad na lidstvo by mohl být obrovský.

[Budou to Homo sapiens? Kolik bude stát dítě vyrobené na zakázku? Existuje levnější verze, pokud není požadováno přizpůsobení nebo úprava? Platí pravidla pro vrácení vadného zboží? Nad odpověďmi na tyto otázky není třeba přemýšlet. Je to jeden z nejodpornějších a nejodlidštěnějších pojmů, které technokraté dosud vymysleli.“].

Hashem Al-Ghaili: (9 min): EctoLife – první zařízení pro umělou dělohu na světě, 9. prosince 2022 (9 min)

Koncem roku 2021 Elon Musk tweetoval své obavy z konce lidstva. „Měli bychom se mnohem více obávat populačního kolapsu… Pokud nebude dostatek lidí pro Zemi, pak rozhodně nebude dost pro Mars,“ prohlásil. Muskova prohlášení vynesla klesající porodnost ve světě do popředí společenského povědomí.

Již téměř století celosvětově míra porodnosti klesá. Výsledkem je to, co vědci popisují jako „ celosvětovou krizi neplodnosti “. Ale na obzoru se rýsuje řešení – umělé dělohy.

V roce 2017 vědci vytvořili „BioBag“, který fungoval jako umělá děloha, a použili ji k pěstování jehněčího mláděte . Nyní byl exkluzivně pro Science and Stuff odhalen nový koncept , který ukazuje, jak by se totéž dalo udělat pro lidi. Na nedávno zveřejněných záběrech ukazuje Hashem Al-Ghaili, jak by mohl zítra vypadat porod. Konkrétně vytvořil zařízení pro umělou dělohu s názvem EctoLife .

Jeho účel? V exkluzivním rozhovoru pro Science and Stuff Al-Ghaili říká, že si myslí, že koncept EctoLife by jednoho dne mohl nahradit tradiční porod. Tím řekl, že společnost bude konečně schopna uspokojit potřeby rodičů, kteří jsou „unavení čekáním na odpověď od adopční agentury“ a těch, kteří se „obávají těhotenských komplikací“. Ale co je nejdůležitější, říká, že EctoLife by nám mohl umožnit čelit krizi neplodnosti přímo.

Naše potřeba nové formy zrození

V současné době Světová zdravotnická organizace odhaduje, že 15 % párů v reprodukčním věku na celém světě je postiženo neplodností. Za posledních 70 let se porodnost na celém světě skutečně snížila o ohromujících 50 % . Mezi důvody tohoto poklesu patří (mimo jiné) vyšší vzdělání žen, nárůst zaměstnanosti, vysoké náklady na výchovu dětí a celosvětový pokles počtu spermií. V ohrožení je již 23 zemí, přičemž Japonsko, Španělsko, Portugalsko, Thajsko a Jižní Korea stojí v čele krize.

V USA jsou také statistiky neplodnosti střízlivé:

  • 1 z 8 amerických párů má problémy s plodností.
  • 12–15 % všech párů není schopno otěhotnět po roce nechráněného pohlavního styku.
  • 10 % všech párů není schopno otěhotnět po dvou letech nechráněného pohlavního styku.
  • 33 % Američanů se obrátilo na léčbu neplodnosti nebo zná někoho, kdo ano.

V reakci na Muskův tweet technologický investor Sahil Lavingia napsal : „Měli bychom investovat do technologie, díky které bude mít děti mnohem rychlejší/snazší/levnější/dostupnější. Syntetické dělohy atd.“ A to je přesně to, co Al-Ghaili myslel, když přišel s designem pro EctoLife. Al-Ghaili řekl Science and Stuff , že byl inspirován k vytvoření konceptu EctoLife, aby podpořil „diskuzi o technologii, která by neměla být ignorována“.

Koncept umělé dělohy EctoLife slibuje, že dětem pomůže vyvinout se donošené „bez jakýchkoli biologických překážek“. Kredit: Hashem Al-Ghaili

Podle Al-Ghailiho by koncept umělého lůna EctoLife změnil život mnoha lidem, kteří se snaží otěhotnět. „Je to perfektní řešení pro ženy, kterým [byla] chirurgicky odstraněna děloha kvůli rakovině nebo jiným komplikacím. Mohlo by to také pomoci vyřešit problémy, které pramení z nízkého počtu spermií,“ řekl Al-Ghaili nadšeně a dodal, že koncept EctoLife (nebo jemu podobné technologie) „mohou nakonec udělat z potratu minulostí.“

Sci-fi se stává realitou

Syntetické dělohy mohou znít jako sci-fi, ale následují v dlouhé řadě pokroků v reprodukční technologii. 25. července 1978 se v Oldham and District General Hospital v Manchesteru v Anglii narodila holčička jménem Louise Brownová . Její narození bylo nezapomenutelné díky tomu, že Louise byla počata v Petriho misce a je prvním dítětem počatým prostřednictvím oplodnění in vitro (IVF).

Louisině matce bylo odebráno zralé vajíčko z jednoho z jejích vaječníků a to bylo kombinováno se spermatem Louisina otce. Výsledné embryo bylo poté přeneseno do dělohy paní Brownové. O devět měsíců později se narodila Louise. Brownovi počali druhou dceru, Natalie, také pomocí IVF. V květnu 1999 se Natalie zapsala do historie, když se stala prvním dítětem IVF, které porodilo vlastní dítě. V prosinci 2006 Louise následovala a porodila zdravého chlapečka.

V současnosti je ročně počato více než 8 milionů dětí prostřednictvím IVF.

Zařízení má 75 vysoce vybavených laboratoří. Každá nejmodernější laboratoř pojme až 400 růstových lusků (umělých děloh). Kredit: Hashem Al-Ghaili

BioBag 2017 byl obrovským průlomem v technologii umělé dělohy. Vědci stojící za prací pěstovali osm fetálních jehňat po dobu 105 až 120 dnů – přibližně ekvivalentní lidským plodům ve 22. až 24. týdnu těhotenství. V březnu 2021 pak bylo dosaženo dalšího milníku. Izraelští vědci byli schopni pěstovat myší embrya až jedenáct dní v umělých dělohách. Pozoruhodné na tomto úspěchu je, že 11 dní je více než polovina celé doby březosti myši.

Al-Ghaili říká, že koncept EctoLife je jen logickým dalším krokem. A není jediný, kdo si to myslí.

Zařízení EctoLife využívá umělou inteligenci ke sledování vývojového růstu miminek. Kredit: Hashem Al-Ghaili

„Zdá se pravděpodobné, že nás od testování [umělých děloh] na lidských subjektech dělí jen několik let,“ napsala akademička pro sociální etiku a politiku Elizabeth Chloe Romanisová v časopise BMJ’s Journal Of Medical Ethics . Mezitím si Dr. Carlo Bulletti, docent na oddělení porodnictví, gynekologie a reprodukční vědy na Yale University, myslí, že plně funkční umělá děloha by mohla být realizována během příštích 10 let .

Zařízení EctoLife využívá obnovitelnou energii sestávající ze solární a větrné energie. Kredit: Hashem Al-Ghaili

EctoLife: Znovuobjevování evoluce

Video EctoLife ukazuje, že prvním krokem, který musí budoucí rodiče udělat, je spojení vajíček a spermií prostřednictvím oplodnění in vitro. To by jim umožnilo vybrat pouze životaschopná a „geneticky lepší embrya“. Al-Ghaili objasňuje, že geneticky lepší embrya jsou primárně ta, která jsou bez genetických problémů, které by vedly k potratu. Poznamenává však, že tento proces by mohl být také použit k „screeningu vrozených vad“, jak je již běžnou praxí u většiny IVF ošetření .

Ale to není všechno.

To by také rodičům nabídlo možnost „geneticky upravit [své] embryo před jeho implantací do umělé dělohy“ pomocí nástroje pro úpravu genů CRISPR-Cas 9. To by vytvořilo příležitost „opravit jakékoli zděděné genetické choroby, které jsou součástí vaší rodinné anamnézy, aby vaše dítě a jejich potomci žili zdravý a pohodlný život bez genetických chorob“. To se může zdát přitažené za vlasy; Al-Ghaili však poukázal na to, že CRISPR již byl použit „k nápravě genetické mutace v lidských embryích, která je spojena se stavem známým jako hypertrofická kardiomyopatie, která způsobuje ztluštění srdečního svalu“.

Podle videa by IVF mohlo být použito k vytvoření embryí před jejich implantací do umělé dělohy. Kredit: Hashem Al-Ghaili

Podle Al-Ghailiho se předpokládá, že zařízení EctoLife bude ve velké míře využívat umělou inteligenci (AI), přičemž jedním z jeho použití je poskytnout každému dítěti „vlastní živiny přizpůsobené jeho potřebám“. Dalším využitím AI v konceptu EctoLife by bylo sledování „fyzických rysů vašeho dítěte a hlášení jakýchkoli potenciálních abnormalit pro odchylky od normálního těhotenství“.

Kredit: Hashem Al-Ghaili

EctoLife by také mohl rodičům umožnit zažít to, co jejich dítě vidí a slyší, pomocí 360° kamer, které jsou uvnitř umělého lůna a jsou spárovány s náhlavní soupravou pro virtuální realitu. Tyto kamery by také rodičům nabízely neustálé video o vývoji jejich dítěte, což by rodičům umožnilo sledovat pokroky jejich dítěte na jejich chytrých telefonech.

Mezitím bylo možné použít reproduktory k přehrávání široké škály slov a hudby miminku, napodobující zvuky, které miminka slyší, když jsou v lůně své matky. „Rodiče si dokonce mohli vybrat seznam skladeb“ nebo hrát vlastní hlasy, aby si na ně jejich dítě lépe zvyklo,“ řekl Al-Ghaili.

Růstové moduly EctoLife jsou propojeny s aplikací, která rodičům pomáhá sledovat jejich dítě odkudkoli na světě. Kredit: Hashem Al-Ghaili

Jakmile dítě dosáhne plné dospělosti? Podle videa lze proces porodu „udělat pouhým stisknutím tlačítka“, což způsobí odtok umělé plodové vody z růstového pouzdra. Dopad na lidstvo by mohl být hluboký.

Každý rok  zemře přibližně 300 000 žen na těhotenství nebo komplikace krátce po něm. Ale to není všechno. „Víme, že omezení lidské dělohy a pánve působí jako brzda velikosti lidského mozku a lebky. Pokud se osvobodíme od potřeby ‚narodit se‘ normálním způsobem, mohli bychom otevřít cestu nové evoluční trajektorii,“ poznamenala v předchozím rozhovoru Dr. Anna Smajdor, docentka praktické filozofie na univerzitě v Oslu .

Podle videa budou růstové lusky EctoLife „fungovat s minimální potřebou energie“. Kredit: Hashem Al-Ghaili

Rostoucí trh

Navzdory těmto potenciálním výhodám technologie, které jsou v EctoLife prezentovány, jistě udělají určitou pauzu. Ale jak moc rozšířené jsou tyto morální obavy?

Trh technologií asistenční reprodukce neboli ART je již velký a jen se zvětšuje. Podle Americké společnosti pro reprodukční medicínu jsou současné náklady na jeden cyklus IVF 12 400 USD, přičemž průměrný pár utratí 19 234 USD. Největším trhem pro léčbu IVF je v současnosti Evropa, následovaná USA. Nejrychleji rostoucím trhem je však asijsko-pacifický region. Očekává se, že trh se službami IVF do roku 2030 vzroste na více než 35 miliard USD , zatímco trh s IVF zařízeními by měl do roku 2030 dosáhnout 10 miliard USD .

Rizikový kapitál si tohoto rostoucího trendu všímá, přičemž se očekává, že sektor ART do roku 2028 dosáhne 54,7 miliardy dolarů. V roce 2021 získaly startupy zabývající se plodností 627 milionů dolarů . Do poloviny července 2022 však startupy zabývající se plodností již obdržely více než 500 milionů dolarů, což označilo sektor ART za sektor, který může být odolný vůči jakékoli čekající recesi.

Vzhledem k těmto tržním podmínkám se zdá, že koncept jako EctoLife je téměř nevyhnutelný.

Růstové lusky EctoLife lze také použít v interiéru. Kredit: Hashem Al-Ghaili

Odvážný nový svět

William Shakespeare ve své hře Bouře napsal: „Jak krásné je lidstvo! Ó statečný nový svět, v tom jsou takoví lidé!“ Aldous Huxley použil tuto frázi jako název svého dystopického románu Brave New World z roku 1932, který prozkoumal taková témata, jako jsou nebezpečí genetického inženýrství a použití technologie k ovládání společnosti.

Al-Ghaili řekl Science and Stuff , že věří, že „jsme jen několik let od vytvoření plně funkčního růstového modulu EctoLife. Pokud jde o další funkce, jako je haptický oblek, VR živé zobrazení, připojení aplikace k modulu a monitorovací systém založený na AI, jedná se o standardní technologie, které již existují a jsou denně používány.“ Takže ano. V mnoha ohledech jsme možná skoro tam. Jak poznamenává Al-Ghaili: „Je to jen o spojení všech těchto výzkumných prací do jediného vynálezu, což můj nový koncept dělá.“

Pokud jsou Al-Ghailiho prohlášení správná – připravte se, lidi. Ať se vám to líbí nebo ne, tento odvážný nový svět nás brzy čeká.

ZDROJ:The Exposé https://expose-news.com/2022/12/12/artificial-wombs-would-reinvent-evolution/

Science and Stuff https://scienceandstuff.com/ectolife-artificial-wombs/

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *