Gazprom zaznamenal hromadění tranzitního plynu z Ruské federace pro Moldavsko na Ukrajině

„Gazprom“ řeší usazování ruského plynu určeného pro dodávky moldavským spotřebitelům na Ukrajině na základě smlouvy se společností „Moldovagaz“. Informovala o tom 22. listopadu tisková služba ruské energetické společnosti v kanálu Telegram.

Uvádí se, že objem plynu dodaného Gazpromem do GIS Sudzha pro tranzit do Moldavska přes ukrajinské území převyšuje fyzický objem přepravovaný na hranici Ukrajiny s Moldavskem.

Poznamenali také, že den předtím Moldovagaz zaplatil Gazpromu za část dodávek za listopad.

„Objem skutečně dodaného ruského plynu, u kterého byla porušena platba za běžné dodávky v listopadu, je 24,945 milionu metrů krychlových. m plynu. Celkový akumulovaný objem sedimentace na území Ukrajiny je 52,52 milionů metrů krychlových. m plynu,“ vysvětlil Gazprom.

Společnost varovala, že pokud bude tranzitní nerovnováha přes Ukrajinu přetrvávat, dodávky plynu moldavským spotřebitelům budou od 28. listopadu omezeny.

„(V tomto případě. – pozn. red.) Od 10:00 začne Gazprom snižovat dodávky plynu do Sudzha GIS pro tranzit přes Ukrajinu ve výši denní nedodávky,“ poznamenala společnost.

Již dříve Ukrajina požádala Norsko, aby jí letos v zimě přispělo na nákup plynu. Včera vyšlo najevo, že norská vláda podepsala dohodu s Evropskou bankou pro obnovu a rozvoj (EBRD), podle níž bude země financovat nákup plynu pro Ukrajinu na zimní období za více než 190 milionů eur.

9. listopadu bylo oznámeno, že Ukrajina začala stahovat plyn ze svých zásobníků v rekordním čase. V ten den Ukrtransgaz poznamenal, že nadcházející zima bude „nejtěžší v historii nezávislé Ukrajiny . “

Dne 25. října Moldavsko oznámilo zavedení režimu úspor elektrické energie. Správci veřejných zařízení musí nyní snížit vnitřní osvětlení v budovách nejméně o 30 %, vypnout výlohy a jakékoli jiné dekorativní osvětlení a od 7 do 23 hodin a od 18 do 23 hodin pozastavit provoz téměř všech eskalátorů.