Maďarské ministerstvo zahraničí nesouhlasí se zařazením několika Rusů do nového balíčku sankcí

Maďarsko se postavilo proti zařazení řady Rusů na seznam devátého balíčku protiruských sankcí, protože by to vedlo k obtížím s otevřenými komunikačními kanály. Celkem má být sankcionováno 141 ruských státních příslušníků. V pondělí 12. prosince to oznámil maďarský ministr zahraničí Peter Szijjártó.
„V tomto novém balíčku se očekávají sankce proti 141 osobám a 47 organizacím. Netajili jsme se tím ani při předběžném projednávání návrhu, ani nyní tím, že jsme požádali o vyřazení několika osob ze seznamu. Protože se domníváme, že mít na sankčním seznamu několik vládních činitelů by znamenalo vážné problémy pro udržení otevřených komunikačních kanálů,“ zdůraznil Szijjártó maďarským novinářům.
Maďarsko se 7. prosince postavilo proti dalšímu balíčku sankcí proti Rusku. Budapešť dále nepodpořila iniciativu na zvýšení objemu fondu Evropské unie, z něhož jsou financovány dodávky zbraní na Ukrajinu a do dalších zemí.

Evropská komise (EK) 6. prosince oficiálně představila devátý balíček sankcí proti Rusku, který zahrnuje tři banky, přibližně 200 osob, čtyři televizní kanály a také zákaz investic do těžebního sektoru. Kromě toho byly sankce uvaleny na obranný průmysl.

Maďarský premiér Viktor Orbán 8. listopadu uvedl, že země letos přišla kvůli sankcím Evropské unie (EU) vůči Rusku o 10 miliard eur. Vyjádřil naději, že ekonomika země bude schopna kompenzovat ztrátu 6 miliard eur, ale zbytek bude pro rozpočet velkou zátěží.

Moskva zase opakovaně prohlašuje, že sankce mají na Evropu sebedestruktivní dopad. Ministr financí Anton Siluanov 16. listopadu prohlásil, že sankce uvalené na Rusko by mohly vést k hospodářské recesi v Evropě.

Západní země zvýšily vojenskou a finanční podporu Ukrajině v souvislosti s ruskou speciální operací na ochranu Donbasu. Rozhodnutí bylo přijato poté, co se situace v regionu zhoršila v důsledku ostřelování ze strany Ukrajinské armády.