, , , , , , ,

Evropa se rozhodla dovážet zakázanou ruskou ropu

Evropa se rozhodla dovážet zakázanou ruskou naftu

Vysvětlující: Evropa se rozhodla dovážet zakázanou ruskou ropu, aniž by o tom věděla

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

LONDÝN 7. prosince (Reuters) – Evropští motoristé by mohli najít ruskou naftu ve svých nádržích i poté, co zákazy vstoupí v platnost, protože regulačním orgánům chybí nástroje ke sledování původu paliva, když prošlo jinými zeměmi.

Evropská unie zakázala dovoz ruské ropy od 5. prosince a zakáže ruské ropné produkty od 5. února, protože se pokouší připravit Rusko o příjmy z ropy. Británie ukončila dovoz ropy a ropných produktů od 5. prosince.

Problémy se sledováním ropy po zušlechtění a nafty po přimíchání znamenají, že část ruské nafty bude pravděpodobně dodána do zemí, jako je Indie a Turecko, a bude z nich reexportována, uvedly zdroje trhu

Podle Eugena Lindella, analytika rafinérského trhu a trhu s produkty poradenské společnosti FGE, se Evropa snaží nahradit až 600 000 barelů denně ruských dodávek.

Riziko poškození pověsti spojené s nákupem ruského paliva spolu s problémy s pojištěním však znamená, že do Evropy se pravděpodobně dostanou jen omezené objemy ruského paliva přepravované malými hráči.

Nizozemské celní úřady, které dohlížejí na hlavní obchodní a skladovací uzel Amsterdam-Rotterdam-Antverpy, britské donucovací orgány a Intercontinental Exchange (ICE.N) budou kontrolovat oficiální osvědčení o původu dovážených lodí.

V případě pochybností si britské a nizozemské celní orgány mohou vyžádat další dokumenty, které pomohou určit původ, jako jsou smluvní ujednání, faktury nebo nákladní listy.

ICE se také podívá na vypouštěcí certifikáty a důkazy od rafinerií, že zásoby jsou místně rafinovány

Účastníci využívající burzy skupiny CME (CME.O) se sídlem v USA musí mít vlastní právní poradenství a konzultovat doručovací terminály, aby zajistili dodržování sankcí.

KDY DOJDE KE ZMĚNĚ PŮVODU?

Aby bylo možné přijmout jakoukoli naftu jiného než ruského původu, Británie, Evropská unie a ICE vyžadují, aby byla podstatně zpracována mimo Rusko.

„Zpracování je považováno za podstatné pouze tehdy, pokud vede k výrobě nového produktu nebo představuje důležitou fázi výroby a probíhá v podniku vybaveném k tomuto účelu,“ uvádí se na webových stránkách vlády Spojeného království.

Mísení ruské nafty jinde s neruským ekvivalentem by nezměnilo její původ, zatímco rafinace ruské uralské ropy na naftu jinde ano.

JAK JSOU KONTROLY EFEKTIVNÍ?

Británie, EU a ICE považují naftu za ruskou. Pokud je přepravována a překládána jinam.

Británie říká, že jakékoli zpracování za účelem změny produktu musí být provedeno pro komerční účely. Výroba hotového  produktu, který splňuje nové britské specifikace. Nikoli proto, aby se vyhnul sankčnímu režimu.

Je však prakticky nemožné vysledovat původ směsné nebo rafinované nafty a obtížně sledovatelné přepravy z lodi na loď. (STS) Což znamená, že tyto aspekty sankcí do značné míry závisí na „dobré vůli“, uvedly dva zdroje z odvětví obeznámené s procesy dovozu a sledování.

Objemy operací STS mezi tankery přidruženými k Rusku se od února „dramaticky zvýšily.“ Uvedla námořní analytická společnost Windward.

Grafika Reuters
Grafika Reuters

„Pokud byste měli vzít ruskou naftu do flexibilnějšího přístavu, mohli byste ji smíchat a vydat s jiným nákladním listem. S jiným původem,“ řekl jeden ze zdrojů, který se zabývá skladováním a přepravou ropných produktů. Zdroje odmítly být jmenovány, protože neměly oprávnění mluvit s médii.

JAK TO OVLIVNÍ TOKY NAFTY?

Ruská nafta bude pravděpodobně dodávána a reexportována ze zemí, jako je Indie a Turecko, uvedly zdroje z trhu.

Rusko by mohlo využít svou flotilu k přepravě nafty do Turecka, kde by mohla být přeložena na tankery středního dojezdu, uvedly dva zdroje z odvětví.

„Domníval bych se, že Turecko tyto barely reexportuje nebo možná nahrazuje v zemi a vyváží více své domácí produkce,“ řekl hlavní analytik společnosti Kpler Kevin Wright.

Grafika Reuters
Grafika Reuters

Británie, EU a ICE považují naftu rafinovanou z Uralu mimo Rusko za neruský produkt, což pravděpodobně povede k dalšímu posunu v obchodních tocích.

Evropa již začala nahrazovat dovoz ruské nafty rafinovaným produktem z Blízkého východu, ale analytici také očekávají, že Indie bude více rafinovat uralskou naftu a zvýší její vývoz do Evropy.

Grafika Reuters
Grafika Reuters

KDO BY MOHL PŘEPRAVOVAT RUSKÉ NÁKLADY?

Cenový strop EU, který vstoupil v platnost 5. prosince, zakazuje lodním, pojišťovacím a zajišťovacím společnostem přepravovat náklad ruské ropy, pokud nebude prodáván za cenu nižší než 60 dolarů, kterou stanovila Skupina sedmi zemí a její spojenci.

Mnoho větších ropných společností, včetně BP (BP.L) a Shell, samo uvalilo sankce na ruskou ropu a ropné produkty.

A odhodlání Ruska přestat prodávat ropu zemím nebo společnostem, které dodržují cenový strop, spolu s problémy s pojištěním znamená, že „běžní majitelé tankerů nebudou schopni ruskou ropu přepravovat“, uvedla francouzská makléřská společnost BRS.

Menší obchodní společnosti však již využívají stínovou flotilu tankerů, uvedlo několik zdrojů z odvětví a dodalo, že tyto společnosti si sjednaly pojištění u poskytovatelů v Indii.

BRS říká, že od února bylo soukromým lodním společnostem prodáno 111 starších tankerů, pravděpodobně k přepravě ruské ropy.

Evropští kupci také stále častěji dostávají ruskou naftu podle pravidla Incoterms Delivered Ex-ship, což ponechává odpovědnost za pojištění v rukou dodavatele, uvedl zdroj z oboru.

JAK OVLIVNÍ ZMĚNA OBCHODNÍCH TOKŮ CENY NAFTY?

Nizozemská družstevní banka Rabobank očekává, že tento „tok globálního přesměrování“ bude mít za následek vyšší logistické náklady, omezenou nabídku tankerů a v konečném důsledku vyšší ceny dovážených energetických produktů.

„Ve středních destilátech je globální deficit 35-45 milionů barelů,“ uvedla Rabobank. „Tento strukturální problém bude trvat roky.“

Zdroj:https://www.reuters.com/business/energy/europe-set-import-banned-russian-diesel-without-knowing-2022-12-07/?fbclid=IwAR36dc69Wtkiq17yB1S-Avsy1xF9yNHDZkU4IcBCqs52Z2alojukwL-u34I

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *