, , , ,

Putin nařidil naléhavou evakuaci civilistů v Ruskem okupované oblasti což vyvolalo obavy z jaderného utoku..

Guvernér jižní Chersonské oblasti Ukrajiny dosazený Rusy navrhl obyvatelům, aby vzali své děti a odešli do bezpečí, což je zatím jeden z nejvýraznějších příznaků, že Moskva ztrácí kontrolu nad územím, které údajně anektovala.

Armáda Vladimira Putina byla údajně nucena evakuovat civilisty v regionech Ukrajiny anektovaných Ruskem, když síly Volodymyra Zelenského zesílily svůj protiútok. Ruská agentura TASS uvedla, že první skupina civilistů prchajících z Chersonu měla dorazit do ruské Rostovské oblasti již v pátek. „Města v Chersonské oblasti jsou každý den vystavena raketovým útokům,“ uvedl ve videozprávě šéf Chersonské administrativy dosazený Ruskem Vladimir Saldo.

„Vedení chersonské administrativy se proto rozhodlo poskytnout chersonským rodinám možnost cestovat do jiných oblastí Ruské federace za odpočinkem a studiem,“ řekl.

„Navrhli jsme, aby všichni obyvatelé Chersonské oblasti, pokud si to přejí, aby se ochránili před následky raketových útoků, šli do jiných oblastí,“ řekl. Lidé by měli „odejít se svými dětmi“.

Výzva jít se týkala především obyvatel na západním břehu řeky Dněpr, řekl. To zahrnuje regionální hlavní město, jediné velké ukrajinské město, které Rusko dobylo neporušené od invaze v únoru.

Cherson je jednou ze čtyř částečně okupovaných ukrajinských provincií, o kterých Rusko tvrdí, že je v posledních týdnech anektovalo, a je pravděpodobně strategicky nejdůležitější. Kontroluje jak jedinou pozemní cestu na poloostrov Krym obsazenou Ruskem v roce 2014, tak i ústí Dněpru, 2 200 km dlouhé řeky, která protíná Ukrajinu.

Od začátku října ukrajinské síly prorazily tamními ruskými předními liniemi v jejich největším postupu na jihu od začátku války. Od té doby rychle postupují podél západního břehu s cílem odříznout tisíce ruských vojáků od zásobovacích linií a potenciálních únikových cest přes něj.

Tass citoval guvernéra ruské Rostovské oblasti, která hraničí s ukrajinskými územími, která Rusko anektovalo, jak řekl, že jeho region je připraven hostit každého, kdo se rozhodne Cherson opustit, přičemž první skupina se očekává v pátek.

Okamžik po zprávě MR Salda vydal jeho zástupce Kirill Stremousov prohlášení, v němž popírá jakýkoli plán na evakuaci.

„V Chersonské oblasti není a nemůže být žádná evakuace,“ řekl Stremousov a v písemném komentáři dodal: „Nikdo neplánuje stáhnout ruské jednotky z Chersonské oblasti.“

Útěk civilistů z Chersonu by byl velkou ranou pro ruské tvrzení, že anektovalo asi 15 % ukrajinského území a začlenilo území o velikosti Portugalska do Ruska.

Rusko soustředilo mnoho svých nejlépe vycvičených vojáků k obraně svého sevření na Chersonském západním břehu. Ale tato síla může být dodána pouze přes řeku, která je široká několik kilometrů a má málo přechodů.

V posledních dvou týdnech Ukrajina dobyla zpět část území a její síly mířily dolů k 3 km dlouhé (2 míle dlouhé) přehradě Nova Kakhovka, která poskytuje jeden z posledních přechodů přes řeku.

Mykolajiv, nejbližší velké město ovládané Ukrajinou k Chersonu, se ve čtvrtek dostalo pod masivní ruské bombardování, přičemž civilní zařízení byla zasažena, uvedli místní představitelé.

Regionální guvernér Vitalij Kim uvedl, že horní dvě patra pětipatrové obytné budovy byla zničena a zbytek byl pod troskami. Videozáznam poskytnutý státními pohotovostními službami ukázal, jak záchranáři vytahují 11letého chlapce, o kterém Kim řekla, že strávil šest hodin uvězněný pod troskami.

Na východě vybuchly ve čtvrtek ráno tři ruské rakety poblíž centrálního tržiště v Kupiansku, hlavním železničním uzlu, který ukrajinské síly dobyly zpět během svého velkého postupu tam v září.

Rakety zničily obchody, pokryly okolní ulice střepy skla, troskami a pokroucenými plechy.

Zisky Ukrajiny na jihu tento měsíc následovaly od září rychlé zisky na východě.

Putin na neúspěchy na bojišti reagoval dramatickými kroky k eskalaci konfliktu: vyhlášením anexe území, povoláním statisíců záložníků a opakovaným vyhrožováním použitím jaderných zbraní k ochraně Ruska.

Tento týden Putin zahájil největší letecké útoky od začátku války a vypálil více než 100 řízených střel hlavně na elektrickou a tepelnou infrastrukturu, některé přistály v parcích, na rušných silnicích a na turistická místa. Putin řekl, že útoky byly odvetou za sobotní výbuch, který poškodil ruský most na Krym.

Přestože celostátní nálety od úterý ustupují, ruské síly nadále útočí na města blíže frontě.

Zdroj:https://www.eutimes.net/2022/10/putin-orders-urgent-evacuation-of-civilians-in-russia-occupied-region-causing-fears-of-nuclear-strike/

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *