The Hill: „Generace Z bude poslední generací Američanů s bělošskou většinou

Celý článek si můžete poslechnout v audioverzi zde:

9.8.2023

Demografická transformace Ameriky, kterou média dříve odsuzovala jako „konspirační teorii“, nyní oslavují jako fakt.

Z  The Hill, „Americká bílá většina stárne“ :

Generace Z bude podle údajů ze sčítání poslední generací Američanů s bílou většinou.  Takzvaná většinová menšina národa dorazila s generací Alfa, která se narodila přibližně od roku 2010. 

Sotva za dvě desetiletí, kolem roku 2045, nehispánští běloši poklesnou pod polovinu celkové populace USA. 

[…]  Bílá většina Ameriky a její sečtené dny jsou hromosvodovým tématem vzhledem k historii otroctví a přetrvávajícím vzorcům diskriminace menšin a přistěhovalců. 

Demografové a ekonomové oslavují rostoucí rozmanitost národa jako zásadní pro prosperující budoucnost.  Jiné hlasy hanobí rasovou změnu jako hrozbu pro bílé dědictví národa. 

[…] Generační údaje ze sčítání v roce 2020 ukazují vzestup rasové diverzity podle věkových skupin. Nehispánští  bílí lidé tvoří 77 procent populace nad 75 let, 67 procent populace ve věku 55-64 let, 55 procent populace 35-44 let a sotva polovinu věkové skupiny 18-24 let. Podle analýzy zveřejněné tento týden Williamem Freyem, vedoucím pracovníkem Brookings Institution, jsou americké děti pouze ze 47 procent nehispánské bílé pleti.

V nadcházejících desetiletích se tato vlna diverzity promyje napříč generacemi a vznikne Amerika bez jediné rasové skupiny, která by si mohla nárokovat početní většinu.

Do roku 2045 klesne podle projekcí sčítání lidu nehispánští bílí pod 50 procent podílu na americké populaci. Do roku 2050 budou nehispánští běloši představovat méně než 40 procent populace mladší 18 let.

The Hill plynule přechází v rámci stejného článku od oslavování americké demografické transformace k tvrzení, že je to konspirační teorie a „mýtus“, když si na to běloši stěžují:

Alba, Myers a Morris Levy , kteří v roce 2021 píší do The Atlantic v roce 2021,  usoudili, že „mýtus“ o nadcházející Americe většinové menšiny je  falešný a zároveň rozdělující.

„V myslích mnoha Američanů,“ napsali, „tento etno-rasový přechod znamená politické, kulturní a sociální otřesy, protože bílá většina vládne národu od jeho založení.“ 

Bílí nacionalisté se chopili „teorie nahrazení“, která tvrdí, že liberální elity propagují imigraci a mezirasové sňatky, aby „nahradily“ nehispánské bílé lidi barevnými lidmi, to vše proto, aby bělochy zbavily moci.

Když v roce 2017 pochodovali přívrženci bílé nadřazenosti přes Charlottesville ve Virginii, někteří z nich skandovali: „Nenahradíte nás.“

Když byla poprvé zveřejněna data ze sčítání lidu v roce 2020,  Jennifer Rubinová z Washington Post také reagovala s radostí na „báječnou zprávu“, že běloši se rychle stávají menšinou . 

„Různorodější a inkluzivnější společnost,“ poznamenal Rubin. „To je báječná zpráva.“

„Teď musíme zabránit menšinové bílé vládě,“  řekl Rubin.

Tento příspěvek byl původně publikován v Information Liberation

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *