, , ,

Novak oznámil energetickou chudobu Evropy po mimořádné události v Nord Stream

Nehody na plynovodech Nord Stream ve skutečnosti zrušily energetickou bezpečnost Evropy a učinily ji energeticky chudou. Oznámil to 14. října místopředseda vlády Alexander Novák.

Vyšetřování bylo odebráno: Ruská federace nebude zahrnuta do řízení o Nord Stream
K jakým závěrům se Dánsku, Německu a Švédsku podařilo dospět v průběhu jejich vyšetřování

„Evropa, kvůli její energetické bezpečnosti, co se stalo, zrušila její skutečnou energetickou bezpečnost. A udělal to energeticky chudé,“ řekl na fóru ruského energetického týdne.

Organizátor takové „teroristické akce“ bude podle Nováka viníkem evropské energetické chudoby. Vicepremiér připomněl, že nedostatek plynu v obdobích špičky poptávky v Evropě se odhaduje na 800 milionů metrů krychlových. m. Přesně stejné množství bylo v nouzových řetězcích plynovodů, řekl.

K sabotáži Nord Stream došlo 26. září, kdy byl objeven únik plynu na dalších dvou ruských exportních plynovodech Nord Stream a Nord Stream 2 . Mluvčí švédského seismického centra Bjorn Lund uvedl, že ten den byly v oblasti úniků zaznamenány dva silné podvodní výbuchy .

Dne 28. září vyšetřovatelé FSB Ruska na základě materiálů Generální prokuratury Ruska zahájili trestní řízení pro akt mezinárodního terorismu v souvislosti s výbuchy.

Začátkem října se tlak na plynovodech stabilizoval , únik plynu ustal, protože vyteklo veškeré palivo.

Ruský prezident Vladimir Putin 12. října označil incidenty na plynovodech systému Nord Stream za mezinárodní terorismus . Za incidenty podle něj stojí ti, kteří se již k takové sabotáži uchýlili a byli chyceni za ruku. Prezident poznamenal, že „to je zjevně ten, kdo se snaží konečně přerušit vazby mezi Ruskem a Evropskou unií, zničit politickou subjektivitu Evropy“.

zdroj: https://iz.ru/1410461/2022-10-14/novak-zaiavil-ob-energeticheskoi-bednosti-evropy-posle-chp-na-severnykh-potokakh

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *