Odhady a úsudky: OSN očekává růst ruského HDP v roce 2023 o 1,3 %. A letos předpovídá pokles o 7 %

Ruské HDP poroste v roce 2023 o 1,3 %, zatímco v roce 2022 dojde k poklesu o 7 %. Uvádí to říjnová zpráva Konference OSN o obchodu a rozvoji, se kterou se Izvestija seznámila. Ministerstvo hospodářského rozvoje v reakci na otázku o realitě těchto ukazatelů uvedlo, že jejich prognóza poklesu ekonomiky – o 2,9 % v roce 2022 a o 0,8 % v roce 2023 – zůstává aktuální . Experti dotazovaní listem Izvestija vysvětlili, proč je pokles o 7 % nemožný. Považují za nejrealističtější makroekonomický průzkum centrální banky , podle kterého letos ruská ekonomika klesne o 3,5 % a příští rok o 2,1 %.

Bude lépe

Na konci roku 2022 očekává OSN pokles ruského HDP o 7 % a v roce 2023 předpokládá pokračování recese. Podle říjnové zprávy Konference Valného shromáždění OSN o obchodu a rozvoji (UNCTAD), kterou analyzoval Izvestija, by však po letošním prudkém poklesu mohla ruská ekonomika v roce 2023 vykázat tempo růstu 1,3 % .

Úplné výsledky dopadu sankcí uvalených proti Ruské federaci zatím nejsou známy. OSN však již zaznamenala dopad finančních omezení na ruskou ekonomiku . Dopad obchodních omezení by se mohl vyostřit na konci roku 2022 poté, co společnosti dojdou dovážené zásoby.

Koncem letošního roku by navíc mělo vstoupit v platnost embargo uvalené Evropskou unií na ruskou ropu, které sníží příjmy federálního rozpočtu Ruské federace , zdůrazňuje zpráva. Prognóza OSN je pesimistická i kvůli nedostatku růstových pobídek v ekonomice, která je v klíčových sektorech vysoce závislá na dovozu a kde před zahájením speciální vojenské operace růst zajišťovala spotřebitelská poptávka.

UNCTAD řekl listu Izvestija, že situace se rychle vyvíjí a vypadá velmi nejistě.

„ Díky tomu, že vláda v roce 2022 zavedla plán prioritních akcí, stejně jako systémová rozhodnutí zaměřená na strukturální transformaci ekonomiky, je pokles ruské ekonomiky již mnohem menší, než se očekávalo,“ uvedla tisková služba Ministerstvo hospodářství uvedlo . — Naše prognóza poklesu ruského HDP o 2,9 % v roce 2022 a o 0,8 % v roce 2023 zůstává aktuální.

Ministerstvo připomnělo, že přední světové finanční instituce – Mezinárodní měnový fond (MMF) a Světová banka nedávno revidovaly své prognózy ruského HDP a výrazně zlepšily své odhady , přičemž zaznamenaly stabilizaci ekonomiky i přes tlak sankcí.

V námořnictvu byla prognóza poklesu ruského HDP zlepšena na -3,4 % z -6 % v červenci. Pro rok 2023 ji zvýšili na -2,3 % namísto -3,5 %.

Světová banka zlepšila prognózu snížení ruského HDP na -4,5 % pro rok 2022, dříve předpokládaných -8,9 %. Jejich analytici očekávají v roce 2023 pokles o 3,6 %.

OSN nemá žádné údaje

Pokles HDP v Rusku je mírnější a delší , vysvětlila Olga Belenkaya, vedoucí oddělení makroekonomických analýz FG Finam. Dodala, že i přes odolnost ekonomiky se část poklesu přenese do příštího roku.

Očekávání odborníků se tak dost blíží odhadům ministerstva hospodářství – snížení o 2,9 % v roce 2022. Pozitivní prognózy ministerstva jsou způsobeny relativně malým poklesem HDP ve druhém čtvrtletí a příznivými provozními statistikami za červenec až srpen , které naznačují stabilizaci situace, řekl Nikolaj Kondrashov, výzkumný pracovník Ústavu pro rozvojové centrum Národního výzkumu. Univerzitní vyšší ekonomická škola. Nejrealističtější scénář však podle něj předložil průzkum nezávislých analytiků centrální banky. Podle ní bude pokles HDP v roce 2022 činit 3,5 % a v roce 2023 – 2,1 % .

Docent katedry státních a komunálních financí PRUE G.V. Plechanovová Elena Voronková rovněž považovala odhady prezentované v říjnovém makroekonomickém průzkumu Bank of Russia za nejvhodnější. Dokument komplexně vyjadřuje prognózy předních analytických organizací a expertů a zlepšuje ruský HDP v roce 2022, ale na rozdíl od Ministerstva hospodářského rozvoje pouze do -3,5 %, což je blíže odhadům MMF.

– Pokles HDP v roce 2023 se zastaví kvůli ukončení transformace ekonomiky a určitému oživení trhů , – řekl Anton Tabakh, hlavní ekonom agentury Expert RA. – Prognózy na rok 2023 již počítají s vyhlášenými sankcemi, takže v této fázi nelze očekávat jejich změnu.

Vzhledem k aktuálním údajům za první tři čtvrtletí roku by očekávání poklesu o 7 % za celý rok, které předpovídá OSN, znamenalo ve čtvrtém čtvrtletí pokles HDP o hodnoty řádově – 18-20% yoy, což je příliš konzervativní , vysvětlil ředitel skupiny suverénních a ACRA regionální ratingy Dmitrij Kulikov.

“ OSN nedisponuje údaji o vzniku a provozu nových podniků, jak ruských, tak s podílem ruského kapitálu, otevřených v zemích Asie a Afriky , jejichž aktivity jsou zaměřeny na nahrazení odcházejících západních společností,“ potvrdil Sergej Bogačev. profesor na katedře daní a daňové správy Vysoké školy finanční.

Dodal, že nejsou zohledněny nové dopravní a logistické směry , stejně jako řada dalších faktorů, které výrazně sníží ekonomické ztráty ze sankcí.