, , , , ,

Odborník tvrdí, že nová doporučení WHO týkající se masa jsou „politická

Odborník tvrdí, že nová doporučení WHO týkající se masa jsou „politická

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi zde:

 

Existuje ‚ideologické sklony, které řídí podstatnou část toho,‘ řekl jeden výzkumník.

Autor: Matthew Lysiak

18.10.2023

Doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO), aby lidé jedli stravu s nízkým obsahem živočišných potravin obsahujících nasycené tuky a vysokým obsahem obilovin a sacharidů, je podle odborníka založeno spíše na politice než na vědě o výživě.

Kevin Bass, výzkumník a doktorand v oboru medicíny, řekl listu The Epoch Times, že se zdá, že nutriční potřeby lidí, kterým má sloužit, nejsou jediným kritériem formujícím pokyny WHO.

„Myslím, že existuje obecný tlak, obecný krok, snížit příjem červeného masa a vydávat doporučení v tomto směru pro celkové zdraví planety,“ řekl pan Bass a dodal, že existuje „ideologické sklony, které to do značné míry řídí.“ “

„WHO je velmi zastaralá, pokud jde o její výživové směrnice. … Stále obhajuje nízkotučné diety,“ dodal. „To už nikdo nebere vážně.“

Ve svých nejnovějších pokynech WHO uvedla , že „konzumace 10 % nebo méně denních kalorií, protože nasycené mastné kyseliny snižují LDL cholesterol, je spojena se sníženým rizikem úmrtnosti ze všech příčin a může být spojena se sníženým rizikem ischemické choroby srdeční. “
Snaha WHO přimět lidi, aby konzumovali méně masa ve prospěch sacharidů, pokračovala 17. července, kdy organizace zveřejnila zprávu na sociálních sítích, že by se lidé měli vyhýbat transmastným kyselinám, které se nacházejí v „masu a mléčných potravinách ze zvířat, jako jsou krávy a ovce“.
Srdeční onemocnění je i nadále vážným problémem a „hlavní příčinou úmrtí mužů, žen a lidí většiny rasových a etnických skupin ve Spojených státech,“ uvádí Centers for Disease Control and Prevention . Agentura uvedla, že „každých 33 sekund zemře jeden člověk na kardiovaskulární onemocnění ve Spojených státech“; v roce 2021 zemřelo na srdeční onemocnění asi 695 000 Američanů, což představuje asi jedno z pěti úmrtí. Podle zprávy American Heart Association z roku 2023 má navíc téměř polovina Američanů ve věku 20 let a více, tedy asi 122 milionů dospělých, vysoký krevní tlak.
Bylo však zjištěno, že mnoho důkazů spojujících nasycené tuky nalezené v živočišných produktech se srdečními chorobami je slabé nebo v některých případech vyvráceno. Naopak někteří odborníci na zdraví poukazovali na cukr a sacharidy jako na viníky srdečních onemocnění a řady metabolických zdravotních problémů.

Spotřeba masa údajně souvisí s rostoucími emisemi uhlíku

WHO ve zprávě z 12. října tvrdila, že konzumace masa vedla ke zvýšeným emisím uhlíku, což způsobilo změnu počasí, která „přímo přispívá k humanitárním nouzovým situacím způsobeným vlnami veder, lesními požáry, záplavami, tropickými bouřemi a hurikány. zvyšující se rozsah, frekvence a intenzita.“

Zveřejnění pokračovalo, že výzkum „ukazuje, že 3,6 miliardy lidí již žije v oblastech vysoce citlivých na změnu klimatu. Očekává se, že v letech 2030 až 2050 způsobí změna klimatu přibližně 250 000 dalších úmrtí ročně, a to pouze v důsledku podvýživy, malárie, průjmu a tepelného stresu.

Dále se zdá, že existuje několik střetů zájmů mezi WHO a alespoň jedním lídrem v oboru. Nadace Billa a Melindy Gatesových jen v roce 2019 poskytla 9,8 procenta celkových příjmů WHO , uvádí web organizace. Pan Gates, který spoluzaložil startup společnosti Impossible Foods s imitací masa, trvá na tom, že syntetické hovězí maso je nezbytnou strategií pro řešení změny klimatu.
V únoru 2021 pan Gates řekl Technology Review : „Myslím si, že všechny bohaté země by měly přejít na 100% syntetické hovězí. Na chuťový rozdíl si můžete zvyknout a tvrdí se, že časem budou chutnat ještě lépe. Nakonec je tato zelená prémie natolik skromná, že můžete změnit [chování] lidí nebo použít regulaci k úplnému přesunu poptávky.“

Pan Bass říká, že i když existuje nějaká věda, že vysoká konzumace červeného masa může vést k negativním zdravotním následkům, zdá se, že WHO přeháněla argumenty proti masu a vytvořila dokonalou smršť politiky v oblasti změny klimatu, která mohla mít za následek deformaci věda.

„Zajištěním je nakonec environmentální a politická perspektiva snahy snížit příjem červeného masa. Celkově se ty hvězdy shodují,“ řekl pan Bass. „A pak si lidé říkají, no, měli bychom rozhodně důrazně formulovat tato doporučení, i když věda, na které jsou založena, není příliš silná a přestože klinický přínos snížení příjmu červeného masa nebude nijak zvlášť silný.“

Pan Bass věří, že výsledky mohou být spíše špatné než dobré pro ty, kteří dodržují výživové směrnice WHO pro maso.

„Pokud nahradíte červené maso rafinovanými sacharidy a nekvalitními formami jiných druhů potravin, pak pravděpodobně dosáhnete horších výsledků, než kdybyste jedli jen červené maso,“ řekl.

Matěj Lysiak
Autor
Matthew Lysiak je celonárodně uznávaný novinář a autor knih „Newtown“ (Simon a Schuster), „Breakthrough“ (Harper Collins) a „The Drudge Revolution“. Příběh jeho rodiny je předmětem seriálu „Home Before Dark“, který měl premiéru 3. dubna na Apple TV Plus.
Děkujeme za vaši podporu našeho zpravodajství, podpořit nás můžete ZDE:
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“ : 27-1664400247/0100
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.com
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *