, , , , , , , ,

NATO je připraveno na konfrontaci s Ruskem, musí přejít na válečnou ekonomiku, řekl Pavlův nástupce

Rob_Bauer

NATO je připraveno na konfrontaci s Ruskem, musí přejít na válečnou ekonomiku, řekl Pavlův nástupce

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

29.1.2023

Předseda Vojenského výboru NATO viceadmirál Rob Bauer prohlásil, že aliance je připravena na přímou konfrontaci s Ruskem. Současně je podle jednoho z nástupců generála Petra Pavla nutné, aby země NATO přešly „v době míru na válečnou ekonomiku“. Nizozemský viceadmirál Bauer to řekl v pátek v exkluzivním rozhovoru pro portugalskou veřejnoprávní televizi RTP. Nejvyšší vojenský představitel NATO také uvedl, že jaderný konflikt není pravděpodobný, jelikož ruský prezident Vladimir Putin „není blázen.“

Podle Bauera je NATO připraveno na konfrontaci s Ruskem. Civilní průmyslová výroba zemí Atlantické aliance se ale musí přeorientovat na „válečnou výrobu v době míru“ a státy se musí zapojit do přezbrojování.

Bauer připomněl, že během loňského summitu NATO v Madridu se aliance v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu rozhodla zřídit čtyři další mnohonárodní bojové skupiny v Bulharsku, Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku. „Je to důležitý signál pro Rusko… Že jsme připraveni, pokud se rozhodnou jít po NATO. Toto je červená čára. Pokud tam je červená čára, pak jsou to Rusové, kteří překračují naše hranice,“ řekl předseda vojenského výboru NATO.

Podle viceadmirála míří strategické cíle Kremlu za hranice Ukrajiny, vzhledem k tomu, že Rusko hodlá znovu získat velikost bývalého Sovětského svazu.

Bauer poznamenal, že NATO mělo iniciativu dlouhou dobu a mohlo určovat, kdy, kam a kolik vojáků je potřeba vyslat k vyřešení toho či onoho úkolu. Bauer zdůrazňuje, že členské země NATO musí být ještě lépe připraveny, protože vojenská iniciativa nyní připadá Rusku. Riziko jaderné konfrontace mezi Ruskem a NATO je však podle něj nízké. „Myslím, že Vladimir Putin není blázen, a to je dobrá zpráva. Má nápady, které neodpovídají našim představám. Ale není blázen. Takže je to stále racionální člověk,“ řekl nejvyšší vojenský představitel aliance.

Bauer také nevidí, že by se Bělorusko přímo chystalo zapojit do konfliktu na Ukrajině. Nizozemský viceadmirál rovněž uvedl, že NATO nevěří, že z dlouhodobého hlediska bude vztah mezi Ruskem a Čínou strategicky silný.

Na otázku, zda se NATO obává eskalace rusko-ukrajinské války, Bauer řekl, že zatímco začátek ruské agrese představoval eskalaci, snaha Ukrajiny získat zpět svá území, která jí právem patří, eskalací není. „Pokud (Rusové) dnes zastaví válku, nedojde k žádné eskalaci,“ zdůraznil Bauer.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *