VIDEO: Petr Pavel prohlásil pro britskou televizi Sky News, že konflikt na Ukrajině se blíží ke svému konci, protože se začíná projevovat únava z války mezi západními sponzory Ukrajiny! Český prezident konstatoval, že ke konci roku dojdou peníze, munice, lidé a budou volby v USA, na Ukrajině a v Rusku! Generální tajemník NATO oznámil, že Ukrajina nebude muset splnit Akční plán členství v NATO, ale pevný jízdní řád pro přijetí Kyjev podle všeho nedostane! A Zelenský už vyjádřil zklamání, že je to důkaz slabosti NATO!

A je to tady zase! Znovu je u toho Petr Pavel a znovu vypustil pro zahraniční médium informace, které doslova zpochybňují kroky bezmezné podpory Fialovy vlády ukrajinskému válečnému snažení. Jistě si pamatujete, jak Petr Fiala a celá jeho pětikoaliční banda prohlašují, že budou podporovat Ukrajinu neomezeně a tak dlouhou, dokud Ukrajina nezvítězí.

Kdo by to řekl, že kandidát této pětikoalice na prezidenta a bývalý předseda vojenského výboru NATO Petr Pavel začne ihned po nástupu do prezidentské funkce jet velice podivnou a podle ukrajinských médií pro-ruskou propagandu namířenou proti Ukrajině, která prý papouškuje kremelské zdroje. Petr Pavel totiž ve Vilniusu před zahájením summitu NATO poskytl rozhovor britské televizi Sky News, ve kterém vyjádřil názory, ze kterých asi ve Fialově vládě bude pozdvižení.

Petr Pavel totiž prohlásil, že Ukrajina má časové okno pouze do konce tohoto roku, aby v této protiofenzívě dosáhla co nejvíce úspěchů, protože další příležitost už nebude! Český prezident natvrdo popřel slova ukrajinských vrcholových politiků o tom, že tohle je teprve první ofenzíva a přijdou další a další, protože Petr Pavel odhalil, že mezi západními zeměmi dochází k únavě z války a žádnou další ofenzívu již Ukrajina nepřipraví, protože na to nebude mít zdroje, rozuměj peníze, nebude mít munici a jak řekl Pavel, dokonce ani lidské zdroje, tedy vojáky.

Příští rok navíc budou prezidentské volby v USA, v Rusku i na Ukrajině a v takové situace nebude ochota podílet se ne prodlužování konfliktu. Zejména v USA bude snaha válku nejpozději do začátku primárek příští rok na jaře zastavit, protože jinak se válka na Ukrajině stane hlavním nosným tématem voleb, a to Demokratická strana nechce, protože v USA je kritická ekonomická situace a ládování miliard dolarů do Ukrajiny je přesně to, co bude Donald Trump používat jako munici proti Joeu Bidenovi.

Petr Pavel potvrdil únavu zemí NATO z války na Ukrajině

Ukrajinští politici přitom o konci válečných operací nechtějí ani slyšet, neustále opakují, že přijde ještě celá řada dalších ofenzív, které budou mít větší úspěch než právě ta probíhající, jenže Pavlův rozhovor pro Sky News odhalil náladu v zákulisí zemí NATO. Mezi zeměmi NATO je únava z války na Ukrajině, a to hlavně kvůli tomu, že obrovské vyzbrojování Ukrajiny a obrovské finanční injekce nemají požadovaný efekt na změnu pozic na frontě.

Za chvíli bude srpen a Ukrajina se nepohnula z místa v ofenzívě, kterou oznamovala od prosince loňského roku v rámci obrovské kampaně v médiích, které západní sponzoři uvěřili. Uvěřili tomu, že když dodají Ukrajině tolik zbraní a tolika typů, tak už v červnu budou Ukrajinci na Krymu. Jenže, to se nenaplnilo. Ukazuje se, že zbraně vítězství Ukrajiny nezajistily. Chybí totiž nejen jejich množství, ale především schopná a vycvičená armáda se zkušenostmi, která s těmi zbraněmi dokáže efektivně pracovat.

Skupinové foto představitelů NATO ve Vilniusu

Příští rok v únoru to budou dva roky od ruské invaze na Ukrajinu a bude to i začátek amerických primárek před volbami prezidenta v USA. A to bude vhodný čas na bilancování. Západ spočítá Ukrajině, kolik peněz, munice a zbraní poslal Kyjevu, a co za to západ dostal zpátky. Rovněž se začne počítat i druhá stránka bilančního listu, co ztratily západní země svým přerušením kontaktů s Ruskem. To je kapitola sama o sobě a veřejně se o tom nemluví, protože je to tabu.

Co však není tabu, to je skutečnost, že stovky západních firem z Ruska nejen neodešly, ale nechtějí odejít o to více ve chvíli, kdy je jasné, že válka se blíží ke konci spolu s tím, jak západu dochází trpělivost s vyzbrojováním Ukrajiny, které nepřináší výsledky. A právě proto generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v úterý na summitu NATO prohlásil [1], že Ukrajina dostane ujištění, že bude přijata do NATO, a že nebude muset splnit tzv. Akční plán členství v NATO, že tato podmínka bude přeskočena.

Zelenský už dal najevo nespokojenost s tím, co se děje na summitu ve Vilniusu

Tento akční plán obvykle spočívá v několika letech společných vojenských cvičení zemí NATO a kandidátské země, kdy se slaďují společné kanály komunikaci a systémy řízení. Akční plán trvá obvykle 5 let a využívá se na synchronizaci procesů řízení armády kandidátské země se systémy NATO. Ukrajina tedy nebude muset procházet tímto programem, ale problém je v tom, že Ukrajina na summitu podle všeho nedostane pevný jízdní řád pro přijetí Ukrajiny do NATO.

Zelenský po příletu do Vilniusu na tribuně, vedle litevský prezident Gitanas Nausėda

Pevný jízdní řád by znamenal pevná a konkrétní data, což aliance není ochotna Ukrajině nabídnout. Všechno, co Ukrajina dostane, je vytvoření společné komise NATO – Ukrajina, jejíž slavnostní zahájení činnosti má proběhnout ve středu. Vytvoření komise je maximum, co Ukrajina ze summitu dostane a Kyjev již začal vyjadřovat rozčarování a rozhořčení. Zelenský přitom v úterý po obědě na Twitteru otevřeně vyjádřil nespokojenost s tím, že Ukrajina na summitu znovu nedostane, kormě slibů bez pevných datumů, nic dalšího.

Vážíme si našich spojenců. Vážíme si naší společné bezpečnosti. A vždy si ceníme otevřeného rozhovoru.
Ukrajina bude na summitu NATO ve Vilniusu zastoupena. Protože jde o respekt.

Ale Ukrajina si také zaslouží respekt. Nyní, na cestě do Vilniusu, jsme obdrželi signály, že se o určitých formulacích jedná bez Ukrajiny.

A já bych chtěl zdůraznit, že tato formulace se týká pozvání do NATO, nikoliv členství Ukrajiny.

Je to bezprecedentní a absurdní, když není stanoven časový rámec ani pro pozvání, ani pro členství Ukrajiny. A zároveň je přidána vágní formulace o “podmínkách” i pro pozvání Ukrajiny.

Zdá se, že neexistuje žádná připravenost ani k pozvání Ukrajiny do NATO, ani k tomu, aby se Ukrajina stala členem Aliance.

To znamená, že se ponechává příležitost vyjednat členství Ukrajiny v NATO při jednáních s Ruskem. A pro Rusko to znamená motivaci pokračovat v teroru.

Nejistota je slabost. A o tom budu na summitu otevřeně hovořit.

Nemusíme milovat Zelenského, ale v tomto tweetu má mimořádně pravdu. Pokud ten status na Twitteru psal skutečně on a ne nějaký jeho asistent, tak je zjevné, že Zelenský chápe, že NATO nechce dát Ukrajině žádné pevné datum, což umožní Rusku protahovat konflikt na Ukrajině do nekonečna, anebo do doby, než Ukrajině dojdou západní peníze a sama začne usilovat o vyjednávání. Vlastně nic nebude tlačit Rusko k nějakému urychlenému jednání, protože je jasné, že NATO nepřijme Ukrajinu za člena a neposkytne Ukrajině žádné pevné datum do doby, než bude válka na Ukrajině definitivně ukončena. Ukrajina dostane komisi NATO – Ukrajina, která bude politickým orgánem aspirací Ukrajiny o členství, ale fakticky nebude na stole vůbec nic.

Ukrajina dostala to, co nic vlastně nikoho nestojí… sliby bez záruk a bez datumů plnění!

Žádné pevné datum přijetí, žádný cestovní plán s jasnými daty, žádné hlasování v NATO o Ukrajině, dokonce ani dohoda o tzv. přidruženém členství Ukrajiny, kdy Ukrajina by se stala tzv. pozorovatelskou zemí v NATO se zastupitelským úřadem NATO v Kyjevě, o čemž se v zákulisí uvažovalo, ale to by prý mohlo znamenat zatáhnutí NATO do otevřené války s Ruskem. Takže Ukrajina dostane komisi a ujištění, že má dveře do NATO otevřené… jako každý jiný žadatel, a že nebude muset splnit Akční plán členství, což ale vlastně není vůbec výhra pro Ukrajinu, protože ten program by znamenal společná cvičení armád NATO s ukrajinskou armádou, klidně i mimo území Ukrajiny, uvnitř EU.

Ale do toho NATO jít nechtělo, to by znovu Rusko mohlo vyhodnotit jako zapojení NATO do války proti Rusku, pokud by vojska NATO cvičili v EU s ukrajinskými. Takže, vlastně nejde o úlitbu Ukrajincům, že by jim někdo chtěl urychlit cestu do NATO, že mohou přeskočit Akční plán členství, ten program byl Ukrajině odpuštěn kvůli tomu, aby země NATO neriskovaly, že budou obviněny Ruskem ze zapojení do války na Ukrajině po boku ukrajinské armády. A v Kyjevě tohle musí vědět. Musí to umět dešifrovat. Takže ano, Petr Pavel má pravdu. V této fázi to vypadá, že Ukrajina má šanci jen do konce roku něco ještě zachránit a ukousnout Rusku z území Novoruska, ale potom šmitec. Není a nebude to ale Rusko, které bude nuceno válku ukončit. Bude to Ukrajina, která přijde o západní podporu. A Zelenský to ví. Proto má u sebe pistoli od Petra Pavla. Taková je realita.

-VK-

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *