Ministerstvo průmyslu a obchodu Ruské federace zařadilo alkohol na seznam zboží pro paralelní dovoz. Uvádí to příkaz odboru, zveřejněný na oficiálních stránkách právních informací ve středu 2. listopadu.

Aktualizovaný seznam zahrnuje některé zahraniční značky vín, šampaňského a lihovin, jako jsou Jagermeister, White Horse, Malibu, Jose Cuervo, Jack Daniels’s a další.

Seznam zahrnuje také značky automobilových dílů, chemický průmysl, hračky a další zboží.

Dříve, 20. října, řekl šéf Federální celní služby (FCS) Ruské federace Vladimir Bulavin, že do Ruska bylo dovezeno paralelním dovozem 1,6 milionu tun zboží v hodnotě 12,6 miliardy dolarů.

O měsíc dříve místopředseda vlády, šéf ministerstva průmyslu a obchodu Denis Manturov listu Izvestija řekl, že do konce roku 2022 bude do Ruska dovezeno zboží v hodnotě 20 miliard dolarů prostřednictvím paralelního dovozu .

Manturov navíc uvedl, že paralelní dovoz do Ruska bude fungovat do konce roku 2023 .

Ministerstvo průmyslu a obchodu schválilo 6. května seznam kategorií výrobků pro paralelní dovoz . Bylo přislíbeno, že seznam bude čtvrtletně přezkoumáván .

Paralelní dovozy byly zavedeny v souvislosti se stažením řady zahraničních společností z ruského trhu, které pozastavily svou činnost v Ruské federaci nebo zastavily dodávky na pozadí geopolitické situace a protiruských sankcí uvalených na pozadí ruského speciální operace prováděná od 24. února na ochranu civilního obyvatelstva Donbasu.