, , , , , , , , , ,

Mrazy,cena plynu a táborové ohně v obýváku a tři svetry Pekarové…

A jde do tuhého. Mrazy,cena plynu a táborové ohně v obýváku a tři svetry Pekarové…

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

 12.12.2022 
Přinejmenším první polovina prosince má být v Evropě velmi chladná. Asi 3 stupně Celsia pod klimatickou normou a o jeden a půl stupně chladnější než o rok dříve. Německé úřady označily tyto teplotní podmínky za kritické pro provoz energetického systému.

Žádný problém!! Naše jedna menšina ukázala, že i v obýváku můžeme dělat táborové ohně!

Cena elektřiny? Nefouká, větrníčky stojí, přidejte svetry.
Nízká výroba větrných elektráren vyhnala ceny elektřiny prudce nahoru. Vítr obecně zeslábl. Očekávalo se, že ceny vystřelí, ale tohle je poněkud přehnané, sdělil serveru Montel Latif Faiyaz, vedoucí obchodu s energiemi a strategie u Northern Gas and Power. Extrémně vysoké ceny elektřiny v některých hodinách. Podle Faiyaze odráží nervozitu na trhu s elektřinou při příchodu chladného počasí.

A co plyn? Darebáci se smáli, že Česká republika bude zářné sluníčko, zatímco ti Maďaři půjdou ke dnu. A nastává skutečná zima. Což v prosinci bývá, ale oteplovači a prodejci alternativ tvrdí opak.

Tak kdo měl pravdu: my, nebo vláda darebáků?

zastropovani plyn 12.12.2022 53134

Ukrajinský tranzit

Žádost o tranzit ruského plynu přes území Ukrajiny je na úrovni předchozích dnů a měsíců. Operátor GTS Ukrajiny oznámil, že v úterý přijal od Gazpromu žádost o tranzit ve výši 42,4 milionu metrů krychlových. Číslo v pondělí bylo stejné. Kapacity byly oznámeny pouze pro jeden ze dvou vstupních bodů do zemské GTS měřicí stanici plynu Sudzha. Žádost nebyla přijata po chodbě přes GIS „Sohranivka“.

OGTSU vyhlásilo vyšší moc pro přijetí plynu k tranzitu přes Sokhranivku, protože nemůže vykonávat provozní a technologickou kontrolu nad kompresorovou stanicí Novopskov. Trasa přes Sokhranivku zajistila tranzit více než 30 milionů metrů krychlových za den. „Gazprom“ nevidí důvod pro vyšší moc, stejně jako překážky pro pokračování práce. V předchozím režimu evropský trh.

Spotová cena plynu v Evropě zůstává na vysoké úrovni. Na pozadí zavedených nízkých teplot a nízké produkce větru.

Německá spolková síťová agentura (Bundesnetzagentur) změnila hodnocení povětrnostní situace v zemi z „napjaté“ na „kritickou“. Agentura nazývá situaci „stabilní“, když se předpokládá, že teplota vzduchu na příštích 7 dní bude podle předpovědi teplejší než průměr za poslední čtyři roky (2018–2021). „Napjatá“, pokud bude za stejnou dobu 0–2 stupně pod průměrem období a „kritické“. Pokud je o více než 2 stupně chladnější než obvykle. Předpověď na tento týden je 2,38 stupně pod průměrem posledních čtyř let. Je třeba počítat s výrazným nárůstem spotřeby, varuje BNetzA.

Výroba elektřiny z větrných turbín v Evropě v pondělí činila 11,5% energetické bilance v EU. Zatím co minulý týden – v průměru 10%, podle sdružení WindEurope.

Denní smlouva o dodávce v centru TTF v Nizozemsku byla uzavřena na 1 466 USD za 1 000 metrů krychlových.

Plynovod Nord Stream byl zcela odstaven. Zásoby plynu v Evropě

Současná úroveň zásob v Evropě klesla na 91,27 % – 10,8 procentních bodů nad průměrem ke stejnému datu za posledních pět let. Podle Gas Infrastructure Europe.

Během plynárenského dne 2. prosince rezervy „ztratily“ o 0,45 procentního bodu. To bylo nové maximum od začátku kvalifikační sezóny. V neděli 4. prosince (poslední datum nahlášení) se očekávalo, že výběr bude o něco menší – 0,25 bodu, ale je to také mnohonásobně více než o předchozím víkendu.

Zahájení výběrové sezóny (14. listopadu) je letos posledním v historii pozorování GIE (od roku 2011). Gazprom však varuje, že „zátěž PZP v Evropě bude vyšší než v předchozích letech kvůli změněné logistice a zdrojům dodávek plynu na evropský trh“.

Od začátku prosince fungují evropské LNG terminály na kapacitě 70 %, což je téměř stejně jako v listopadu (69 %). Aktivní spotřeba LNG snižuje jeho zásoby v nádržích přijímacích terminálů.

Akcie v USA

Stav zásob PZP v USA je pro globální trh stále důležitější. Země aktivně zvyšuje vývoz plynu (především do Evropy). Zatím co produkce roste pomaleji.

Podzemní skladovací zařízení v USA, stejně jako v Evropě, přešla do aktivního výběru. Během následujícího reportovacího týdne (skončil 25. listopadu) bylo z PZP vytaženo 2,3 miliardy metrů krychlových plynu, což výrazně překračuje obvyklé hodnoty pro tuto dobu.

Současná úroveň zásob je asi 72 %, což je 2 % pod průměrem za posledních pět let, podle Energy Information Administration (EIA) amerického ministerstva energetiky. To je výrazně méně než zásoby v PZP v Evropě a Rusku.

EIA nyní očekává, že skladové zásoby letos v zimě klesnou o 60 miliard metrů krychlových. (průměr za posledních pět let). Do konce března budou objemy zemního plynu v PZP činit 40 miliard metrů krychlových což je 8% pod průměrem za pět let.

Zdroj:https://skrytapravda.cz/z-ekonomiky/956-a-jde-do-tuheho-mrazy-cena-plynu-a-taborove-ohne-v-obyvaku-tri-svetry-pekarove

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *