, , , ,

Kontrola globálního potravinového systému obřích chemických společností ohrožuje zdraví a životní prostředí

Kontrola globálního potravinového systému obřích chemických společností ohrožuje zdraví a životní prostředí

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

26.1.2023

Čtyři největší světové agrochemické společnosti podle nové zprávy stále více využívají zemědělský systém, kde koncentrace moci a bohatství ohrožuje zdraví, životní prostředí a přístup k potravinám.

Čtyři největší agrochemické společnosti – Bayer (Monsanto), BASF, Corteva a Sinochem (která nedávno získala ChemChina/Syngenta) – stále více využívají zemědělský systém, kde koncentrace moci a bohatství ohrožuje zdraví, životní prostředí a přístup k potravinám. podle nové zprávy .

Zpráva Philipa H. Howarda, Ph.D. , aktualizuje předchozí Howardovu předchozí práci (viz zde a zde ) o těchto trendech během posledních několika desetiletí se zaměřením na nejnovější (2018-2022) vývoj.

Howard, výzkumník potravinových systémů, je členem Mezinárodního panelu expertů na udržitelné potravinové systémy a profesorem na Michiganské státní univerzitě.

Machinace těchto průmyslových odvětví za účelem zisku, moci, pronikání na trh a privatizace aspektů přírodního světa jsou sotva nové. Národní koalice pro udržitelné zemědělství shrnuje některé aspekty situace:

„Půda a osivo kdysi nepatřily nikomu a byly sdíleny všemi, replikujíce esenci přirozeného světa. Dnes jsou tyto vzácné zdroje přísně kontrolované a komoditizované vstupy.

„Moderní americký potravinový a zemědělský systém je navržen tak, aby maximalizoval úzký koncept ekonomické efektivity , který neupřednostňuje blaho malých rodinných farmářů, venkovských komunit nebo půdy.“

Rostoucí mechanizace, industrializace, konsolidace a privatizace genetických informací a dat, to vše přispívá k dynamickému a entropickému světu, ve kterém konvenční zemědělství v současnosti funguje.

Aspekty měnících se paradigmat v zemědělství za posledních 75 let lze vysledovat k mnoha faktorům, včetně inovací druhé světové války ve vědě o materiálech, vývoji chemických zbraní a dalších technologiích; takzvaná „ zelená revoluce “; pokroky v genetické vědě a biotechnologii v posledních několika desetiletích; a v poslední době nástup využití velkých dat a technologií, které to umožňují.

Začněme jedním z nich: úsvit geneticky modifikovaného osiva, které by odolalo útokům aplikovaných herbicidů, změnilo hru agrochemickému průmyslu a zrychlilo konsolidaci sektoru (viz níže).

Osiva odolná vůči glyfosátu znamenala, že zemědělci mohli semeno zasadit a hojně používat Roundup (glyfosát), protože by rostlině neublížil – ale zničil by plevel.

Národní koalice pro udržitelné zemědělství píše:

„K vytvoření a hromadné produkci osiv, které by odolalo Roundupu, potřebovala společnost Monsanto zásobu zárodečné plazmy [osiva].

„‚Jednou z jejich hlavních strategií,‘ poznamenal [Kiki] Hubbard [z Organic Seed Alliance ], ‚bylo kupovat menší [semenářské] firmy, aby získaly přístup k jejich odrůdám a jednoduše vložily své GE vlastnosti, aniž by bylo nutné provádět jakékoli šlechtění. pracovat sami. …

„Monsanto tak začalo získávat malé a regionálně založené semenářské společnosti, exponenciálně rozmnožovat jejich zásoby zárodečné plazmy a omezovat distribuci těchto odrůd, které byly pečlivě vyšlechtěny tak, aby měly ideální vlastnosti.

„Tyto základy umožnily společnosti Monsanto stát se první společností, která geneticky upravila rostlinnou buňku a nakonec hromadně vyrobila řadu semen Roundup Ready .“

Společnost propagovala sakra z tohoto párování proprietárního osiva a herbicidu a konkurenti si toho všimli.

S vývojem své vlajkové lodi glyfosátových herbicidů (Roundup) společností Monsanto a akvizicí společností vyrábějících semena, které vyústily v roce 1996 k uvedení sójových semen „Roundup Ready“ , byla konsolidace, která nyní charakterizuje většinu částí systému zásobování potravinami, vypnutá a běží.

Nyní několik velkých společností (viz níže) prodává geneticky modifikovaná (GM) semena pro použití s ​​jejich herbicidními produkty.

Před ne tak mnoha lety existovalo šest velkých agrochemických společností, které prodávaly pesticidy a (v některých případech) syntetická hnojiva a semena zemědělským provozům.

Beyond Pesticides pokrylo několik obrovských fúzí za poslední desetiletí plus, které snížily tento počet na čtyři, včetně akvizice společnosti Monsanto společností Bayer , fúze Dow–DuPont (která se poté překonfigurovala na DuPont a Corteva) a akvizice společnosti Syngenta společností ChemChina ( s ChemChina následně získanou společností Sinochem v roce 2021).

ChemChina již v posledním desetiletí sbírala mnoho menších semenářských společností; V roce 2018 bylo také několik osivových divizí společnosti Bayer prodáno společnosti BASF, dalšímu chemickému gigantu .

Bayer, DowDupont, Sinochem a BASF nyní kontrolují více než 60 % celosvětového prodeje vlastního osiva. Celosvětově prodejům dominují Corteva a Bayer.

Je pozoruhodné, že Bayer je dědicem sužovaných, ale všudypřítomných glyfosátových herbicidů, zejména Roundup, které jsou stále široce používány po celém světě a často spárovány s GM semeny pro důležité komoditní plodiny, jako je kukuřice, sója, bavlna a stále častěji pšenice. a ovesné plodiny.

Howard – člen fakulty na katedře udržitelnosti komunity na Michiganské státní univerzitě a člen Mezinárodního panelu expertů na udržitelné potravinové systémy – poukazuje ve své knize z roku 2016 „ Koncentrace a síla v potravinovém systému: Kdo kontroluje, co jíme. ? “, že kontrola velké části světového systému dodávek potravin tak malým počtem subjektů má obrovský dopad na lidské zdraví, biologickou rozmanitost, životní prostředí obecně, zemědělské pracovníky a venkovské komunity.

Howard ve své knize poznamenává, že dopady na lidi:

„Mají tendenci neúměrně postihovat znevýhodněné osoby, jako jsou ženy, malé děti, nedávní přistěhovalci, příslušníci menšinových etnických skupin a osoby s nižším socioekonomickým postavením – a v důsledku toho posilovat stávající nerovnosti.“

Opravdu, před rokem zpráva – napsaná Open Markets Institute a předložená podvýboru soudního výboru Sněmovny reprezentantů USA pro antimonopolní, obchodní a správní právo – začíná tímto: „Konsolidace potravinového systému je nebezpečím pro všechny Američany.“

Dále se říká:

„Jen hrstka korporací kontroluje kritické body v americkém potravinovém řetězci, od semen a hnojiv přes zpracování až po regály s potravinami. Tato koncentrace kapacity a kontroly zvyšuje křehkost dodavatelského řetězce tím, že větší produkci dává do méně rukou a na méně míst.

„Tato konsolidace je také to, co dává těmto korporacím tržní sílu nezbytnou k diktování cen placených výrobcům a stlačování mezd zaměstnanců, i když účtují spotřebitelům více.“

Beyond Pesticides by dodal, že tato konsolidace činí produkty nabízené agrochemickými společnostmi a škodlivé praktiky, které vyvolávají, ještě více zakořeněné v operacích většiny konvenčního zemědělství.

Velikost těchto velkých společností jim dává větší vliv na vládní a komerční osoby s rozhodovací pravomocí; větší vliv v dodavatelských řetězcích a jejich odvětvovém trhu, a tedy větší kontrola nad tím, jaké produkty jsou výrobcům dostupné; a hlubší kapsy, s nimiž mohou bojovat proti výzvám jejich produktů a obchodních modelů.

To platí v USA a ve velké části takzvaného „rozvinutého“ světa a tyto společnosti stále častěji pronikají do méně západních, méně mechanizovaných a dosud méně „agrochemicky nasycených“ zemědělských oblastí po celém světě. (Více viz níže.)

Za maloobchodními prodejnami potravin (které samy pohlcují větší a větší „mateřské“ společnosti) jsou tito monstrózní aktéři v potravinovém systému. Tyto entity existují, aby vydělaly peníze; pokud nejsou k tomu nuceni (nebo někdy motivováni), nezaměřují se ve svých obchodních modelech na lidské zdraví, životní prostředí nebo zdraví komunity nebo zájmy spravedlnosti.

Zájem těchto korporací nyní přesahuje výrobu a prodej syntetických pesticidů a hnojiv a semen, často geneticky modifikovaných.

Tváří v tvář problému rozvíjející se odolnosti organismů vůči účinnosti zemědělských chemikálií, rostoucímu odporu veřejnosti vůči škodlivým produktům, které tyto společnosti nabízejí, a větší vládní regulaci používání jejich produktů, některé začaly investovat do firem, které se specializují na „biologické přípravky“. hubení škůdců.

Syngenta , Corteva a Bayer vstoupily do této obchodní sféry.

Web společnosti Syngenta charakterizuje tento vznikající sektor jako „využívání přírody k ochraně a podpoře růstu rostlin účinně a udržitelně“ a uvádí jeho vstup do biokontroly (tj. používání přirozených nepřátel škůdců) a biostimulantů (tj. produktů s látkami nebo mikroorganismy ke zlepšení růstu). a zvýšit výnos).

Společnost popisuje biologické látky jako „odvozené nebo inspirované přírodou“, což je „pohádka“.

Společnosti pravděpodobně nemají zájem prodávat to, co používají ekologičtí zemědělci – převážně přirozeně se vyskytující látky –, ale spíše opět vytvářet geneticky modifikované organismy a/nebo syntetické verze přírodních „látek nebo mikroorganismů“ pro nasazení v zemědělství a do životního prostředí.

Syngenta spekuluje, že biologický trh se během několika krátkých let zdvojnásobí a že společnost očekává, že si „zajistí vedoucí postavení na trhu“ do roku 2025.

Některé společnosti navíc zkoumají a/nebo expandují do digitálního zemědělství (tj. aplikace robotiky, softwaru, automatizace a sofistikované analýzy dat v zemědělských provozech).

Zpráva z roku 2023 uvádí některé podnikové aspirace: „Například jednatelé společnosti John Deere pro zemědělské stroje řekli, že chtějí ‚ vybudovat svět plně autonomního zemědělství do roku 2030 ‘ a Dan Rykhus, generální ředitel společnosti Raven Industries pro přesné zemědělství, si je jistý. že autonomní stroje jsou ‚ budoucností zemědělství ‘.“

Nedávno publikovaná kniha Kelly Bronson, Ph.D., „ The Immaculate Conception of Data “, podle Howarda naznačuje, že „místo síly v potravinovém systému se přesunulo ze semen a chemikálií (nebo semen spárovaných tak, aby byla pouze užitečná s chemikáliemi) k údajům“.

Kritici poznamenávají, že agrochemický a agrobiotechnologický průmysl využil mýtus o „zelené revoluci“ z poloviny 20. století při propagaci „příštích velkých věcí“ v zemědělství, ať už jde o GM semena spárovaná s herbicidy nebo syntetické „biologické látky“. “ neboli über-mechanizované a digitální zemědělství.

Glenn Davis Stone z Washingtonské univerzity reviduje naše chápání zelené revoluce a komentuje:

„Dnes biotechnologický průmysl a jeho spojenci horlivě propagují legendu jako lichotivý rámec pro šíření geneticky modifikovaných plodin. Šéf Monsanta dokonce vyprávěl, jak stárnoucí Borlaug [Norman Borlaug, kterému je připisována krátkostébá pšenice s velmi vysokým výnosovým potenciálem, když byla silně oplodněna, což byl základní pilíř zmíněné revoluce v Indii] trhal, protože zatímco žil Zelenou revolucí, chtěl nedožít „genové revoluce“, která by mohla zachránit Afriku. …

„… Dnešní tlak na ‚Zelenou revoluci pro Afriku‘ je velmi reálný.“

(Všimněte si např. čínských investic do „industrializace“ zemědělství v mnoha afrických zemích. Viz také odraz proti spolupráci OSN s průmyslem za účelem ochrany agroekologické činnosti.)

Celkem vzato Howard v této zprávě z roku 2023 píše o výše uvedených trendech:

„Rozmazali dříve zřetelné hranice mezi semeny, agrochemikáliemi a biotechnologiemi a v poslední době i mezi ostatními sektory, včetně biologických („ přípravky na ochranu a posílení rostlin, které jsou odvozeny nebo inspirovány přírodou “) a digitálního zemědělství (rozmach robotiky, software, automatizace a sofistikovaná analýza dat v zemědělství).

Dohromady tyto trendy odrážejí sílící industrializaci zemědělství a krajinu, kterou by někteří ekonomové mohli snadno považovat za „oligopol“. Kontrola nad více částmi systému zásobování potravinami se promítá do větší moci určovat ceny, diktovat postupy a další.

Howard dodává:

„Taková vysoká koncentrace může také ohrozit politickou suverenitu nebo vést k dalším důsledkům, včetně negativních dopadů na komunity, práci, lidské zdraví, dobré životní podmínky zvířat a životní prostředí.“

Zpráva Open Markets Institute není příznivcem konsolidace; tvrdí:

„Potravinářské společnosti a některé ekonomické analýzy tvrdí, že desetiletí konsolidace podpořila efektivitu a snížila ceny potravin. Nedávná přerušení dodavatelského řetězce odhalují kompromisy upřednostňování efektivity před odolností, diverzitou a bezpečnostními sítěmi. …

„Obnova odolného, ​​udržitelného a spravedlivého potravinového řetězce vyžaduje pravidla spravedlivé hospodářské soutěže, která povzbudí podniky, aby se zaměřily na společensky prospěšné inovace a investice do pracovníků a infrastruktury, spíše než aby využívaly svou hrubou vyjednávací sílu k vytahování peněz z kapes jiných lidí.

„Vyžaduje přísné záruky bezpečnosti a důstojnosti v práci, stejně jako životní minimum pro pracovníky. A vyžaduje změny ve správě a řízení společností, aby byly korporace odpovědné za to, aby investovaly do kapacity a jednaly v zájmu veřejnosti spíše než v zájmu finančníků.“

Tyto trendy industrializace a konsolidace jsou i nadále velmi znepokojivé. Již v roce 1999 vědci-výzkumníci z University of Missouri pod vedením Williama Heffernana napsali toto :

„Vznikají nová jména firem, často výsledkem nových společných podniků, a stará jména mizí. Ale základem těchto změn je pokračující koncentrace vlastnictví a kontroly nad potravinovým systémem.

„Tyto strukturální změny jsou tak silné, že často podkopávají žádoucí a očekávané výsledky velké části zemědělské politiky vyvinuté v posledních několika desetiletích.

„Tyto strukturální změny, často označované jako ‚industrializace zemědělství‘, pokročily do té míry, že někteří zemědělskí ekonomové nyní označují zemědělskou fázi potravinového systému jako ‚výrobu potravin‘. …

„Často slýcháme tvrzení, že zemědělství se mění a my se musíme změnám přizpůsobit. Jen málo lidí, kteří toto tvrzení opakují, skutečně chápe rozsah změn a jejich důsledky pro zemědělství a dlouhodobou udržitelnost potravinového systému.

„Je téměř kacířstvím ptát se, zda jsou tyto změny to, co lidé v naší zemi skutečně chtějí, nebo pokud nejsou to, co si přejeme, jak bychom mohli změnu přesměrovat. Změny jsou výsledkem notoricky krátkozrakých tržních sil, nikoli výsledkem veřejného dialogu, který je základem demokracie.

Tváří v tvář těmto trendům a síle korporací, které utvářejí způsob rozmístění zemědělství, jak v USA, tak globálně, je význam ochrany a podpory alternativních přístupů větší než kdy jindy.

Beyond Pesticides pracuje na rozvoji organických regenerativních zemědělských strategií , které skutečně pracují s přírodními systémy, nepoužívají syntetické petrochemické vstupy (hnojiva a pesticidy) a mají na srdci zdraví a blaho lidí, komunit, půdy, životního prostředí, biologické rozmanitosti a více.

Je zásadní, aby se malé a střední ekologické zemědělství drželo svého původu a principů a sloužilo jako stále robustnější a životaschopná alternativa a protipól k agrochemickému a agrobiotechnologickému průmyslu, který neslouží ani nechrání spotřebitele, zemědělce , životní prostředí nebo planetární udržitelnost.

Nedávný příspěvek Substacku od Charlese Eisensteina nabízí relevantní inspiraci:

„Jádro starého příběhu se vyprázdní. … Prázdnota pod mocí, bohatstvím, kontrolou a pohodlím se stává nesnesitelným.

„Praskliny se šíří nástavbou. Dlouho popírané pravdy prosakují trhlinami. Skrze rozbitou kůru vybuchnou rozpory. Lidé přestávají věřit příběhům, které držely svět na místě. …

„… všichni jsme se narodili s biologicky zakódovaným velkým očekáváním, za kterým moderní svět zdaleka nedosahuje. Toto očekávání však nikdy nezemře. Může usnout na roky, na desetiletí, ale jeho žhavý uhlík zůstává živý uprostřed studeného popela nesčetných zklamání. Dnes mnozí z nás jemně odhrnují popel a foukají na uhlí uvnitř. Vzplane zpět v plamenech. Je to plamen naděje – ne falešná naděje zbožných přání a neznalosti reality, ale skutečná naděje, která je předzvěstí autentické možnosti, možnosti, kterou máme při tvoření. …

„…existují dva základní druhy práce, kterou můžeme [dělat]… První je rozložit struktury, zvyky, přesvědčení a síly starého příběhu.“

„Druhou je rozšiřování struktur nového příběhu“ – který může vybudovat, jak píše, „tím krásnější svět, o kterém naše srdce ví, že je možný“.

Pomozte nám vybudovat tento svět v zemědělství a potravinovém systému a rozšířit poselství tím, že budete chránit a pěstovat bio – přidejte se k nám , organizujte, obhajujte a nakupujte bio !

ZDROJ: https://philhoward.net/2023/01/04/seed-digital/

https://childrenshealthdefense.org/defender/bayer-basf-corteva-sinochem-control-food-system/?itm_term=home&fbclid=IwAR2s9LjsbgeuuXBIAb09NesVtekRKg1wu6_nw_eQcVFtzmWho5k4Za8BQTY

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *