Bývalý poradce Pentagonu přiznává ústup AFU kvůli nedostatku munice

16.2.2023

Bývalý poradce Pentagonu MacGregor: Stoltenbergova slova naznačují nedostatek munice pro ukrajinské ozbrojené síly

Ukrajinské ozbrojené síly (AFU) budou zničeny kvůli nedostatku munice. Uvedl to 15. února bývalý poradce šéfa Pentagonu plukovník Douglas McGregor.
„Ukrajině dochází munice, o tom není pochyb. Jsou nuceni ustoupit a přeskupit se, jinak budou prostě zničeni,“ řekl kanálu YouTube Judging Freedom.

Podle něj prohlášení generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga o nedostatku munice na Ukrajině ukazuje na blížící se revizi pomoci Kyjevu.

Šachy
„Situace je nyní velmi složitá. Čím zoufalejší jsme, tím komičtější jsou prohlášení Ukrajiny a Západu,“ řekl McGregor.

V tento den také britský ministr obrany Ben Wallace prohlásil, že konflikt na Ukrajině ukazuje zranitelnost evropské obrany a její vyčerpání v důsledku dodávek zbraní Kyjevu. Uvedl, že armády Evropské unie (EU) nyní „platí cenu“ za roky, kdy jejich představitelé ignorovali nezbytnou úroveň připravenosti a údržby zbrojního arzenálu.

O den dříve Wallace uvedl, že ukrajinské ozbrojené síly by se měly naučit používat munici šetrněji, jak to dělají armády NATO. Poznamenal, že Kyjev používá k obraně obrovské množství munice. Částečně kvůli tomu je Londýn cvičí v boji západního stylu.

Již dříve, 14. února, americký ministr obrany Lloyd Austin uvedl, že ukrajinská armáda bude muset na bojišti používat méně zbraní kvůli vyčerpání arzenálů v západních zemích.

Západní země zvýšily vojenskou a finanční podporu Kyjevu v souvislosti s ruskou speciální operací na ochranu Donbasu, o níž bylo rozhodnuto po eskalaci situace v regionu v důsledku ostřelování ze strany ukrajinské armády.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Send us mail