Východ a dál: Rusko a Indie se rozhodly posílit spolupráci

K čemu by mohl vést obchod mezi Moskvou a asijskou velmocí?

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

7.1.2023

Rusko a Indie se dohodly na přechodu na zúčtování v národních měnách. Obchodní obrat mezi Moskvou a Dillí v poslední době výrazně vzrostl a obě strany plánují jeho zvýšení. Ruský vývoz do Indie zatím výrazně převyšuje dovoz z této země. Kromě toho indická měna v posledních letech výrazně oslabila vůči dolaru a rublu. Izvestija zjišťovala, jaká rizika z toho plynou a kde bude moci Ruská federace utratit většinu svých rupií.
Spolupráce nabírá na obrátkách
V polovině listopadu Indie oznámila plány na zdvojnásobení objemu obchodu s Ruskem s tím, že přechod na národní měnu k tomu bude jen dalším podnětem. Koncem podzimu indické úřady povolily používání rupií v mezinárodním obchodním styku.

V ruských bankách se již otevírají speciální účty a ruské finanční instituce mohou v indických bankách otevírat účty v rupiích. To je pro Moskvu důležité vzhledem k tomu, že ruská aktiva v dolarech a eurech po celém světě byla zabavena a jakákoli měna „nepřátelských zemí“ na ruských účtech by mohla být zablokována. Existují však rizika: rupie ztratila za posledních několik let více než 25 % vůči ruskému rublu a 10 % vůči dolaru.

Podle agentury Reuters se od ledna do srpna 2022 obchod mezi Ruskem a Indií zvýšil o 130 % a dosáhl 17 miliard dolarů. Ve stejném období loňského roku to bylo 3,2 miliardy dolarů. Důvodem tak prudkého růstu byly dodávky ruské ropy do Indie s velkými slevami. Dillí zčtyřnásobilo své nákupy ropy zRuska. Moskva vytlačila Rijád a Bagdád a stala se největším vývozcem této energetické suroviny do Indie (22 % veškerého dovozu, tj. 4,03 milionu tun).

Celkově se Rusko v žebříčku největších obchodních partnerů asijské země dostalo z 25. na 7. místo. Indický vývoz do Ruska mezitím klesl z 1,31 miliardy dolarů na 992,7 milionu dolarů.

Kromě toho Rusko požádalo Indii o pomoc při dodávkách několika set kusů zboží, které země nemůže nakupovat kvůli sankcím, jež na ni byly uvaleny. Indický ministr zahraničí uvedl, že Dillí je připraveno začít dodávat náhradní díly potřebné pro ruské vlaky, automobily a letadla.

Při nedávném setkání se svým indickým protějškem Subramaniamem Jaishankarem ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov uvedl, že země plánují brzy zvýšit obchodní obrat na 30 miliard dolarů, což je cíl, který si stanovili indický premiér Naréndra Módí a ruský prezident Vladimir Putin.

Strany rovněž jednaly o spolupráci v oblasti jaderné energetiky a vesmíru a o možnostech vojensko-technické spolupráce. Začátkem listopadu šéf koncernu Kalašnikov Alan Lušnikov uvedl, že továrna na výrobu útočných pušek AK-203 v Indii již zahájila výrobu.

Pátá ekonomika světa
Indie odolává tlaku Západu a nepřipojuje se k protiruským sankcím. Pro Moskvu je důležité uzavírat dohody se státy, které nepodpořily zavedení omezujících opatření vůči ní. Pro Ruskou federaci je to krok k překonání tlaku sankcí na ekonomiku.

V září 2022 vyšlo najevo, že Indie v prvním čtvrtletí překonala Spojené království v HDP a stala se pátou největší ekonomikou světa. Tato země se nyní podílí na celosvětovém HDP 3,5 % a přispívá k celosvětovému hospodářskému růstu téměř stejně jako USA a Čína. Nové Dillí předstihuje Washington a Peking v rychlosti hospodářského růstu, ale zaostává za nimi na úkor rozsahu. Indie přitom výrazně překonává všechny ostatní státy v první světové desítce, včetně Brazílie, Německa a Japonska.

Obrat Ruska na východ
– Objem výrobků, které Indie dodává do Ruska, pravděpodobně poroste. Jedná se o chemické výrobky (46 % struktury dovozu), stroje a dopravní prostředky (30 %), potraviny a zemědělské suroviny (16 %), kovy (8 %), textil a obuv (7 %) a drahé kovy a kameny (2 %). Pravděpodobně se dříve či později podaří vyrovnat obchodní obrat, Indie nakupuje stále více ruských surovin a využívá zvýhodněných cen,“ uvedl Artem Deyev, vedoucí analytického oddělení společnosti Amarkets.

Podle Marka Goikhmana, hlavního ekonoma informačního a analytického centra TeleTrade, je Indie zajímavá pro obchodní vyhlídky Ruska v rámci obecného „obratu na Východ“ kvůli sankcím.
– V roce 2021 činil obchodní obrat mezi zeměmi 13,5 miliardy dolarů, přičemž ruský vývoz činil 9,1 miliardy dolarů a dovoz 4,4 miliardy dolarů. Prodej ruského zboží byl více než dvojnásobný oproti opačnému toku. V letech 2022-2023 se pravděpodobně ještě více zvýší převaha našeho vývozu nad dovozem z Indie. Důvodem je především přesun části ruského energetického exportu do Asie,“ vysvětlil.

Expert poznamenal, že Rusko rovněž zvyšuje prodej drahých kovů a výrobků z nich, barevných kovů, léčiv, chemikálií, gumárenských výrobků, elektrických strojů, dopravních prostředků, hliníku a dalších barevných kovů do Indie. Z Indie se do Ruska dodávají také farmaceutické, chemické a strojírenské výrobky. Kromě toho existují příležitosti ke zvýšení dodávek potravin, textilu, oděvů a obuvi, které by nahradily zahraniční dodavatele, kteří opustili ruský trh.

– Kromě toho může být Indie využita jako významný účastník paralelního dovozu západního zboží do Ruska. Nové Dillí zejména uvedlo, že je připraveno dodávat Rusku náhradní díly pro letadla, automobily a železniční zařízení. Za rupie si tak Moskva může koupit nejen indické, ale i zahraniční výrobky. To relativně snižuje přebytek ruského obchodu s Indií a umožňuje další využití rupií,“ domnívá se odborník.

Goichman se domnívá, že za současných okolností je obrovský přebytek vývozu nad dovozem nepřekonatelný.

– Částečně se může ukázat, že rupie jsou pro Rusko skutečně přebytečné. Zúčtovací měnou by však nebyly pouze rupie. K dispozici budou i další měny, například rubly a jüany. Je docela dobře možné, že značný objem ruského vývozu bude nakupován za rubly. Mohl by být použit systém prodeje plynu za ruskou měnu. V tomto případě se rubly nakupují na burze za jiné měny, které jsou k dispozici dovozcům. Platby ruským dodavatelům probíhají v rublech,“ navrhl expert.

Send us mail