, , , , , ,

Do ČR míří potraviny z Ukrajiny. Díky ukončení výroby českých výrobců potravin a pěstitelů, či chovatelů se chystá na český trh přes stovka ukrajinských dodavatelů.

potraviny

Do ČR míří potraviny z Ukrajiny. Díky ukončení výroby českých výrobců potravin a pěstitelů, či chovatelů se chystá na český trh přes stovka ukrajinských dodavatelů.

19.1.2023

„Díky nedostatku některých komodit v ČR, zejména vajec, drůbeže a výrobků z ní, pečiva… zajistilo MPO dostatečný přísun potravin z Ukrajiny“.
Jedná se především o masné výrobky, pochutiny, ořechy, vejce, cukrovinky, rybí výrobky, konzervy, drůbeží maso, včelí med, slunečnicový olej a pekařské droždí.
„České firmy se díky vysokým cenám energií stávají nekonkurenceschopné ale díky zrušenému clu na zboží z UA bude všeho na trhu dostatek“. „Velice oceňujeme UA vstup na trh zejména v oblasti drůbeží výroby a drůbežích produktů, zejména vajec“. Ptačí chřipka na území ČR způsobila výpadek na trhu, ovšem UA má dostatek kapacit k dovozu, nebo převzetí končících firem (Síkela).
…….Co dodat? Konspirátora by napadlo, že tu někdo cíleně zlikvidoval vše české, aby na jeho místo mohl za ovací dosadit Ukrajinské a jiné zahraniční firmy……
GLOSA: Aleš Svoboda

Olej či sladkosti. Do obchodů míří ukrajinské potraviny

Do českých supermarketů by ale mohly ve větším zamířit i prvotní suroviny. Regály s ukrajinským zbožím nabízí například projekt Ucare by FoodTech Shelf, který na Ukrajině vybírá a domlouvá dodavatele, kteří by mohli jídlo nejen do Česka, ale i celé Evropské unie dodávat. „Ukrajinští výrobci mohou evropským maloobchodníkům nabídnout řadu svých produktů. Patří sem dlouhodobě skladované masné výrobky, pochutiny, ořechy, med, cukrovinky, rybí výrobky, konzervy, potraviny nebo nealkoholické nápoje,“ vyjmenovala manažerka Ucare by FoodTech Shelf Halyna Melnyková.

„K dnešku máme více než sto výrobců připravených k okamžitému vývozu. Všechny jejich výrobky splňují unijní i americké normy,“ doplnila Melnyková.

Kromě nového sortimentu má mít tato spolupráce pro obchody výhodu také v tom, že jim může přilákat nové zákazníky. „Ukrajinští uprchlíci si budou moci koupit své oblíbené výrobky z domova,“ vysvětlila manažerka. Část zisku z prodeje chce organizace věnovat na dobročinné účely a na obnovu země.

Nejde o absolutní novinku

Ukrajinské potraviny ale nejsou v Česku absolutní novinkou. „Pokud jde o země mimo Unii, nejvíce agrárních produktů dováží Česko právě z Ukrajiny. Importuje se především líh, zmrazené borůvky a maliny, vyloupané vlašské ořechy, čerstvé drůbeží maso, včelí med, slunečnicový olej a pekařské droždí,“ vyjmenoval mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Na dovoz ukrajinských potravin bylo také dočasně, minimálně do letošního června, v rámci celé Unie zrušeno clo. Případné ukrajinské regály v supermarketech ale potřebují především pravidelné a nerušené dodávky.

 

ZDROJ: https://www.denik.cz/ekonomika/do-obchodu-miri-ukrajinske-potraviny-20240118.html?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu&fbclid=IwAR0E2qAgQDhFnTN3PAynhtcBskFqm8cpSQQwohUqwtXLh-b6dJl-XUshRmE#dop_ab_variant=881311&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *