, , , , ,

Americké sankce zabíjejí Syřany a porušují lidská práva

syrie-ulice

Americké sankce zabíjejí Syřany a porušují lidská práva

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

Přibližně 12 milionů Syřanů čelí smrtelné zimě bez topného oleje, bez benzínu pro dopravu a bez elektřiny, aby byly domy večer temné.

V Damašeku je teď krutá zima a brzy ho pokryje sníh. Asi 12 milionů Syřanů čelí smrtelné zimě bez topného oleje, benzínu pro dopravu a temných domů bez elektřiny. Aleppo, Homs a Hama jsou také extrémně chladné po celou zimu.

Představte si, že jste nemocní a musíte jít k lékaři nebo do nemocnice. Sanitky v Sýrii berou jen ty nejnutnější případy, protože musí být šetřit benzínem, jinak úplně dojde. Na černém trhu stojí 20litrová nádrž benzinu pro Syřany ekvivalent 50 dolarů.

Evropská unie, Spojené státy, Kanada, Austrálie, Švýcarsko, Arabská liga a další země uvalily na Sýrii od roku 2011 sankce. Cílem sankcí bylo svrhnout syrskou vládu tím, že ji připraví o její zdroje. „Změna režimu“ podporovaná USA se nezdařila, ale sankce nebyly nikdy zrušeny.

USA a EU již 12 let ničí Sýrii ekonomickými sankcemi, které připravovaly syrský lid o jeho důstojnost a lidská práva.

Nová zpráva OSN vyzývá ke zrušení sankcí proti Sýrii

Zvláštní zpravodajka OSN pro lidská práva Alena Douhanová vyzvala ke zrušení sankcí proti Sýrii a varovala, že od roku 2011 zhoršily utrpení syrského lidu.

“Jsem ohromena dalekosáhlým porušováním lidských práv a humanitárními důsledky jednostranných donucovacích opatření uvalených na Sýrii a naprostou ekonomickou a finanční izolací země, jejíž lidé se po desetiletích války snaží obnovit svůj důstojný život,” řekla Douhanová.

Po 12denní návštěvě Sýrie Douhanová řekla, že většina syrské populace v současnosti žije pod hranicí chudoby a postrádá jídlo, vodu, elektřinu, přístřeší, palivo na vaření a topení, dopravu a zdravotnické potřeby. Mluvila o pokračujícím exodu vzdělaných a kvalifikovaných Syřanů jako o reakci na ekonomické potíže v jejich vlastní zemi.

Douhanová uvedl, že většina infrastruktury byla zničena nebo poškozena a že sankce na ropu, plyn, elektřinu, obchod, stavebnictví a strojírenství snížily národní příjem, což brání hospodářské obnově a rekonstrukci.

Sankce brání přijímání plateb od bank a dodávkám od zahraničních výrobců. V nemocnicích a na klinikách je vážný nedostatek léků a lékařského vybavení. Absence systému úpravy vody v Aleppu vedla ke konci léta k vypuknutí vážné cholery a systém úpravy vody nelze zakoupit, nainstalovat ani udržovat kvůli současným sankcím USA proti Sýrii.

Douhanová řekla: “Vyzývám k okamžitému zrušení všech jednostranných sankcí, které vážně poškozují lidská práva a brání jakémukoli úsilí o brzkou obnovu a rekonstrukci.”

Americké sankce nejsou účinné

V roce 1998 napsal Richard Haass, Economic Sanctions: Too Much of a Bad Thing. Varoval tvůrce zahraniční politiky USA, že sankce samy o sobě jsou neúčinné, když jsou cíle velké nebo je málo času. Svržení syrské vlády je velký cíl a sankce tohoto cíle nedosáhly.

Haass předpověděl, že sankce by mohly vést k ekonomickým potížím a migraci. V létě 2015 migrovalo přes Evropu asi půl milionu Syřanů jako ekonomičtí uprchlíci a byli většinou přijati Německem.

Je morálním imperativem přestat používat sankce jako nástroj zahraniční politiky, protože jsou postiženi nevinní lidé, zatímco sankce nejsou účinné.

USA kradou syrskou ropu a nepovolují dovoz ropy

Podle vlády USA sankce vůči Sýrii „zakazují nové investice v Sýrii americkým osobám, zakazují vývoz nebo prodej služeb do Sýrie americkými osobami, zakazují dovoz ropy nebo ropných produktů syrského původu a zakazují americkým osobám angažovat se v transakcích zahrnujících syrskou ropu nebo ropné produkty.

Existuje výjimka, kterou lze získat od ministerstva obchodu k obcházení sankcí; vztahuje se však pouze na zásilky zboží na území Idlibu ovládané teroristy. Hayat Tahrir al-Sham byla odnož Al-Káidy v Sýrii a je jedinou teroristickou skupinou, která v současné době okupuje oblasti v Sýrii.

22. října médium Energy World oznámilo, že americké okupační síly propašovaly na americké základny v Iráku 92 tankerů a nákladních aut naložených syrskou ropou a pšenicí, ukradenými ze severovýchodní Sýrie. Krádež pokračuje a bude pokračovat.

USA se spojily se Syrskými demokratickými silami (SDF), kurdskou milicí, která má politické křídlo podle komunistické ideologie založené Abdullahem Öcalanem z PKK. Prezident Trump nařídil americké armádě, aby obsadila severovýchodní Sýrii, a a nařídil americkým vojákům, aby ukradli syrskou ropu, aby zabránili syrskému lidu ve zbytku země využívat benzin a elektřinu vyrobenou z jejich vrtů.

Syrské ministerstvo ropy v srpnu uvedlo, že americké síly kradou 80 procent syrské produkce ropy a syrskému ropnému a plynárenskému průmyslu způsobují přímé i nepřímé ztráty ve výši 107,1 miliardy eur.

Jelikož vláda v Damašku již nemá ropu, kterou produkují její vrty, je nucena uchýlit se k drahým dovozům ropy, většinou z Íránu. USA pravidelně zabavují íránské tankery, jako nedávno, když americké námořnictvo vzalo jako rukojmí tanker u řeckého pobřeží na cestě do Sýrie, ale nakonec byl Řeckem propuštěn.

Nedostatek paliva

Vláda zavedla třídenní víkend pro školy a úřady a pozastavila sportovní akce, aby ušetřila palivo.

Maurice Haddad, ředitel Všeobecné společnosti pro vnitřní dopravu v Damašku, řekl listu al-Watan, že vláda zavedla přísnější kvóty na naftu, což má za následek méně denních autobusových spojů.

Zpravodajský web Athar-Press uvedl, že několik pekáren v Damašku muselo být uzavřeno kvůli nedostatku paliva.

K výrobě elektřiny v Sýrii je potřeba palivo a nedostatek domácího nebo dováženého paliva znamená, že většina domácností v Sýrii má elektřinu asi hodinu v několika intervalech za den a toto množství se každým dnem snižuje.

Výjimky ze sankcí pouze pro Idlib a Kurdy

Jediné dvě oblasti v Sýrii, které nespadají pod správu Damašku, jsou Idlib na severozápadě a kurdský region podporovaný Spojenými státy na severovýchodě. Pouze v těchto dvou oblastech jsou americké sankce osvobozeny od dodání zboží. Tyto dvě lokality však představují malý počet Syřanů ve srovnání s civilním obyvatelstvem v celé zemi a hlavními městy Damašek, Aleppo, Homs, Hama a Latakia. USA zajišťují, že lidé, kteří se postaví syrské vládě, budou i nadále odměňováni dodávkami a rekonstrukcí, zatímco miliony mírumilovných civilistů jsou udržovány v neustálém utrpení a nedostatku.

1 reply
  1. aamater
    aamater says:

    Darebácky štát USA je čisté zlo. Pokým sa svet nevysporiada s touto skutočnosťou tak na svete nebude nikdy pokoj. Je potrebné aby BR OSN zasiahla a pritlačila na darebácky štát USA, aby okamžite opustili Sýriu. Ak sa tak nestane v dohľadnej dobe tak bude potrebné, aby sa Sýria postaral sama o vyhnanie okupantov z USA!!! Rusko by im v tomto úsilí v boji za slobodu mohlo pomôcť.

    Odpovědět

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *