, , , ,

Výsledky MIFF-2024: nejlepší film, režiséři, herci

Výsledky MIFF-2024: nejlepší film, režiséři, herci

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi zde:

 

27.4.2024

26. dubna skončil 46. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Moskvě. Na závěrečném ceremoniálu byly sečteny výsledky a vyhlášeny nejlepší práce. Který film, televizní seriál, režisér a herci získali Grand Prix a další ocenění?

Kolik děl bylo uvedeno na MIFF

V rámci MIFF bylo divákům představeno 230 filmů z 50 zemí. Hlavní soutěže se zúčastnilo 11 filmů: „21 rubínů“ v režii Cipriana Mega (Rumunsko), „Všechno bude odhaleno“ od Petera Keglewicze (Rakousko), „Přežít v Mo…“ od Grigora Becketa (Moldavsko, Rusko , Rumunsko), „Breath of Cold“ Nahida Azizi Sediga (Írán), „The Forest King“ od Gorana Radovanoviče (Srbsko, Bulharsko), „Martin čte Korán“ od Yuri Saule (Německo), „Mezi psem a vlkem“ od Murat Duzgunoglu (Turecko), „Nirvana“ od Asifa Islam (Bangladéš), „Alien“ od Ivana Sosnina (Rusko), „Hanba“ od Miguela Salgada (Mexiko, Katar) a „Shlimazzle“ od Silke Enders (Německo).

Kdo získal zvláštní ocenění na MIFF

Zvláštní uznání poroty NETPAC (filmoví vědci z Indie a Ruska, stejně jako filmový kritik z Arménie) získal íránský film „Breath of Cold“ režiséra Nahida Aziziho Sediga. Stejný snímek získal Cenu diváků .

Cenu poroty NETPAC „Za odraz něhy ve vodách řeky Gangy“ získal film Romana Michajlova „Musíme točit filmy o lásce“. Stejný film získal ocenění Federace filmových klubů v soutěži „Ruské premiéry“.

Cenu Mezinárodní federace filmových klubů „Prickly Look“ získal film „Martin Reads the Koran“ režiséra Yuri Saule. Stejné dílo získalo od poroty ruské filmové kritiky diplom „Za hloubku dramatického hledání cesty ideologického dialogu“.

Film „Nenormální“ režiséra Ilji Malanina získal zvláštní uznání „Za hudbu, která překonává gravitaci“. Cenu Federace filmových klubů v soutěži dokumentárních filmů získal film „The Rook“ režiséra Sama Kalantariho.

Cenu poroty ruské filmové kritiky „Za zářný příklad profesionálního pohledu na obrodu lidského ducha“ získal mexický film „Hanba“ režiséra Miguela Salgada.

26. dubna skončil 46. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Moskvě. Na závěrečném ceremoniálu byly sečteny výsledky a vyhlášeny nejlepší práce.-2
Miguel Salgado

Cenu poroty cechu populárně naučného filmu a televize získalo dílo Luo Donga s názvem „Mei“.

Zvláštní cenu „Za neobvyklý přístup ke kinematografii“ aneb, jak upřesnil člen poroty režisér Igor Voloshin, „Za nekompromisní dodržování jeho konceptu“ získal film „Nirvana“ režiséra Asifa Islama z Bangladéše.

„Toto je paprsek světla pro všechny nezávislé umělce v Bangladéši,“ řekl režisér po převzetí ceny.

Který film získal Grand Prix MIFF

Cenu Golden Saint George za nejlepší film získal film Hanba v režii Miguela Salgada. Filmař řekl, že tento film vyvolává vážný problém, „za který jsme bojovali a bojujeme v Mexiku“.

Uprostřed spiknutí byli uneseni dva přátelé Pedro a Lucio. Aby postavy ve filmu přežily, musely mezi sebou svádět smrtelný boj. Během bitvy vyhrál Pedro, díky čemuž získal svobodu. Cítí se vinen vůči Luciovi a váhá sdělit pravdu rodině svého přítele, zmítané žalem. Poté film vypráví o důsledcích rozhodnutí hlavního hrdiny.

Cenu „Stříbrný sv. Jiří“ za nejlepší film v soutěži krátkých filmů získal snímek „Partneři“ režiséra španělského režiséra Jose Maria Florese.

26. dubna skončil 46. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Moskvě. Na závěrečném ceremoniálu byly sečteny výsledky a vyhlášeny nejlepší práce.-3

Které ruské filmy získaly ceny na Mezinárodním filmovém festivalu v Moskvě?

Cenu „Stříbrný sv. Jiří“ za nejlepší film v soutěži „Ruské premiéry“ získal film „Lhář“ režisérky Julie Trofimové. Film je adaptací stejnojmenného bestselleru, který vyšel v Izraeli.

Film „Jevgenij Telegin“ získal zvláštní uznání od poroty soutěže „Ruské premiéry“.

Kdo se stal nejlepším režisérem podle MIFF?

Cenu za režii získal Nizad Azize Sidig, který režíroval film „Breath of Hunger“. Děj filmu je založen na příběhu o vztahu otce a syna.

„Mám sen. Doufám, že přijde den, kdy ani jeden umělec nebude potrestán za svobodu vyjadřovat své myšlenky a názory,“ řekl režisér.

26. dubna skončil 46. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Moskvě. Na závěrečném ceremoniálu byly sečteny výsledky a vyhlášeny nejlepší práce.-4

Kdo obdržel cenu MIFF za nejlepší roli

Marieke Beikirch obdržela Stříbrnou cenu sv. Jiří za nejlepší výkon v ženské roli. Zahrála si novinářku Johannu, která se rozhodne sejít se strážcem koncentračního tábora, ale přepadne ji strach. Beikirch hrál hlavní roli ve filmu Silke Endersové Shlimazel (kombinace hebrejských a aramejských slov, která má obecný význam „plný štěstí“, použitý s ironickým významem – „to je štěstí“).

Cenu pro nejlepšího herce získal Juan Ramon Lopez, který hrál ve filmu Hanba.

 

ZDROJ:

https://dzen.ru/a/ZizZk2V1MSDnQE9-

 

Každá maličkost pomáhá, děkujeme všem, kteří částkami od 5Kč do 1000,- Kč měsíčně pomáhají našemu společnému boji proti cenzuře. Podpořit naši činnost můžete od 5 kč do libovolné částky na účet:
DĚKUJEME.
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“: 27-1664400247/0100
IBAN: CZ82 0100 0001 1549 7792 0247
SWIFT: KOMBCZPP
DĚKUJEME 🌹👍🍀
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.com
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *