, , ,

Stát neví, kolika Ukrajincům vyplatil humanitární dávku

Stát neví, kolika Ukrajincům vyplatil humanitární dávku

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

12.4.2023

Podle ministerstva vnitra Česko k letošnímu 26.3. udělilo běžencům z Ukrajiny 502 041 víz dočasné ochrany. Na humanitárních dávkách jim k letošnímu 5.4. vyplatily úřady téměř 11 miliard korun. Kolik běženců humanitární dávku čerpalo, se ale neví.

Humanitární dávku vyplácí ukrajinským uprchlíkům před válkou Úřad práce [ÚP ČR]. Běženci o ni žádají elektronicky a dávka jim následně automaticky přichází na bankovní účet. Po dobu prvních šesti měsíců činí pět tisíc korun na osobu včetně dětí. Od sedmého kalendářního měsíce pak hraje roli i věk žadatele. V případě dětí do 18 let je měsíční výše humanitární dávky 3 490 korun, u cizinců starších 18 let pak 4 860 korun. Náklady na humanitární dávky rostou každý měsíc.

„Dosud ÚP ČR vyplatil v rámci humanitárních dávek 10 865 milionů korun,“ odpověděla na otázku FinTag.cz, kolik stát na dávce již vyplatil, mluvčí ÚP ČR Kateřina Beránková.

Problém ale nastal u zodpovězení otázky, kolik ukrajinských běženců od začátku války na Ukrajině tuto humanitární dávku skutečně načerpalo.

„Pokud jde o počet osob, tato data ÚP ČR nemá k dispozici. Případně se obraťte na kolegy z MPSV,“ odpověděla Kateřina Beránková.

Avšak ani na Ministerstvu práce a sociálních věcí [MPSV] nevědí, kolik ukrajinských uprchlíků v Česku čerpalo humanitární dávku.

„Prověřili jsme to, ale máme k dispozici pouze totožná data, jako ÚP ČR. Nic dalšího tedy bohužel nemůžeme dodat,“ uvedl pro FinTag.cz vedoucí oddělení mediální komunikace MPSV Jakub Augusta.

Dávku za daných podmínek čerpají i pracující běženci

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL] v minulých týdnech oznámil, že stát chce v budoucnu humanitární dávky zrušit a běžencům z Ukrajiny otevřít systém státních sociálních podpor tak, jako mají Češi.

Prozatím ale platí, že na humanitární dávku má nárok v Česku každá osoba, která získala na území České republiky dočasnou ochranu. Výplatu druhé a dalších dávek pak podle Beránkové podmiňuje to, že celkové příjmové, sociální a majetkové poměry dané osobě neumožní v daný kalendářní měsíc zabezpečit základní životní potřeby. Tedy nemá dostatek peněz na stravu, ošacení, léky a podobně.

Na otázku FinTag.cz, zda humanitární dávku v Česku čerpají i pracující běženci, pak Kateřina Beránková odpověděla: „Zjednodušeně řečeno – i v případě, že občan Ukrajiny s dočasnou ochranou pracuje – může nárok na humanitární dávku uplatnit. Záleží na výši příjmu a počtu osob, který je na jedné žádosti uveden.“

Zároveň dodala, že pracující ukrajinští rodiče mohou ovlivnit nárok na tuto dávku u nezletilého dítěte. V Česku podle aktuálních čísel ÚP ČR pracovalo 97 120 osob z Ukrajiny s udělenou dočasnou ochranou. Nejvíce ve Středočeském [16 721], Plzeňském [14 514] a Jihomoravském kraji [10 400].

Hra s čísly, kde ale chybí základní číslo

Jakkoli Česko udělilo uprchlíkům z Ukrajiny přes půl milionu víz dočasné ochrany, v České republice jich bylo podle dat Ministerstva vnitra ČR [MV ČR] k letošnímu 1. dubnu 325 742. Tolik se jich povinně takzvaně přeregistrovalo a nově registrovalo. Rozdíl mezi udělenými vízy a počtem aktuálně registrovaných Ukrajinců tak činí 176 299 osob. Podle ministra vnitra Víta Rakušana [STAN] se část z těchto lidí vrátila na Ukrajinu, případně šla do jiných zemí EU.

Počet aktuálně registrovaných běženců přitom zahrnuje jak ty, kteří si dočasnou ochranu prodloužili, tak ty, co o ni požádali letos. O prodloužení dočasné ochrany požádalo podle MV ČR 297 000 lidí, 28 742 z registrovaných běženců přišlo do ČR po začátku roku. Přičemž podle ředitelky odboru azylové a migrační politiky MV ČR Pavly Novotné do Česka přichází necelé tři tisíce nových uprchlíků týdně.

Stále ale zůstává nezodpovězena otázka, kolik běženců, kteří v Česku získali vízum dočasné ochrany, čerpalo humanitární dávku od úřadů práce. MPSV ani ÚP ČR toto číslo nemá. Zástupci MV ČR na otázky FinTag.cz pak nereagovali vůbec. O něco bližší informaci tedy znovu nabízí mluvčí ÚP ČR, který dávku běžencům vyplácí.

„V březnu 2023 bylo vyplaceno 103 165 dávek v celkovém objemu 718 milionů korun,“ přibližuje Kateřina Beránková.

Ani z tohoto čísla ale podle ní nelze vypočítat, kolik běženců v Česku dávku čerpá. Totiž, jak říká: Jedna dávka však může být určena pro více osob.“

A dostupné informace nejsou ani o tom, ze kterých zemí o dávku běženci, kteří získali v Česku dočasnou ochranu, elektronicky žádají. Ani tato data ÚP ČR nesleduje.

„V případě podaných žádostí posuzuje, zdali žadatel splňuje zákonem dané podmínky a zdali vzniká nárok na dávku,“ uvádí Kateřina Beránková.

Kolik běženců v Česku čerpalo humanitární dávku?

Dočasnou ochranu podle nynějších pravidel uprchlíci z Ukrajiny získávají v Česku až na tři roky. Většina z lidí, kterým dočasná ochrana skončila, se podle zástupců MV ČR vrátila na Ukrajinu. Asi pět procent dočasných ochran ukončili na vlastní žádost. A asi 1,5 procenta zaniklo kvůli odchodu běžence do jiného státu EU.

Na položenou otázku, zda Česko nějak sleduje pohyb ukrajinských uprchlíků v rámci zemí EU, ministerstvo vnitra neodpovědělo. Jediné, co se tedy ví, je to, že nejvyšší objem humanitárních dávek vyplatil ÚP ČR v květnu 2022. Naopak nejméně vyplatil v březnu 2022, kdy se humanitární dávka teprve začala vyplácet.

ZDROJ:FinTag.cz https://www.fintag.cz/2023/04/12/stat-nevi-kolika-ukrajincum-vyplatil-humanitarni-davku/

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *