, , , , , ,

SOUBORY TWITTERU, ČÁST II – Tajné černé listiny Twitteru

Elon Musk Twitter

SOUBORY TWITTERU, ČÁST II – Tajné černé listiny Twitteru

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

9.12.2022

Po téměř týdenním zpoždění druhého dílu „THE TWITTER FILES“ – interní korespondence Twitteru týkající se rozhodnutí cenzurovat článek New York Postu o notebooku Huntera Bidena – začala novinářka Bari Weissová (@bariweiss) zveřejňovat další informace prostřednictvím Twitteru.

Druhý díl – který byl zveřejněn několik dní poté, co Musk vyhodil bývalého zástupce generálního poradce Jamese Bakera za „filtrování“ prvního zveřejnění, nese název: „Tajné černé listiny Twitteru“.

1. Nové vyšetřování #TwitterFiles odhalilo, že týmy zaměstnanců Twitteru vytvářejí černé listiny, zabraňují trendování neoblíbených tweetů a aktivně omezují viditelnost celých účtů nebo dokonce trendovaných témat – to vše tajně, aniž by o tom informovali uživatele.

Elon Musk: Některá data byla pravděpodobně skryta a vymazána ze souborů Twitteru

2. Twitter si kdysi dal za cíl „dát každému možnost vytvářet a sdílet myšlenky a informace okamžitě a bez překážek“. Na této cestě se nicméně překážky objevily.

3. Vezměme si například doktora Jaye Bhattacharyu (@DrJBhattacharya) ze Stanfordu, který tvrdil, že lockdown u Covidu by poškodilo děti. Twitter ho tajně zařadil na „černou listinu trendů“, která zabránila trendování jeho tweetů.

4. Nebo si vezměte populárního moderátora pravicové talk show Dana Bongina (@dbongino), který byl v jednu chvíli zařazen na „černou listinu vyhledávání“.

 

5. Twitter nastavil účet konzervativního aktivisty Charlieho Kirka (@charliekirk11) na “ Neposilovat“.

7. To, co mnozí lidé nazývají “ shadow banning“, vedení a zaměstnanci Twitteru nazývají „Visibility Filtering“ neboli „VF“. Jeho význam potvrdilo několik vysoce postavených zdrojů.

8. „Přemýšlejte o filtrování viditelnosti jako o způsobu, jak potlačit to, co lidé vidí, na různých úrovních. Je to velmi mocný nástroj,“ řekl nám jeden z vysoce postavených zaměstnanců Twitteru.

9. „VF“ značí kontrolu společnosti Twitter nad viditelností uživatelů. VF používal k blokování vyhledávání jednotlivých uživatelů; k omezení rozsahu zjistitelnosti konkrétního tweetu; k blokování příspěvků vybraných uživatelů, aby se nikdy neobjevily na stránce „oblíbených“; a k zahrnutí do vyhledávání hashtagů.

10. To vše bez vědomí uživatelů.

11. „Viditelnost kontrolujeme poměrně hodně. A docela kontrolujeme i zesílení vašeho obsahu. A normální lidé nevědí, jak moc to děláme,“ řekl nám jeden z inženýrů Twitteru. Další dva zaměstnanci Twitteru to potvrdili.

12. Skupina, která rozhodovala o tom, zda omezit dosah určitých uživatelů, byla Strategic Response Team – Global Escalation Team neboli SRT-GET. Ta často řešila až 200 „případů“ denně.

13. Existovala však i úroveň mimo oficiální přidělování lístků, mimo řadové moderátory, kteří se řídili firemní politikou na papíře. To je „Site Integrity Policy, Policy Escalation Support“, známá jako „SIP-PES“.

14. Do této tajné skupiny patřili šéf právního oddělení, oddělení politiky a důvěry (Vijaya Gadde), globální šéf oddělení důvěry a bezpečnosti (Yoel Roth), pozdější generální ředitelé Jack Dorsey a Parag Agrawal a další.

15. Zde se přijímala největší, politicky nejcitlivější rozhodnutí. „Přemýšlejte o kontroverzním účtu s vysokým počtem sledujících,“ řekl nám jiný zaměstnanec Twitteru. Pro ty „by neexistovala žádná povolenka ani nic podobného“.

16. Jedním z účtů, který se dostal na tuto úroveň kontroly, byl @libsoftiktok

-účet, který byl na „černé listině trendů“ a byl označen jako „Neprovádět akce vůči uživateli bez konzultace s SIP-PES“.

17. Účet, který Chaya Raichik založila v listopadu 2020 a nyní se může pochlubit více než 1,4 milionu sledujících, byl podle Raichik jen v roce 2022 šestkrát suspendován. Pokaždé byla Raichiková zablokována v publikování příspěvků až na týden.

18. Twitter opakovaně informoval Raichikovou, že byla suspendována za porušení zásad Twitteru proti „nenávistnému chování“.

19. V interní zprávě SIP-PES z října 2022, po jejím sedmém pozastavení, však výbor uznal, že „LTT se přímo nedopustila chování porušujícího zásady nenávistného chování“. Viz zde:

See here:

20. Výbor interně zdůvodnil pozastavení její činnosti tím, že její příspěvky podněcují online obtěžování „nemocnic a poskytovatelů zdravotní péče“ tím, že naznačují, „že zdravotní péče potvrzující pohlaví se rovná zneužívání dětí nebo jejich obtěžování“.

21. Srovnejte to s tím, co se stalo, když byla sama Raichiková 21. listopadu 2022 doxxedována. Fotografie jejího domu s adresou byla zveřejněna na Twitteru, který získal více než 10 000 lajků.

22. Když Raichiková sdělila Twitteru, že se její adresa rozšířila, odpověděla podle ní podpora Twitteru touto zprávou: „Nahlášený obsah jsme přezkoumali a neshledali jsme, že by porušoval pravidla Twitteru.“ Nebyla přijata žádná opatření. Tweet s obsahem je stále na webu.

23. V interních zprávách na Slacku zaměstnanci Twitteru hovořili o využití technických možností k omezení viditelnosti tweetů a témat. Zde je Yoel Roth, tehdejší globální vedoucí oddělení důvěry a bezpečnosti Twitteru, v přímé zprávě kolegovi na začátku roku 2021:

24. O šest dní později Roth v přímé zprávě s pracovníkem výzkumného týmu pro zdraví, dezinformace, soukromí a identitu požádal o další průzkum, který by pomohl rozšířit „neodstraňované politické zásahy, jako je zakázání zapojení a deamplifikace/filtrace viditelnosti“.

25. Roth napsal: „Hypotéza, na níž je založena většina toho, co jsme zavedli, je, že pokud působení např. dezinformací přímo způsobuje škody, měli bychom použít nápravná opatření, která snižují jejich působení, a omezení šíření/virality obsahu je dobrým způsobem, jak toho dosáhnout.“

26. Dodal: „V nejbližší době jsme Jacka přiměli k tomu, aby to zavedl pro občanskou integritu, ale budeme muset předložit důkladnější argumenty, abychom to dostali do našeho repertoáru nápravných opatření – zejména pro jiné oblasti politiky. “

27. O tomto příběhu, o němž informovala @abigailshrier@shellenbergermd@nelliebowles@isaacgrafstein a tým The Free Press @thefp, se dozvíte více. Sledujte vývoj tohoto příběhu zde a na našich zbrusu nových webových stránkách: http://thefp.com. /Fin

A několik odpovědí:

To je hlubší než cenzura. Jde o propagandu, kontrolu mysli a ovládání americké veřejnosti. Twitter a sociální média byly zmanipulovány tak, aby ovládaly naši mysl.“…

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *