, , , , ,

Sluneční světlo má zásadní význam pro zdraví; vyhýbání se mu zdvojnásobuje úmrtnost a riziko rakoviny.

Sluneční světlo má zásadní význam pro zdraví; vyhýbání se mu zdvojnásobuje úmrtnost a riziko rakoviny.

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

4. července 2024

Potřeba dermatologie vytvořit si zloducha (slunce), který by ospravedlnil její řádění, je pravděpodobně jednou z nejškodlivějších věcí, které lékařská profese světu způsobila.

Díky Covidu si mnozí uvědomili nenasytnou chamtivost lékařského průmyslu. V důsledku toho mnozí nyní zpochybňují mnoho dalších vykořisťovatelských a nevědeckých praktik, kterým jsme vystaveni. „Upřímně doufám, že naše společnost začne přehodnocovat katastrofální válku dermatologie proti slunci,“ píše A Midwestern Doctor.

Rakovina kůže je v USA nejčastějším nádorovým onemocněním, což vede k rozšířeným „radám“, jak se vyhýbat slunci. Nejsmrtelnější rakoviny kůže však souvisejí s nedostatkem slunečního záření.

Obor dermatologie se za pomoci špičkové marketingové firmy přejmenoval na bojovníky proti rakovině kůže (a slunečnímu záření) a stal se jednou z nejlépe placených lékařských specializací. Navzdory miliardám vynaložených ročně se však úmrtnost na rakovinu kůže nijak výrazně nezměnila.

Dermatologická katastrofální válka proti slunci

Následující text je převzat z článku napsaného A Midwestern Doctor a publikovaného na Mercola.com dne 3. července 2024. 

Výhody slunečního světla

Jednou z nejstarších ověřených terapií v medicíně je vystavení slunečnímu záření, které účinně léčilo chřipku z roku 1918, 6 tuberkulózu 7 a různé další nemoci. 8  Úspěch opalování dokonce inspiroval vývoj  ultrafialového ozařování krve .

Vzhledem k její bezpečnosti, účinnosti, volné dostupnosti a nedostatku lobbisty, který by ji chránil, je tedy pravděpodobné, že ti, kdo chtějí monopolizovat medicínu, se budou snažit omezit přístup veřejnosti k ní. Medicínská kampaň proti slunečnímu záření byla tak účinná, že si mnozí neuvědomují její výhody, včetně:

1. Duševní zdraví – Sluneční světlo je zásadní pro duševní pohodu, zejména v podmínkách, jako je sezónní afektivní porucha, ale jeho výhody se dále rozšiřují, protože vystavení nepřirozenému světlu narušuje cirkadiánní rytmy.

2. Prevence rakoviny – Velká epidemiologická studie 9  zjistila, že ženy s vyšší expozicí slunečnímu UVB měly poloviční výskyt rakoviny prsu a muži poloviční výskyt smrtelné rakoviny prostaty. Toto 50% snížení výrazně převyšuje účinnost současných preventivních a léčebných přístupů. Podobně bylo opakovaně pozorováno, že nepřirozené světlo zhoršuje výsledky rakoviny. 10

3. Dlouhověkost a zdraví srdce – 20letá prospektivní studie 29 518 švédských žen zjistila, že osoby, které se vyhýbají slunečnímu záření, měly o 60 % vyšší pravděpodobnost úmrtí (a o 130 % vyšší pravděpodobnost úmrtí než skupina osob s nejvyšší expozicí slunečnímu záření). 11  Pozoruhodné je, že kuřáci, kteří dostali sluneční světlo, měli stejné riziko úmrtnosti jako nekuřáci, kteří se slunci vyhýbali, protože největším přínosem expozice slunečnímu záření je snížení úmrtí na kardiovaskulární onemocnění.

Poznámka:  Souvislost mezi ztrátou přirozeného světla a stavy, jako je neplodnost, cukrovka, rakovina, špatný krevní oběh, deprese, ADHD a špatné studijní výsledky, je dále diskutována  ZDE .

Rakovina kůže

Podle Americké akademie dermatologie je 12  rakovin kůže nejčastější rakovinou ve Spojených státech, přičemž současné odhady naznačují, že 1 z 5 Američanů onemocní rakovinou kůže během svého života. Každý den je v USA diagnostikováno přibližně 9 500 lidí s rakovinou kůže.

Akademie zdůrazňuje, že vystavení UV záření je nejrizikovějším rizikovým faktorem pro rakovinu kůže, radí lidem, aby se vyhýbali vnitřním soláriím a chránili pokožku venku tím, že vyhledávají stín, nosí ochranný oděv a nanášejí širokospektrální opalovací krém s SPF 30 nebo vyšším. 13  Nadace pro rakovinu kůže uvádí, že v USA zemřou na rakovinu kůže každou hodinu více než dva lidé, 14  což zní alarmující. Pojďme si rozebrat, co to všechno znamená.

Bazaliom

Bazaliom (“BCC”) je nejčastější rakovina kůže, tvoří 80 % případů, 15  s přibližně 2,64 miliony Američanů diagnostikovaných ročně. Mezi rizikové faktory patří nadměrné slunění, světlá pleť a rodinná anamnéza. BCC se primárně vyskytuje v oblastech vystavených slunci, jako je obličej.

BCC vzácně metastázuje 16  a má téměř 0% úmrtnost 17 ,  ale po odstranění se často opakuje (65–95 %). Standardní přístup excize často neřeší základní příčiny, což vede k opakovaným operacím a potenciálnímu znetvoření.

I když se BCC mohou zvětšit, pokud se neléčí, nejsou bezprostředně nebezpečné. Léčba je nutná, ale není naléhavá. Alternativní terapie  mohou účinně léčit velké BCC bez znetvoření chirurgického zákroku .

Poznámka:  Od té doby, co se objevily vakcíny proti covid-19, slyšel jsem o několika případech metastázování BCC u očkovaných, ale stále je to mimořádně vzácné.

Spinocelulární karcinom

Kožní spinocelulární karcinom (“SCC”) je druhou nejčastější rakovinou kůže, s odhadem 1,8 milionu případů 18  v USA. Jeho výskyt se značně liší v důsledku vystavení slunečnímu záření, v rozmezí od 260 do 4 970 případů na milion osoboroků. Dříve se předpokládalo, že je SCC čtyřikrát méně častý než BCC, je nyní jen poloviční.

Na rozdíl od BCC může SCC metastázovat, což je potenciálně nebezpečné. Pokud se odstraní před metastázou, je míra přežití 99 %; po metastáze klesá na 56 %. SCC, který je obvykle zachycen brzy, má průměrnou míru přežití 95 %. 19  V USA ročně zemře na SCC kolem 2 000 lidí. 20

Poznámka:  Na rozdíl od smrtelnějších typů rakoviny kůže není nutné hlásit BCC nebo SCC. V důsledku toho neexistuje žádná centralizovaná databáze sledující jejich výskyt, takže oficiální čísla jsou převážně odhady.

melanom

 Melanom se ve Spojených státech vyskytuje v míře 218 případů na milion osob21 ročně , přičemž míra přežití se pohybuje od 99 % do 35 % v závislosti na jeho stadiu, kdy je diagnostikován, v průměru až 94 %. Nicméně, přestože tvoří pouze 1 % všech diagnóz rakoviny kůže, 22  melanom je zodpovědný za většinu úmrtí na rakovinu kůže. Celkově to ve Spojených státech ročně způsobí něco málo přes 8 000 úmrtí. 23

Vzhledem k tomu, že včasná detekce výrazně zlepšuje přežití, existuje mnoho online průvodců, kteří pomáhají rozpoznat běžné příznaky potenciálního melanomu.

Co je kriticky důležité pochopit o melanomu, je to, že ačkoli je široce považován za spojený s expozicí slunečnímu záření, není tomu tak. Například:

U pacientů se solární elastózou, známkou vystavení slunci, 24  byla o 60 % nižší pravděpodobnost úmrtí na melanom.
Melanom se vyskytuje převážně v oblastech těla s minimální expozicí slunečnímu záření 25  na rozdíl od SCC a BCC, které jsou spojeny s oblastmi vystavenými slunci. 26
Venkovní pracovníci, navzdory výrazně vyšší expozici UV záření, mají nižší výskyt melanomu ve srovnání s pracovníky uvnitř. 27
Mnoho opalovacích krémů obsahuje toxické karcinogeny 28 29  (až do té míry, že je Havaj zakázala kvůli ochraně korálových útesů 30 ). Naopak stávající výzkumy ukazují, že rozšířené používání opalovacích krémů nesnížilo výskyt rakoviny kůže. 31
Studie na myších navržená ke studiu maligního melanomu zjistila, že u myší chovaných pod simulovaným denním světlem se nádory vyvíjejí pomaleji a zmenšují se ve srovnání s těmi, které jsou vystaveny chladnému bílému fluorescenčnímu světlu. 32
V mnoha oblastech došlo k významnému nárůstu melanomu, což je něco, co argumentuje proti tomu, aby sluneční světlo bylo primárním problémem, protože se v posledních několika desetiletích výrazně nezměnilo. Vezměme si například tato data z norského registru rakoviny u maligního melanomu 33 (viz graf níže).

Poznámka:  Kromě těchto tří druhů rakoviny existují také další (mnohem vzácnější) rakoviny kůže, z nichž většina nebyla spojena s vystavením slunečnímu záření. 34

Velký dermatologický podvod

Pokud se podíváte na předchozí část, následující by mělo být jasné:

  • Zdaleka nejběžnější „rakovina kůže“ není nebezpečná.
  • „Rakovina kůže“, o kterou se musíte starat, je poměrně malá část existujících rakovin kůže.
  • Vystavení slunečnímu záření nezpůsobuje nejnebezpečnější rakovinu.

V podstatě neexistuje žádný způsob, jak ospravedlnit „zákaz slunečního záření“ k „prevenci rakoviny kůže“, protože „přínos“ z tohoto předpisu je značně převážen jeho poškozením.

Tento rozpor však obchází velmi chytrý lingvistický trik – pro vše se používá jednotné označení „rakovina kůže“, které pak selektivně přebírá letalitu melanomu, frekvenci BCC a citlivost na sluneční světlo, kterou BCC a SCC mají. To mě vždy opravdu rozzuřilo, takže jsem hodně přemýšlel, proč to dělají.

Poznámka:  Musím zdůraznit, že některé rakoviny kůže (např. mnoho melanomů) vyžadují okamžité odstranění. Nejde mi o to, abych se úplně vyhýbal dermatologům, ale abych zvážil, zda si vyžádat druhý názor od jiného dermatologa, protože existuje mnoho vynikajících a etických dermatologů.

Transformace dermatologie

V 80. letech 20. století byla dermatologie jednou z nejméně žádoucích specializací v medicíně (např. dermatologové byli často označováni jako pupínci). Nyní je však dermatologie jednou z nejvyhledávanějších specializací v medicíně, protože dermatologové vydělávají 2-4krát více než běžný lékař, ale mají mnohem méně stresující životní styl. Relativně neznámý blog 35  od dermatologa Davida J. Elperna, MD, konečně vysvětlil, co se stalo:

Toto zvýšené povědomí vedlo k dramatickému nárůstu screeningů a diagnóz rakoviny kůže, podpořených obavami veřejnosti z vystavení slunci. Vedle toho došlo k významnému rozšíření neuvěřitelně lukrativní mikrografické chirurgie Mohs, 37  propagované jako zlatý standard pro léčbu rakoviny kůže díky své přesnosti a účinnosti při šetření zdravé tkáně.

Kritici však tvrdí, že Mohsova chirurgie je často nadužívána, řízena spíše finančními pobídkami než klinickou nutností, 38 což přispívá k obrovským nákladům na zdravotní péči. 39

Poznámka:  Často se setkáváme s pacienty, u kterých se po těchto operacích rozvinou komplikace.

Komercializace dermatologie byla dále umocněna vstupem private equity firem do oboru. 40  Tyto firmy získaly dermatologické praxe, někdy je zaměstnaly nelékařskými poskytovateli, aby maximalizovaly ziskovost.

Tento trend vyvolal obavy o kvalitu péče se zprávami o nesprávných diagnózách a nadměrné léčbě 41 zejména u zranitelných skupin obyvatel, jako jsou obyvatelé pečovatelských domů – až do té míry, že The New York Times napsaly v roce 2017 výzkum o  tomto vykořisťovatelském průmyslu .

Posun k modelům řízeným ziskem v dermatologii navíc vyvolal etické debaty v lékařské komunitě. Někteří dermatologové vyjádřili obavy z komodifikace léčby rakoviny kůže a narušení tradičních vztahů mezi lékařem a pacientem ve prospěch více transakčních interakcí. Navzdory těmto výzvám zůstává dermatologie lukrativním oborem, který přitahuje jak lékařské odborníky, tak investory, kteří hledají finanční zisk ze služeb péče o pleť.

Mnozí jsou zase obětí těchto vykořisťovatelských praktik. Populární komik Jimmy Dore například nedávno informoval o  Great Dermatology Scam  poté, co si uvědomil, že mu byl vystaven.

The Jimmy Dore Show: Bomba! Většina úmrtí na rakovinu kůže je způsobena nedostatkem slunečního světla!! 5. května 2024 (35 minut)

Změny u rakoviny kůže

Vzhledem k tomu, kolik se vynakládá na ukončení rakoviny kůže, dalo by se očekávat nějaké výsledky. Bohužel, stejně jako mnoho jiných aspektů rakovinového průmyslu, se to nestalo. Místo toho je diagnostikováno stále více (dříve benigních) rakovin, ale většinou nedošlo k žádné významné změně v úmrtnosti. 42

Nejlepším důkazem pro to byla studie, která zjistila, že téměř veškerý nárůst „rakoviny kůže“ byl způsoben melanomy 1. stupně 43  (které jen zřídka způsobují problémy):

Další studie přesně ukazuje, čeho dosáhl výsledek naší války proti rakovině kůže: 44

A konečně, protože mnozí měli podezření, že by vakcíny proti covidu mohly vést k nárůstu melanomu (nebo jiné rakoviny kůže), sestavil jsem všechny dostupné výroční zprávy od American Cancer Society 45  do několika grafů:

Závěr

Potřeba dermatologa stvořit darebáka (slunce), aby ospravedlnil svůj výstřelek, je pravděpodobně jednou z nejškodlivějších věcí, které lékařská profese světu způsobila. Naštěstí nenasytná nenasytnost lékařského průmyslu zašla během covid-19 příliš daleko a veřejnost nyní začíná zpochybňovat mnoho dalších vykořisťovatelských a nevědeckých praktik, kterým jsme vystaveni, a upřímně doufám, že naše společnost začne znovu zkoumat katastrofální válka dermatologie proti slunci.

Poznámka autora:  Toto je zkrácená verze celého článku, který také pojednává o bezpečnějších způsobech léčby nebo prevence rakoviny kůže ao výživových přístupech (např. vyhýbání se olejům ze semen), které usnadňují zdravé vystavování se slunci. Pro celou četbu s mnohem konkrétnějšími detaily a zdroji klikněte prosím  ZDE .

 Zdroje a odkazy

o autorovi

Středozápadní lékař (AMD) je atestovaný lékař na Středozápadě a dlouholetý čtenář Mercola.com. Oceňuji jeho výjimečný náhled na širokou škálu témat a jsem vděčný, že se o ně mohu podělit. Také respektuji jeho přání zůstat v anonymitě, protože je stále v první linii a léčí pacienty. Chcete-li najít další práci AMD, nezapomeňte se podívat na  The Forgotten Side of Medicine  na Substacku.

ZDROJ: The Exposé https://expose-news.com/2024/08/02/avoiding-sunlight-doubles-mortality-rates-and-cancer-risk/


Volný bloG podporuje MÍR 🕊
Přeložila redakce VOLNÉHO bloGu.
Děkujeme za vaši podporu na další překlady, bez zaplacených aplikací není možné překládat videa a články:
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“: 27-1664400247/0100
IAN: CZ82 0100 0001 1549 7792 0247
SWIFT: KOMBCZPP
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *