, , , ,

Bylinky a med: 7 přírodních domácích léků na kašel

Bylinky a med: 7 přírodních domácích léků na kašel

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi zde:

 

01/02/2024 /

Zoey Sky

Rodiče často podávají nemocným dětem léky proti kašli, ale nejsou tak účinné. To je špatná zpráva pro více než 30 milionů lidí, kteří každý rok konzultují lékaře kvůli kašli.

Máte-li vy nebo někdo z rodiny kašel, zkuste místo toho přírodní léky, jako je med nebo bylinkové čaje .

Ale pokud léky proti kašli nezabírají, proč lidé utrácejí ročně miliardy dolarů za volně prodejné (OTC) produkty, aby se zbavili kašle?

Podle Dr. Normana Edelmana, hlavního vědeckého poradce Americké plicní asociace, lidé s kašlem často  zoufale touží po nějaké úlevě.

Podle Edelmana neexistují „dobré důkazy, že léky tlumící kašel a expektorancia pomáhají s kašlem“. Ještě horší je, že mnoho sirupů proti kašli na trhu obsahuje škodlivé přísady, jako jsou umělá barviva nebo příchutě a sladidla, jako je kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy.

Kašel může mít základní příčiny

Věděli jste, že kašel je léčebný?

Kašel je způsob, jak se tělo snaží odstranit hlen nebo cizí materiály z vašich plic a horních cest dýchacích. Kašlete také jako reakci na něco, co dráždí vaše dýchací cesty .

Kašel je symptom, ne nemoc. Když zjistíte základní příčinu, můžete se s kašlem lépe vypořádat.

Produktivní kašel produkuje hlen nebo hlen. Tento typ kašle je nejlepší nepotlačovat, protože chcete vyčistit hlen nebo hlen.

Produktivní kašel je často spojován s virovými onemocněními, jako je běžné nachlazení, infekce plic nebo horních cest dýchacích (např. bronchitida, pneumonie nebo sinusitida), postnazální kapání, chronická plicní onemocnění (např. chronická obstrukční plicní nemoc), gastroezofageální reflux a kouření.

Mezitím se neproduktivní kašel může objevit při běžném nachlazení, alergiích, astmatu, bronchospasmu, použití inhibitorů angiotenzin-konvertujícího enzymu (ACE) (jako je kaptopril, enalapril nebo lisinopril) a vystavení dráždivým látkám z prostředí.

Proč se léky proti kašli dětem nedoporučují

Zatímco lidé všech věkových kategorií mohou dostat kašel, rodiče se často obávají, když začnou kašlat děti.

Pokud máte doma malé děti, mějte na paměti tyto tipy, než jim dáte lék proti kašli:

Nedávejte dítěti mladšímu dvou let léky na kašel nebo nachlazení. Americká akademie pediatrů doporučuje vyhýbat se lékům na kašel nebo nachlazení u dětí mladších šesti let.

Pokud svému dítěti dáte léky proti kašli , většinou kašel nezmizí rychleji, než kdybyste neudělali vůbec nic. Edelman vysvětlil, že lék má jen málo společného s vymizením kašle, což obvykle udělá sám.

Lék proti kašli může způsobit různé vedlejší účinky . Například volně prodejný lék dextromethorfan může způsobit zmatenost, zácpu, závratě, ospalost, nevolnost a zvracení. Guaifenesin může způsobit nežádoucí účinky, jako je nevolnost a zvracení.

Pokud podáváte lék proti kašli dítěti staršímu dvou let, nikdy nepodávejte více než jeden lék se stejnou účinnou látkou , jako je dekongestant nebo lék proti bolesti. To může způsobit předávkování.

Nikdy nedávejte dětem antibiotika na kašel, protože nezaberou. Pokud dáte dítěti antibiotika, může to snížit jeho odolnost vůči budoucím infekcím.

Stejné pokyny platí pro dospělé s věkovou úpravou.

Již více než půl století nedošlo k novému účinnému vývoji v léčbě kašle. Byl proveden výzkum s cílem poskytnout důkaz, že běžné volně prodejné léky prodávané k léčbě kašle, jako je dextromethorfan a guaifenesin, jsou účinné.

Tyto studie však neprokázaly, že léky proti kašli fungují. Místo toho výsledky odhalily, že neexistuje žádný důkaz, že ano.

Přírodní prostředky na kašel

Místo toho, abyste riskovali své zdraví konvenčními léky proti kašli, vyzkoušejte tyto přírodní léky , které nejsou spojeny s nebezpečnými vedlejšími účinky.

pískavice řecké seno

Pískavice je kulinářská a léčivá bylina, kterou lze použít jako čaj i jako kloktadlo na uklidnění krku a kašle.

Pískavice řecké seno je hořká, takže zkuste do šálku čaje přidat trochu medu. Před kloktáním nechte čaj vychladnout.

Bylinkový čaj

Jedna studie publikovaná v  Journal of Herbal Pharmacotherapy  odhalila, že směs osmi bylin (anýz, černé semínko, kmín, kardamom, heřmánek , fenykl, lékořice a šafrán) poskytla významné zlepšení intenzity a frekvence kašle u lidí s alergickým astmatem.

Pití čaje samotného nebo s citronem a medem může pomoci uklidnit produktivní a neproduktivní kašel.

Kromě již zmíněných bylinných čajů, další čaje, které mohou pomoci zmírnit kašel, zahrnují:

 

    • Čaj z černého bezu

 

    • Zelený čaj

 

 

    • Pomerančový čaj

 

    • Mátový čaj

 

    • Tymiánový čaj

 

Malé děti si spíše vychutnají chuť pomerančového, citronového nebo mátového čaje.

Miláček

Med je ideální pro děti od dvou let a dospělé.

V jedné studii výzkumníci pracovali se 105 mladými dobrovolníky ve věku od 2 do 18 let. Vědci porovnávali med bez léčby a dextromethorfan s medovou příchutí, aby studovali jeho účinek na kašel během noci a kvalitu spánku.

Rodiče dobrovolníků hodnotili med jako nejlepší úlevu od symptomů.

Pro léčbu kašle přidejte do bylinkového čaje bio med nebo čerstvou citronovou šťávu. Dětem mladším jednoho roku podávejte místo medu sirup z agáve.

Máta peprná

Pokud nemáte rádi mátový čaj, stále můžete těžit z mentolu v mátových výparech.

Přidejte čtyři až pět kapek mátového oleje do osmi uncí horké vody v mělké misce. Přehoďte si přes hlavu ručník a zhluboka se nadechněte. Několik minut vdechujte uklidňující páry. (Související:  Léky z přírodní lékárničky: Účinné domácí léky na bolest, kašel a další běžné potíže .)

Ibišek

Proskurník lékařský ( Althaea officinalis ) je prastarý lék na kašel a bolest v krku. Bylina obsahuje látku zvanou sliz, která pomáhá uklidnit krk.

Sušené listy proskurníku lze použít do tekutých extraktů, nálevů, čajů a tinktur. Kořeny proskurníku jsou k dispozici sušené, loupané nebo neloupané v kapslích, krémech, sirupech proti kašli, extraktech (suchých i tekutých), mastech a tinkturách.

Marshmallow se nedoporučuje pro malé děti.

Probiotika

Probiotika jsou prospěšné bakterie ve vašem střevě. I když přímo nesnižují kašel, mají významný dopad na bakteriální populaci ve vašem střevě.

Probiotika mohou podpořit váš imunitní systém a to může být prospěšné, pokud máte rýmu a kašel.

Kluzký jilm

Jilm kluzký ( Ulmus fulva ) se v minulosti tradičně používal jako orální bylinný lék na kašel , průjem, bolest v krku a žaludeční potíže.

Stejně jako proskurník i jilm kluzký obsahuje sliz, který pomáhá uklidnit hrdlo.

Chcete-li léčit kašel, hledejte klouzavý jilmový čaj nebo pastilky, které jsou vyrobeny z vnitřní kůry byliny.

Pokud jste nemocní, vyhněte se konvenčním lékům proti kašli. Místo toho vyzkoušejte přírodní prostředky jako bylinkový čaj nebo kloktadlo z pískavice řeckého sena.

Podívejte se na video níže, kde se dozvíte o dalších zdravotních přínosech mátového esenciálního oleje .

 

 

 

 

ZDROJ:https://www.naturalnews.com/2024-01-02-herb-honey-7-home-remedies-for-cough.html

 

Děkujeme za Vaší podporu, moc si vážíme Vaší přízně. Dar bude použit na provoz a rozvoj našich nezávislých informačních platforem.
Podpořte nás, prosím, i finančně, překlady a vysílání opravdu stojí hodně peněz. Děkujeme.
Podpořit ZDE 👇👇👇:
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“: 27-1664400247/0100
IBAN: CZ82 0100 0001 1549 7792 0247
SWIFT: KOMBCZPP
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.com
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *