, , , ,

Rusko a Čína pokračují v nátlaku na OSN, aby se vyjádřila k UA biolaboratořím

OSN na činnost ukrajinských biolaboratoří

Rusko a Čína pokračují v nátlaku na OSN, aby se vyjádřila k UA biolaboratořím

25. ŘÍJNA 2022

V září OSN uspořádala poradní zasedání mezi smluvními stranami Úmluvy o biologických zbraních („BTWC“) podle článku V. Toto je poprvé v historii, kdy byl použit článek V, a teprve podruhé se jedná o formální poradní setkání bylo svoláno.

Schůzka byla svolána prostřednictvím Ruska, což vyvolalo článek V v červnu 2022 kvůli činnosti biologických laboratoří („biolaboratoří“) na Ukrajině. Konečným rozhodnutím bylo, že během zasedání „nebylo dosaženo konsensu“.

Minulý týden, datovaný 18., ale zveřejněný 19. října, vydalo několik zemí společné prohlášení o výsledcích zasedání:

„Musíme konstatovat, že otázky týkající se vojenských biologických aktivit prováděných Spojenými státy v souvislosti s fungováním biologických laboratoří na ukrajinském území stále zůstávají nevyřešeny… Poradní zasedání potvrdilo potřebu obnovit jednání o právně závazný protokol … během deváté hodnotící konference BTWC.“

Devátá hodnotící konference se má konat koncem tohoto roku.

V polovině září BTWC dokončila formální poradní zasedání států, které jsou stranami BTWC . Tento mechanismus formálního poradního setkání, který byl v historii BTWC použit pouze jednou, byl uplatněn dne 29. června 2022 tím, že Rusko spustilo článek V.

Britští experti analyzovali podpůrné důkazy poskytnuté Ruskem, řekl britský velvyslanec Aidan Liddle ve svém projevu na poradním zasedání. Liddle předsedal schůzi v červenci, na které se diskutovalo o opatřeních pro formální poradní setkání.

Na poradním setkání britský velvyslanec tvrdil, že cholera, antrax a ptačí chřipka uložené v ukrajinských biolaboratořích byly pro „mírové účely“, jinými slovy pro bioobranu, a ne pro biologickou válku.

Použití slov „mírový“, „obrana“ nebo „bezpečnost“ je však diskutabilním bodem při argumentaci pro ospravedlnění činností biolaboratoře. Pojmy bioobrana a biologická válka jsou do značné míry nerozlišitelné. „Biologická obrana“ znamená tichou biologickou válku, protože obvykle vytváří nebezpečné patogeny pod rouškou nalezení léku v případě, že by se takový patogen vyvinul přirozeně nebo byl vytvořen nepřítelem.

Pokud jde o obvinění Ruska z dronů se schopností vybavit se systémy generujícími aerosol s kapacitou 20+ litrů pro „rozprašování bioagens“, Liddle uvedl, že výrobce „výslovně napsal, že drony tuto kapacitu nemají“. „Zdá se, že bezpilotní letouny jsou typem používaným v zemědělství… Nebyl předložen žádný důkaz, který by prokazoval jakékoli nedodržování úmluvy ze strany Ukrajiny,“ řekl.

Konečným rozhodnutím schůzky bylo prozaicky, že „nebylo dosaženo žádné shody ohledně výsledku formální poradní schůzky“.

Toto formální poradní setkání poskytuje potenciální předzvěst toho, co se může stát, když se země připravují na hodnotící konferenci Úmluvy o biologických zbraních do konce listopadu a prosince tohoto roku. Hodnotící konference, která se koná každých pět let, je kritickým mechanismem smlouvy jak pro plánování příštích pěti let instituce, tak i pro potenciální podporu hlavních politických pokroků k řešení otázek biologických zbraní.

Bez ohledu na to, zda je BTWC neprůkazná nebo přírůstková, je základním kamenem, který pomáhá budovat a posilovat normy proti výzkumu, vývoji a používání biologických zbraní. Dále slouží jako kritické diplomatické fórum pro státy, které jsou smluvní stranou úmluvy, aby spolu komunikovaly a scházely se, aby pokračovaly ve směřování ke světu, kde jsou biologické zbraně normativně a politicky nepředstavitelné.

Přečtěte si více:

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *