, , , , ,

Retrospektivní kohortová studie 59 855 pacientů na Mayo Clinic: Očkování nezkracuje délku trvání tzv. dlouhého koCOVIDu

Mayo Clinic

Retrospektivní kohortová studie 59 855 pacientů na Mayo Clinic: Očkování nezkracuje délku trvání tzv. dlouhého koCOVIDu

7. září 2024

Staff at TrialSite | Quality Journalism

Ačkoli Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) v nedávném sdělení pro server TrialSite uvádí, že důkazy ukazují, že očkování proti COVID-19 může snížit riziko dlouhého COVID, vědecké poznatky založené na průběžných přehledech studií zůstávají smíšené. Nejnovější studii, která se touto otázkou zabývala, vedla Melanie D Swift, M.D., MPH, FACOEM, Mayo Clinic, Division of Public Health, Infectious Diseases and Occupational Medicine a její kolegové z této přední nemocnice a zdravotnického systému.

Autoři z Mayo Clinic, publikovaní v Oxford Academic Open Forum Infectious Diseases, poukazují na to, že ačkoli většina studií využívajících průzkum symptomů zjistila souvislost mezi stavem očkování před infekcí a postakutním pískotem COVID-19 (PASC) nebo dlouhými symptomy COVID, studie lékařsky ošetřených PASC jsou méně časté a uvádějí rozporuplné výsledky, jak TrialSite zdůrazňuje výše.

Uveďme tuto důležitou retrospektivní kohortovou studii zahrnující pacienty s počáteční infekcí SARS-CoV-2, kteří byli průběžně zařazováni do primární péče ve zdravotnickém systému Mayo Clinic. .

Vyhledáním, extrakcí a analýzou dat z elektronických zdravotních záznamů týkajících se stavu očkování před infekcí, demografických údajů, indexu komorbidity a diagnostikovaných onemocnění použil studijní tým vícerozměrnou logistickou regresi k modelování výsledku lékařsky ošetřené diagnózy PASC do 6 měsíců od infekce COVID-19.

K posouzení interakce mezi stavem očkování a převažující variantou v době infekce, jakož i stavem očkování a hospitalizací pro infekci COVID-19 tým použil test poměru pravděpodobnosti, což je statistický test hypotéz, který porovnává vhodnost dvou modelů s cílem určit, který je lepší. Podle této důležité studie lékaři-vyšetřovatelé a statistici z Mayo Clinic nezjistili „žádnou souvislost mezi stavem očkování v době infekce a následným rozvojem lékařsky diagnostikovaného PASC“ nebo dlouhého COVID.

Autoři činí obvyklé prohlášení pro očkování proti COVID-19 – že takový postup „ zůstává důležitým opatřením k prevenci infekce SARS-CoV-2 a její závažnosti“.

Klinika Mayo

Při pohledu na tato důležitá zjištění doporučují Dr. Swift a kolegové z elitního zdravotního systému v Minnesotě další výzkum k identifikaci účinných opatření k prevenci a léčbě PASC/dlouhého COVID.

Vyšetřování kliniky Mayo zjistilo celkově nižší míru PASC, pravděpodobně kvůli skutečnosti, že se jednalo spíše o lékařsky sledovaný a diagnostikovaný PASC než o průzkum symptomů. Důležité je že většina ostatních studií zkoumá příznaky.

Studujte silné stránky

Za prvé studie nabízí jednoduchost a jasnost pro dlouhý COVID, stav s mnoha různorodými a nespecifickými příznaky. Výzkumníci Mayo Clinic uvádějí, že dokumentace lékařských záznamů bude pravděpodobněji existovat u pacientů, kteří mají příznaky, které ovlivňují jejich schopnost normálně fungovat.

Jejich studie se také vyhýbá riziku předpojatosti, která je vlastní v průzkumech příznaků a očkovacím stavu, který si sami hlásili.

Pro toto šetření tým použil dva nejčastěji používané diagnostické kódy pro PASC v USA a přidal další kódy založené na místních praktických normách. Případy mohly být nesprávně klasifikovány, pokud poskytovatel použil zcela jiný kód. Pokud by poskytovatelé byli méně nakloněni používání PASC kódu u očkovaných pacientů, naše výsledky by byly zkreslené k naznačování ochranného účinku očkování.

Data

Celkem 59 855 jedinců s infekcí SARS-CoV-2 identifikovanou pomocí PCR během období zařazování, 41 652 pacientů splnilo kritéria studie a bylo zahrnuto do analýzy (obrázek 1. V článku). 

S průměrným věkem účastníků 41 let byla většina (23 006, 55,2 %) žen a 37 325 (90,7 %) byli běloši (tabulka 1.)

V době počáteční infekce bylo 9 744 (23,4 %) očkováno 2 dávkami mRNA vakcíny a 7 658 (18,4 %) dostalo >2 dávky mRNA. Většina infekcí se objevila během éry Delta a Omicron (16 538 (39,8 %) a 19 605 (47,1 %)) a pouze 8,2 % vyžadovalo hospitalizaci.

Ze subjektů s prokázaným kuřáckým stavem dvě třetiny nikdy nekouřily. U 70 % pacientů však nebyl kuřácký stav zdokumentován (Tabulka 1.)

V této studii „  2 888 pacientů (6,9 %) dostalo diagnózu PASC během období pozorování (jeden až 6 měsíců po datu infekce). Tabulka 2 ukazuje vztah mezi stavem očkování a dlouhým COVID, stratifikovaný podle varianty COVID-19.“

Na základě analýzy více proměnných autoři Mayo Clinic uvádějí, že „nebyl pozorován žádný rozdíl v lékařsky ošetřených a diagnostikovaných PASC mezi neočkovanými pacienty, těmi, kteří byli očkovaní 2 dávkami mRNA vakcíny (aOR 0,98, p=0,7), a těmi s >2. dávky (aOR 1,10, p=0,14) (tabulka 3).

Kromě toho vyšetřovatelé nenašli žádnou interakci „mezi stavem očkování a převládající cirkulující variantou SARS-CoV-2 (p=0,79) nebo mezi stavem očkování a hospitalizací pro počáteční infekci (p=0,16).

Zjištění

Jak je uvedeno v tomto příspěvku v tomto recenzovaném vědeckém časopise s otevřeným přístupem, který se zaměřuje na oblast infekčních onemocnění provozovaný společností Infectious Diseases Society of America a HIV Medicine Association a publikovaný pouze online nakladatelstvím Oxford University Press, výzkumníci Mayo Clinic vedená zprávou Dr. Swifta „ Během období pozorování se u 6,9 % pacientů setkalo s lékařsky ošetřeným a diagnostikovaným PASC.“

Zjistili, že PASC neboli dlouhá diagnóza COVID byla „spojena s vyšším věkem, ženským pohlavím, hospitalizací pro počáteční infekci a zvýšeným indexem komorbidity váženého závažnosti“. Swift a kolegové také zjistili, že dlouhý COVID „byl nepřímo spojen s infekcí během omikronského období“.

To znamená, že podle zjištění elitního amerického zdravotnického systému „ nebyl pozorován žádný rozdíl ve vývoji diagnostikovaného PASC [dlouho COVID] mezi neočkovanými pacienty, očkovanými 2 dávkami mRNA vakcíny a pacienty s > 2 dávkami. .“ To implikuje domněnku, která je v rozporu s předpoklady FDA.

Swift a kolegové prohlašují:

„Nenašli jsme žádnou souvislost se stavem očkování v době infekce a následným rozvojem lékařsky ošetřeného a diagnostikovaného PASC.“

Přesto stále doporučují očkování proti COVID-19. 

Melanie D Swift, MD MPH FACOEM, internista, pracovní lékařství, Mayo Clinic, korespondent

Vést výzkum/vyšetřování

• Melanie D Swift, MD MPH FACOEM , internistka, pracovní lékařství, Mayo Clinic, korespondent
• Laura E Breeher, MD MS MPH FACOEM, specialistka na pracovní lékařství, Mayo Clinic
• Ross Dierkhising, MS, Divize biomedicínské statistiky a informatiky, Mayo Clinic
• Joel Hickman, hlavní statistický programátor, Mayo Clinic
• Matthew G Johnson, MPH, vrchní manažer, Laboratory Category Management, Mayo Clinic
• Daniel L Roellinger, statistik Mayo Clinic
• Abinash Virk, MD, DTM&H, FIDSA, specialista na infekční choroby, Mayo Clinic

Zdroj : Oxford Academic Open Forum Infectious

ZDROJ:Staff at TrialSite | Quality Journalism https://www.trialsitenews.com/a/59855-patient-retrospective-cohort-investigation-at-mayo-clinic-vaccination-does-not-associate-with-reduced-incidence-of-long-covid-b5487d3c


Přeložila redakce VOLNÉHO bloGu.
Děkujeme za vaši podporu na další překlady, bez zaplacených aplikací není možné překládat videa a články:
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“: 27-1664400247/0100
IAN: CZ82 0100 0001 1549 7792 0247
SWIFT: KOMBCZPP
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *