, , ,

„Příště dojde k výbuchu“: na Ukrajině začaly nepokoje proti mobilizaci

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi zde:

 

11.2.2024

Na Ukrajině začaly nepokoje proti mobilizaci. V Ivano-Frankivské oblasti dav zbil ženu, kterou považovali za pozorovatelku vojenského komisaře. V Dněpru odmítl policejní pluk speciálních sil jít na frontu. Nejvyšší rada zároveň v prvním čtení schválila nový zákon o mobilizaci, který obnáší výrazné zpřísnění norem a pravidel. Odborníci tvrdí, že poté, co dokument vstoupí v platnost, může dojít k dalším protestům. Izvestija pochopil situaci.

Co se stalo v Prykarpattya

Ve vesnici Kosmach v Ivano-Frankivské oblasti došlo ke vzpouře proti mobilizaci. Nejprve dav místních obyvatel zaútočil na ženu, která byla pro vojenské komisaře považována za střelkyni. Oběť Ivanna Vandžurak uvedla, že do vesnice přišla ze sousední vesnice, aby poslala dopis na poštu. Silnici v tuto chvíli zablokovala asi stovka lidí a nenechala projet žádná vozidla. „V rukou měli netopýry, železné tyče a různé jiné kovové věci,“ poznamenala žena.

Podle Ivanny se snažila shromážděným vysvětlit účel své návštěvy, ale nikdo ji neposlouchal. „Křičeli, že jsem přišla předat jejich manžely, že jsem střelec pro vojenské komisaře, že mě poslali. Poté se rozpoutalo peklo. Narazili do auta a pokusili se ho převrátit. Chtěli mě vytáhnout otevřeným oknem ven, vytrhali mi vlasy a poškrábali na obličeji. Moje šestiletá dcera byla zasažena baseballovou pálkou. V důsledku toho jsem utrpěl otřes mozku a moje dcera utrpěla pohmožděný nos,“ uvedla oběť.

Foto: sociální sítě

Srážka podle Ivanny skončila, když muž zakřičel, že „auto je špatně“ a dav přešel do jiného auta. Později policie Ivano-Frankivské oblasti přislíbila zahájení trestního řízení a oznámila, že k incidentu došlo kvůli falešným fámám. Zároveň se v místních médiích objevila videa nových incidentů. Videa tedy ukazují, že dav v Kosmachu obklopuje a neumožňuje zaměstnancům vojenského registračního a náborového úřadu volný pohyb po vesnici. „Zavolejte prezidentovi a řekněte mu, že jsme nevyhlásili válku,“ křičí ženy .

V Dněpropetrovské oblasti přitom proti mobilizaci vystoupil pluk policejních speciálních jednotek. Bezpečnostní síly na schůzce se zástupcem regionálního velitelství Vladimirem Bogonosem odmítly přejít k útočné brigádě Lyut a jít na frontu. Policie nazvala svého partnera hnidopichem z Majdanu a vyzvala ho, aby svou připravenost bránit Ukrajinu dokázal vlastním příkladem. Později Národní policie oznámila, že vzbouřená jednotka bude rozpuštěna a všichni, kdo byli pobouřeni, budou stále posláni do první linie. Ti, kteří odmítnou, budou vyhozeni a zároveň jim bude doručeno předvolání.

Co je známo o mobilizaci

7. února schválila Nejvyšší rada v prvním čtení nový zákon o mobilizaci. Zahrnuje prudké zpřísnění pravidel a předpisů. Snižuje se tak spodní hranice mobilizačního věku z 27 na 25 let, studentům, kteří získají druhé vysokoškolské vzdělání, i těm, kteří byli dříve odsouzeni za méně závažné trestné činy, je odebrán odklad. Muži na Ukrajině budou muset mít vždy u sebe vojenský průkaz a na požádání jej předložit zaměstnancům policie a vojenského registračního a náborového úřadu.

Centrum

Foto: Global Look Press/Keystone Press Agency/ukrinform/Serhii Hudak

Počítá se také se zavedením elektronických předvolání, které budou považovány za doručené poté, co se branec objeví v elektronickém účtu, povinní vojenskou službu je budou muset vytvořit do dvou měsíců od účinnosti zákona. Pokud se branec na výzvě neobjeví, pak bude rozhodnutím soudu zařazen do registru dlužníků, budou zablokovány bankovní účty, zakázány transakce s nemovitostmi a auty. Osobám, které se vyhýbají uprchlíkům, již nebudou poskytovány konzulární služby, včetně jejich zahraničních pasů.

Poslanec Rady Yaroslav Zheleznyak oznámil, že obecně bude návrh zákona přijat na konci února a v platnost vstoupí v dubnu. V Kyjevě se netají tím, že regulační akt je potřeba k dorovnání ztrát a náboru dalších 500 tisíc lidí do řad ozbrojených sil Ukrajiny. Mnoho ukrajinských právníků a odborníků přitom tvrdí, že zákon ve skutečnosti zavádí nevolnictví. Specialisté z Hlavního vědeckého a odborného ředitelství Nejvyšší rady tak došli k závěru, že nový zákon neodpovídá představám o právním demokratickém státě.

Přijďte zezadu: regiony budou mít právo pomáhat vojenským registračním a náborovým úřadům
Jakou podporu potřebují na základě výsledků minulé částečné mobilizace?

Zároveň zákonodárci vypracovávají další normy, které by měly pomoci s brannou povinností. Poslanec parlamentu Jegor Černěv tedy navrhuje mobilizovat vězně. „Osobně mám požadavky od velitelů, kteří říkají: „Dejte mi takový zdroj, vím, co s ním.“ Na druhou stranu se objevují odvolání těch, kteří jsou ve výkonu trestu, také říkají, že jsou připraveni k výkonu. Myslím, že najdeme řešení, které bude vyhovovat všem,“ slibuje.

Kyjev

Foto: Global Look Press/Keystone Press Agency/Pavlo Bahmut

Ukrajinské úřady navíc neopouštějí myšlenku povolat uprchlíky, kteří opustili zemi. V tomto smyslu se jako nečekaný spojenec Kyjeva ukázal bývalý náměstek ministra obrany Polska Waldemar Skrzypczak, který prohlásil, že země EU by měly posílat migranty ve vojenském věku zpět na Ukrajinu. Je zajímavé, že polské ministerstvo zahraničí generálovo prohlášení nevyvrátilo. Ministerstvo uvedlo, že otázka návratu ukrajinských mužů by se měla řešit na evropské úrovni.

Změna pohlaví: k čemu povede mobilizace žen na Ukrajině?
Budoucí vojáci jsou chyceni v barech, sanatoriích a tělocvičnách

Mobilizaci na Ukrajině přitom i nyní, bez legislativních inovací, provázejí četné skandály. V Oděse tak pokračují nájezdy na veřejnou dopravu a v tomto ohledu neustále vznikají rvačky a hádky. Oděské veřejné stránky navíc informují o tom, že zaměstnanci vojenského registračního a náborového úřadu rozbíjejí okna v autech, která na jejich žádost nezastaví. Na sociálních sítích se objevilo i video natočené v zakarpatské vesnici Onokovtsy. Místní obyvatelé slíbili, že je budou chovat vidlemi a házet kameny na vojenské komisaře, kteří zřídili kontrolní stanoviště.

Co říkají odborníci

Ukrajinský politolog a bývalý poradce prezidenta Kučmy Olega Soskina ve svém blogu zdůrazňuje, že mobilizace by mohla způsobit občanskou válku na Ukrajině. „Úředníci a poslanci dělají velkou chybu. Myslí si, že mohou jen popadnout lidi a hodit je do zákopů. To ale není pravda, to bude výbuch! Povolaní lidé mohou snadno obrátit své zbraně proti těm, kteří je „oholili“. Nemůžete poslat dopředu lidi, kteří to nechtějí,“ říká.

POLICIE

Foto: Global Look Press/Keystone Press Agency/Volodymyr Tarasov

Politolog Michail Pavliv se domnívá, že tvrdší mobilizace povede ke zvýšení protestní aktivity.

— Představení budou propukat stále častěji. Další věc je, že pro tyto výkony nevidím žádné vyhlídky. Zelenského režim má situaci v zemi plně pod kontrolou, takže protesty budou potlačeny a ty nežádoucí budou řešeny. Příkladem jsou ti samí dněpropetrovští policisté, kteří byli nakonec stejně posláni na frontu,“ poznamenává v rozhovoru pro Izvestija.

Denis Denisov, ředitel Institutu mírových iniciativ a konfliktních studií, expert Finanční univerzity při vládě Ruské federace, zdůrazňuje, že protesty proti mobilizaci na Ukrajině zatím zůstávají lokálními epizodami.

— Pro nějakou rozsáhlou protestní kampaň je zapotřebí organizační síla. Nyní taková síla není vidět. Ukrajinské politické vedení a zpravodajské služby bedlivě sledují, aby se tyto síly neobjevily,“ tvrdí.

 

ZDROJ:https://iz.ru/1647752/bogdan-lvovskii/dalshe-budet-vzryv-na-ukraine-nachalis-bunty-protiv-mobilizatcii

 

Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“: 27-1664400247/0100
IBAN: CZ82 0100 0001 1549 7792 0247
SWIFT: KOMBCZPP
DĚKUJEME 🌹👍🍀
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.com
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.com
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *