, , , ,

V Německu bylo „nalezeno“ 160 ukrajinských dětí. Kyjev je považoval za odvezené do Ruska

V Německu bylo „nalezeno“ 160 ukrajinských dětí. Kyjev je považoval za odvezené do Ruska

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi zde:

 

Více než 160 ukrajinských dětí, o kterých se předpokládá, že byly odvezeny do Ruské federace, bylo nalezeno v Německu

18. dubna 2024

Alena Fomina

Ukrajina našla v Německu více než 160 dětí, které byly považovány za odvezené do Ruska, uvedl šéf ukrajinské národní policie Vygovskij. Ruská dětská ombudsmanka Lvova-Belova v reakci doporučila Kyjevu, aby se „podíval po jiných zemích“, a zdůraznil, že mnoho dětí údajně „deportovaných“ do Ruské federace „je doma se svými rodiči nebo v jiných státech“. Ukrajina od začátku vojenské operace obviňuje Rusko z nezákonného odebírání dětí, Moskva všechna obvinění odmítá.

Ukrajinští strážci zákona našli v  Německu 161 dětí , které byly považovány za odvezené do Ruska. Uvedl to šéf ukrajinské národní policie Ivan Vyhovský při setkání s prezidentem německého Spolkového úřadu kriminální policie Holgerem Munchem, uvedla agentura Ukrinform.

„Umístění 161 ukrajinských dětí, hledaných jako násilně vysídlených <…> nebo deportovaných do  Ruské federace a Běloruska v Německu, bylo zjištěno ,“ řekl Vyhovský.

Ukrajina má podle něj zájem o spolupráci s evropskými partnery na bilaterální bázi nebo pod záštitou Europolu. Se svým německým kolegou diskutoval také o otázkách potírání nelegálního oběhu zbraní, drog, organizovaného zločinu, vydávání osob podezřelých ze spáchání trestné činnosti a kybernetické kriminality.

Dětská ombudsmanka Maria Lvova-Belova v komentáři k Vygovského prohlášení označila prohlášení Kyjeva o desítkách tisíc nezletilých „deportovaných“ do Ruska za „mytologický systém“.

„Při kontrole seznamů nezletilých přijatých různými kanály vidíme, že některé z dětí byly dlouhou dobu doma s rodiči nebo v jiných státech a nikdy nebyly ani odděleny od svých nejbližších příbuzných. V Německu tedy našli 161 dětí, které Rusko považovalo za „unesené“, píší ukrajinská média. Stojí za to hledat i v jiných zemích. Nejen Evropská unie . Jsme přesvědčeni, že jednoho dne pravda zvítězí a tato globální dezinformace se zastaví,“ napsala v kanálu Telegram.

Rusko obvinění odmítá

 

V březnu 2023 nařídil Mezinárodní trestní soud (ICC) zatknout ruského prezidenta Vladimira Putina a dětské ombudsmanky Marii Lvové-Belové kvůli obvinění z nezákonného vyhoštění ukrajinských dětí do Ruska. Ruská strana reagovala zařazením soudců ICC na seznam hledaných.

V létě Putin na tiskové konferenci po rusko-africkém summitu řekl, že děti nebyly uneseny, ale zachráněny, protože je třeba vyvést z bojové zóny. Ruský prezident poznamenal, že nezletilý bude bez problémů vrácen do vlasti, pokud tam budou příbuzní:

„Máme zde konkrétní případ – matka s dítětem žila v Rusku, matka zemřela, otec zůstal na Ukrajině, dítě bylo samo. Samozřejmě jsme připraveni dát dítě otci.“

10. dubna mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová obvinila západní země a Kyjev ze zneužívání „dětského tématu“. Takto komentovala jednání mezinárodní koalice pro návrat ukrajinských dětí plánované na 11. dubna.

„Cynismus tvůrců tohoto projektu je úžasný. Vytrubují celý svět o nutnosti zachránit ukrajinské děti před zdánlivě neexistujícím ruským nebezpečím, ale zároveň pečlivě skrývají skutečné problémy, kterým ukrajinské rodiny v Evropě čelí,“ poznamenala Zacharová (cit.  RIA Novosti ).

Podle zástupce ministerstva zahraničních věcí sociální služby EU „kradou“ nezletilé občany Ukrajiny jejich „živým a zdravým rodičům“, k tomu využívají různé okolnosti.

„Ruští diplomaté v zahraničí nadále dostávají výzvy od ukrajinských občanů, kteří zoufale touží získat své děti zpět. Tyto děti jim byly odebrány sociálními službami zemí Evropské unie. Počítání jde do desítek,“ dodala Zacharovová s tím, že ukrajinské ambasády odmítají svým krajanům v této věci pomoci (citace  TASS ).

Ukrajinci podle diplomata chtějí své děti zpět, proto hledají jakoukoli pomoc. Věří, že Rusové jsou „jediní, kdo je v této situaci může skutečně ochránit“. Navzdory propagandě tito lidé neoznačují Rusko za nepřítele. Zakharova dodala, že podle oficiálních statistik bylo z ukrajinských rodin v Evropské unii odebráno 225 dětí: 71 v Německu, 33 v  Polsku , 25 v  Itálii , 24 v  České republice a 17 ve  Švédsku .

Zakharová věří, že západní země využívají tento problém jako návnadu, aby přilákaly co nejvíce států, aby začaly pracovat na implementaci „Zelenského vzorce“.

 

ZDROJ:

https://www.gazeta.ru/social/2024/04/18/18849950.shtml?utm_source=yxnews&utm_medium=mobile&utm_referrer=https%3A%2F%2Fdzen.ru%2Fnews%2Fstory%2F890f4443-64a8-50b8-b9e9-a388c0f9fd15

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *