, , , , , ,

Přehled WEF: Digitální ID mohou sledovat neočkované osoby, umělá inteligence může urychlit vývoj nových vakcín.

Přehled WEF: Digitální ID mohou sledovat neočkované osoby, umělá inteligence může urychlit vývoj nových vakcín.

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi zde:

 

Výroční zasedání Světového ekonomického fóra tento týden skončilo výzvami k digitálním identifikačním dokladům, rychlému vývoji nových vakcín, většímu partnerství s korporátními médii, jako je The New York Times, a širokému přijetí a rozšíření umělé inteligence ve všech oblastech společnosti, včetně zdravotnictví a vzdělávání.

19.1.2024

Michael Nevradakis, Ph.D.

Hrozba nové pandemie a tzv. „dezinformace“. Budoucnost demokracie. Budoucí dopad umělé inteligence (AI) na společnost. „Zelená agenda“.

To byla jen některá z témat, která byla na programu výročního zasedání Světového ekonomického fóra (WEF) ve švýcarském Davosu, které dnes skončilo.

Mezi hlavní body letošního zasedání patřila varování před tím, že dosud neznámá „nemoc X“ může způsobit příští pandemii, diskuse o tom, jak by umělá inteligence mohla vést k rychlému vývoji nových vakcín, a řeč o tom, jak by se umělá inteligence mohla stát obětí – nebo odfiltrovat – takzvané „dezinformace“ a „dezinformace“.

Varování byla doprovázena optimističtějšími – z pohledu účastníků setkání – výhledy na roli, kterou by umělá inteligence mohla sehrát při řešení budoucích pandemií, například díky rychlému vývoji nových vakcín.

Jeremy Hunt, britský ministr financí, během čtvrteční panelové diskuse, které se zúčastnil i generální ředitel společnosti Pfizer Albert Bourla, prohlásil, že „až přijde další pandemie, nechceme čekat rok, než dostaneme vakcínu“.

„Pokud umělá inteligence dokáže zkrátit dobu potřebnou k získání vakcíny na měsíc, pak je to pro lidstvo obrovský krok vpřed,“ řekl Hunt.

Digitální ID „velmi potřebné“ pro sledování neočkovaných osob

Během další čtvrteční panelové diskuse nizozemská královna Máxima uvedla, že digitální ID je „velmi potřebné“ pro poskytování řady veřejných služeb – a navrhla, že by mohlo být využito ke sledování neočkovaných.

Digitální ID „je velmi potřebné pro finanční služby, ale nejen pro ně. Je dobrý také pro zápisy do škol, je dobrý také pro zdravotnictví – kdo se skutečně nechal očkovat, nebo ne,“ řekla.

Bourla se podrobněji věnoval možnostem, které vidí pro umělou inteligenci ve zdravotnictví.

V odpovědi na otázku novináře CNN Fareeda Zakarii Bourla řekl: „Naším úkolem je dělat průlomové objevy, které změní životy pacientů. Díky umělé inteligenci to mohu dělat rychleji a lépe.“

Jako jeden z příkladů Bourla uvedl roli, kterou AI sehrála při vývoji Paxlovidu, perorálního léku na předpis, který se prodává jako léčba COVID-19.

„Byl vyvinut za čtyři měsíce,“ řekl Bourla, zatímco vývoj takového léku „obvykle trvá čtyři roky“. Umělá inteligence podle něj pomohla výrazně zkrátit dobu potřebnou pro proces „objevování léků“, kdy „skutečně syntetizujete miliony molekul a pak se v nich snažíte objevit, která z nich funguje“.

Tento průlom přičítá záchraně „milionů životů“.

„Opravdu věřím, že díky této koexistenci technologického a biologického pokroku vstoupíme do vědecké renesance v oblasti věd o živé přírodě,“ řekl Bourla. „Umělá inteligence je velmi mocný nástroj. V rukou špatných lidí [může] udělat pro svět špatné věci, ale v rukou dobrých lidí [může] udělat pro svět velké věci.“

&

Generální ředitel Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus ve středu během panelové diskuse „Příprava na nemoc X“ varoval, že se svět musí připravit na budoucí pandemii, kterou může způsobit dosud neznámá „nemoc X“.

Účastníci panelu varovali, že „nemoc X“ – která je zařazena na seznam „prioritních nemocí“ WHO – by mohla „způsobit 20krát více úmrtí než pandemie koronaviru“.

 

;

Kromě nemoci X Tedros a další účastníci panelu diskutovali také o potřebě „pandemické dohody“ a o naléhavosti jejího schválení na letošním Světovém zdravotnickém shromáždění, které se bude konat od 27. května do 1. června v Ženevě.

‚Budeme mít digitální lékaře, digitální lidi‘

Během panelu „Technologie v turbulentním světě“ nabídli panelisté předpovědi ohledně dalších způsobů, jakými se umělá inteligence pravděpodobně začlení do života lidí.

Marc Benioff, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Salesforce, uvedl, že „umělá inteligence sice opravdu není v bodě, kdy bychom nahrazovali lidi, ale je opravdu v bodě, kdy je rozšiřujeme“.

Jako hypotetické příklady uvedl možnost, že by se účastníci WEF mohli během svého

Benioff vyzval k větší regulaci, aby se vybudovala „důvěra“, a poukázal na ekosystém sociálních médií a „dezinformace“ na těchto platformách.

„Musíme se také obrátit na tyto regulační orgány a říci: ‚Hej, když se podíváte na sociální média za posledních deset let, byla to tak trochu s***ská show.‘ Je to dost špatné. Tohle v našem odvětví umělé inteligence nechceme. Chceme mít dobré zdravé partnerství s těmito moderátory a s těmito regulačními orgány.“

Altman navrhl, že jedním ze způsobů, jak takové „partnerství“ rozvíjet, je vycvičit UI k vyhledávání a identifikaci informací z určitých preferovaných zdrojů.

Uvedl, že např:

„To, co chceme udělat s vlastníky obsahu, jako je The New York Times a dohody, které jsme uzavřeli s mnoha dalšími vydavateli, a časem jich uzavřeme více, je, že když uživatel řekne: „Hej, ChatGPT, co se dnes stalo v Davosu?“, chtěli bychom zobrazit obsah, odkázat na něj, ukázat značky míst, jako je The New York Times nebo Wall Street Journal nebo jakákoli jiná velká publikace, a říct: „Tady je, co se dnes stalo. Tady jsou tyto informace v reálném čase.“

Bourla také vyzval k větší regulaci umělé inteligence a uvedl, že ačkoli si je „právě teď jistý, že přínosy jasně převažují nad riziky“, domnívá se, že „regulaci potřebujeme právě teď“.

Hunt však uvedl, že v současné době je nejlepším přístupem minimální regulace.

„Myslím si, že musíme být mírní, protože … je to taková vznikající fáze. Můžete zabít zlatou husu dříve, než bude mít šanci vyrůst,“ řekl.

Umělá inteligence by mohla být využita ke vzdělávání studentů v oblasti „dezinformací

Vedoucí představitelé WEF se zabývali také budoucí úlohou umělé inteligence ve vzdělávání, a to zejména během čtvrtečního panelu WEF „Vzdělávání se setkává s umělou inteligencí“.

&

Podle časopisu Forbes účastníci panelu, včetně vládních úředníků ze Slovinska a Spojených arabských emirátů, naznačili, že umělá inteligence poskytne „nové možnosti pro hluboce personalizované učení a výuku“.

Ahmad bin Abdullah Humaid Belhoul Al Falasi, ministr školství Spojených arabských emirátů, to nazval „demokratickým doučováním“ a navrhl, že AI poskytne „škálovatelné“ doučování „dostupné všem“ mimo třídu, které doplní výuku ve třídě a které „ponechá tu nejtěžší část – měkké dovednosti – na učitelích“.

Nzinga Qunta, moderátor Jihoafrické vysílací společnosti, navrhl, aby takové doučování nebylo omezeno věkem ani fyzickým prostorem.

Panelisté také ujistili, že umělá inteligence nepovede k likvidaci lidských pracovních míst – ale naznačili, že o práci nepřijdou lidé kvůli umělé inteligenci, „ale lidé, kteří umělou inteligenci umějí používat“, uvedl Forbes.

Během diskuse bylo rovněž zdůrazněno „riziko dezinformací a dezinformace“, přičemž panelisté navrhli, že „kritické myšlení“ může studentům umožnit identifikovat „nebezpečná“ rizika „dezinformací“ a „dezinformace“.

Dezinformace mohou vést k „občanským nepokojům

„Dezinformace“ byly skutečně velmi významným bodem programu letošního zasedání WEF. Zpráva WEF o globálních rizicích, která byla zveřejněna 10. ledna, označila „dezinformace“ a „dezinformace“ pocházející z umělé inteligence za hlavní riziko, kterému bude svět čelit v příštích dvou letech, a za páté největší riziko v příštím desetiletí.

Podle zprávy budou „zahraniční i domácí aktéři v příštích dvou letech využívat dezinformace a dezinformace k prohlubování společenských a politických rozdílů“, což představuje riziko pro volby v zemích, jako jsou USA, Velká Británie a Indie, a riziko „občanských nepokojů“ po celém světě.

„Navíc jsou falešné informace a společenská polarizace neodmyslitelně spjaty a mají potenciál se vzájemně zesilovat,“ tvrdí Saadia Zahidi, výkonná ředitelka WEF, podle níž jsou zapotřebí „inovace a důvěryhodné rozhodování“. To je však podle ní „možné pouze ve světě, kde dochází ke sladění faktů“.

 

;

Existuje riziko, že budou zvoleni špatní lídři.

Varování WEF před „hrozbou“ „dezinformací“ a „dezinformací“ úzce souvisí s obavami, které vyjádřili účastníci zasedání WEF ohledně toho, jak by umělá inteligence mohla ovlivnit demokracii a volební proces.

V minulých dnech se na sociálních sítích rozšířilo video, na němž spoluzakladatel a předseda WEF Klaus Schwab diskutuje se Sergejem Brinem, spoluzakladatelem a bývalým prezidentem společnosti Google. Schwab navrhl hypotetický scénář, kdy „už ani nemusíte mít volby“, protože umělá inteligence „už dokáže předpovědět vítěze“ – což Brin výslovně neodmítl.

&

Přestože toto video bylo v příspěvcích na sociálních sítích často prezentováno jako video z letošního zasedání WEF, ve skutečnosti pochází z diskuse na výročním zasedání WEF v roce 2017. Přesto se i další výroky na letošním zasedání týkaly voleb a správy věcí veřejných.

Během dnešní panelové diskuse na téma „Globální rizika: Co je v poště?“ Haslinda Aminová, hlavní mezinárodní zpravodajka agentury Bloomberg News pro jihovýchodní Asii, naznačila, že v letošních volbách v klíčových zemích „existuje riziko, že budou zvoleni nesprávní lídři“.

V reakci na Amina Douglas L. Peterson, prezident a generální ředitel společnosti S&P Global, uvedl, že to „je jedno z hlavních rizik pro letošní rok“, a dodal: „Musíme se také ujistit, že zůstaneme angažovaní prostřednictvím globálních institucí, jako je OSN nebo NATO.“

 

Generální tajemník OSN António Guterres během svého zvláštního projevu na zasedání WEF vyzval k „účinným mechanismům globální správy“ jako součásti „nového multipolárního globálního řádu“.

K řešení „klimatické krize“ je zapotřebí vybudovat „mezinárodní hospodářský řád

Řada účastníků zasedání WEF rovněž varovala před riziky, která představuje změna klimatu – a využila této příležitosti k výzvě, aby bylo do „zelených“ iniciativ investováno více peněz a investic.

John Kerry, zvláštní vyslanec amerického prezidenta pro klima, ve svém projevu na začátku tohoto týdne na zasedání WEF uvedl, že rok 2023 „byl doslova nejrozvratnějším, klimaticky nejproblematičtějším, klimaticky nejdůslednějším, nejnegativnějším rokem v dějinách lidstva“ a že v důsledku toho již není „prostor pro debatu nebo, upřímně řečeno, pro otálení“.

&

Účastníci setkání WEF uvedli, že je zapotřebí více peněz, aby bylo možné na tuto situaci reagovat. Například singapurský prezident Tharman Shanmugaratnam uvedl, že „vlády budou muset investovat podstatně více než dosud“.

A podle Chrystie Freelandové, místopředsedkyně kanadské vlády, je v rámci přechodu od uhlíku nutná vládní intervence – proces, který podle ní vytvoří „více pracovních míst, více růstu, více výroby“.

 

;

Podle Christine Lagardeové, prezidentky Evropské centrální banky, je cena takových zásahů „ne méně než 620 miliard ročně, aby se zelený přechod skutečně posunul dál“.

Když byla Lagardeová ve čtvrtek v ulicích Davosu konfrontována novinářem z True North Media Andrewem Lawtonem, vyhnula se otázkám, zda by digitální měny centrálních bank, jako je například digitální euro, které Lagardeová představila, mohly být použity k ovládání lidí.

„Nebudu mluvit, protože mám období klidu,“ odpověděla Lagardeová.

V další konfrontaci v davoských ulicích se reportéři Rebel News zaměřili na Philippa Hildebranda, místopředsedu představenstva společnosti BlackRock, jedné z největších investičních firem na světě, a položili mu řadu otázek týkajících se podpory společnosti BlackRock v oblasti „ESG“ – environmentálního, sociálního a podnikového řízení.

&nb

sp;Hildebrand neodpověděl na žádnou z otázek novinářů.

&

;

A Jake Sullivan, poradce pro národní bezpečnost USA, spojil několik nitek dohromady, když v úterý během zvláštního projevu naznačil, že „mezinárodní ekonomický řád“ by mohl být vybudován nebo aktualizován „způsobem, který … řeší klimatickou krizi“.

Mezi letošními 2 800 účastníky ze 120 zemí bylo více než 60 hlav států a 1 600 vedoucích představitelů podniků.

 

Michael Nevradakis, Ph.D.

Michael Nevradakis, Ph.D., působí v Aténách v Řecku, je vedoucím reportérem časopisu The Defender a je součástí rotace moderátorů pořadu „Good Morning CHD“ na CHD.TV.

 

 

ZDROJ:https://childrenshealthdefense.org/defender/wef-artificial-intelligence-digital-id-vaccines/

 

 

Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“: 27-1664400247/0100
IBAN: CZ82 0100 0001 1549 7792 0247
SWIFT: KOMBCZPP
DĚKUJEME 🌹👍🍀
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.com
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.com

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *