, , , ,

Pořádný průšvih českých bank! Nebudete mít ani na pohřeb – jednoduše nezaplatíte!!!

Pořádný průšvih českých bank! Nebudete mít ani na pohřeb – jednoduše nezaplatíte!!! Naplno ukázaly, proč by každý měl mít peníze v hotovosti

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi zde:

 

3.9.2023

ČESKO: V poslední době se stále vehementněji vedou debaty o tom, zda bychom náhodou neměli zcela zrušit hotovost, respektive hotovostní platby. Vždyť dnes už prakticky každý disponuje platební kartou a bankovním účtem, s nimiž se dá vše potřebné obsloužit, a to ještě pohodlněji, než když si musíte hlídat, zda máte dost hotovosti a potom s ní ještě manipulovat. Ostatně, v některých severských zemích jsou od tohoto rozhodnutí už jen krůček a i u nás k němu vše směřuje.

Jednoduše nezaplatíte

Vždyť se stačí podívat na názory na to, když teď řada provozovatelů restaurací, obchodů či nejrůznějších stánků přestala přijímat platební karty. Obecně panuje přesvědčení, že je to proto, aby se vyhnuli dohledu finančního úřadu, když už přestalo platit EET, ovšem ve skutečnosti je rozhořčení dáno tím, že mnoho lidí u sebe už větší obnos hotovosti jednoduše nenosí a chce mít proto možnost platit úplně všude kartou nebo rovnou mobilním telefonem či hodinkami.

V posledních dvou dnech ale vidíme, jak moc nebezpečný to může být nápad. Většina českých bank totiž aktuálně čelí velkému kybernetickému útoku vedeného ze zahraničí. Ten zatím dokázal složit jejich mobilní a internetové bankovnictví tak, že se k němu několik hodin nebylo možné přihlásit. Pokud tak někdo nutně potřeboval provést nějakou platbu, jednoduše neměl možnost. Jistě, pár hodin to zřejmě zvládl a pak ji provedl. Ale co kdyby bankovnictví nebylo přístupné déle?

Zároveň se útok netýkal možnosti platit kartou a vybírat z bankomatu. Ovšem i problémy s těmito systému už jsme v minulosti viděli. A teď si představte, že by něco takového nastalo u většiny bank a trvalo to třeba několik dní. Už teď by mnoho lidí mělo velký problém, protože doma peníze v hotovosti jednoduše nemá. A co teprve tehdy, kdy by hotovost už vůbec neexistovala? Jak by v takovém případě probíhal nákup zboží a nejrůznější formy směny? Neznamenalo by to náhodou ohrožení samotných základů společnosti?

Foto: Shutterstock

Narazit můžete kdekoliv

Češi o tomto problému diskutují už i na sociálních sítích. “Tentokrát nefungují jen weby a internetové bankovnictví. Příště nemusí jít aplikace, bankomaty nebo v krámech prostě nepojedou terminály,” uvádí jeden z uživatelů. “Bezhotovostní placení je fajn, ale hotovost je hotovost a vyplatí se mít doma minimálně železnou zásobu, právě pro tyto situace.

Následně pak dodává ještě příklad, kdy ho hotovost v peněžence zachránila před tím, že by musel na pásu u kasy nechat celý nákup. “Protože Visa ani MasterCard prostě nefungovaly.

Další potom doplňují, že se jim něco podobného stalo například u čerpací stanice. Tam z nějakého důvodu nefungovaly terminály, ovšem nikdo to nevěděl. Potom jste doslova nahraní, protože obsluha po vás bude chtít zaplatit a málokdo dnes má třeba dva tisíce korun v hotovosti.

 

AUTOR: Aleš Kulhánek

ZDROJ: mix24

ZDROJ:https://cz24.news/poradny-prusvih-ceskych-bank-nebudete-mit-ani-na-pohreb-jednoduse-nezaplatite-naplno-ukazaly-proc-by-kazdy-mel-mit-penize-v-hotovosti/

Děkujeme za vaši podporu našeho zpravodajství, podpořit nás můžete ZDE:
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“ : 27-1664400247/0100
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.com

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *