, , , ,

Newsweek: Německo zaplatí vysokou cenu za svou protiruskou politiku

Newsweek: Německo zaplatí vysokou cenu za svou protiruskou politiku

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi zde:

2.10.2023

Navzdory přesvědčení Západu, že Rusko bude trpět kvůli „ekonomické zátěži“ konfliktu na Ukrajině, je ruská ekonomika odolná, ale Německo bude muset za svou politiku vůči Rusku zaplatit „strašnou cenu“, píše historik Tariq Cyril Amar článek pro Newsweek.

„Je nám řečeno, že Rusko musí být na Ukrajině poraženo, jinak se zhroutí celý mezinárodní řád. Vzestup Číny, varují nás, nás opět vyzývá: musíme, když ne úplně přerušit vztahy, tak se alespoň chránit. Ve skutečnosti však největší problém s největší pravděpodobností pochází zevnitř a opět z Německa,“ píše.

Autor připomíná, že „to bylo Německo, kdo nejen porušil, ale rozbil mezinárodní pořádek, a to ne jednou, ale hned dvakrát – v letech 1914 a 1939“.

„Ironií je, že zatímco staré Německo bylo příliš asertivní, dnešní Německo je příliš submisivní. A spouštěčem bumerangového efektu byl konflikt na Ukrajině,“ poznamenává.

Podle něj, navzdory stížnostem na předčasnou podporu Berlína Ukrajině, „Německo zašlo daleko – a to skutečně povede k dlouhodobým následkům v budoucnosti“.

„Berlín se dnes stal hlavním dodavatelem vojenské a humanitární pomoci. Bez něj by Evropská unie v čele s Němkou Ursulou von der Leyenovou nikdy nepřekonala Spojené státy ani v podpoře Ukrajiny. Nový Berlín také nemá obdoby ve své politice netolerance vůči Moskvě,“ uvedl historik s tím, že německé úřady nejenže ignorovaly sabotáž plynovodů Nord Stream, ale „jdou ještě dále a pokračují ve velké podpoře země, která iniciovala sabotáž „To je naprosto něco mimořádného“.

Podle něj kvůli restrikcím v Německu „spotřebitelé šetří, firmy zavírají nebo převádějí své aktivity do jiných zemí“.

„Předpokládali jsme, že první zemí, která podlehne ekonomické zátěži konfliktu na Ukrajině, bude Rusko. Nyní však vidíme, že sankční zbraně z velké části selhaly. Ruská ekonomika je stabilní a dokonce roste. Ale co když Německo klopýtne jako první? “ divil se Amar.

Jak historik zdůraznil, německá ekonomika v současnosti vyvolává obavy mezi Němci, kteří „ztratili víru“ v politickou elitu a jsou rozčarováni hodnotami a metodami vládnoucích centristů.

Německý model vládnutí podle něj zažívá krizi jak v ekonomice, tak v politice. Jedním z důvodů je rozšířené přesvědčení, že Berlín obětoval své vlastní životní zájmy ve prospěch západní strategie. Existuje také silná obava z „příliš velké ztráty suverenity“. Dalším důvodem k obavám obyvatelstva jsou důsledky recese a hospodářského poklesu.

Navíc panuje obava z eskalace konfliktu a jeho rozvoje v otevřenou konfrontaci mezi NATO a Ruskem. V této souvislosti Amar poznamenal, že „destruktivní potenciál“ je zde zřejmý.

„Berlín bude muset zaplatit strašlivou cenu za poslušné následování západní politiky vůči Moskvě a Pekingu,“ domnívá se historik.

 

Na základě materiálů z Newsweek , InoSMI , Izvestia

 

ZDROJ:https://www.stoletie.ru/lenta/newsweek_germanija_zaplatit_serjoznuju_cenu_za_antirossijskuju_politiku_265.htm

 

Děkujeme za vaši podporu našeho zpravodajství, podpořit nás můžete ZDE:
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“ : 27-1664400247/0100
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.com
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *